De tassen met de boeken in quarantaine
De tassen met de boeken in quarantaine Foto: MooiSonenBreugel

Leesboeken bestellen succes bij de afhaalbieb

Algemeen

Son en Breugel - De Dommeldal bibliotheek in Son en Breugel gaat voorlopig nog niet open en blijft nog even een afhaalbieb met boeken op bestelling. Al drie weken is de afhaalservice met succes in gebruik. Elke dag worden er op bestelling ongeveer 20 zakjes met boeken klaargemaakt. In de hal van het Vestzaktheater staan op de tafel rond de 60 zakjes klaar voor het afhalen. Voor de veiligheid zijn deze boeken al 72 uur in quarantaine geweest voordat ze weer worden uitgeleend.

Redacteur: Peter Marijnissen

De vestigingen in Nuenen en Geldrop zijn maandag 18 mei wel weer opengegaan, waar respectievelijk tien en twintig mensen maximaal tegelijk in het gebouw aanwezig mogen zijn. De kleine bibliotheek in Son en Breugel heeft ruimte voor vijf mensen tegelijk. Ze willen eerst kijken hoe het gaat op de genoemde grotere locaties, voordat de kleinere bibliotheken weer opengaan.

Online catalogus
Reserveren en bestellen gaat met de online catalogus op de website van de Bibliotheek Dommeldal (www.bibliotheekdommeldal.nl). Daarnaast zijn er verschillende lees- en luisterapps om meteen via je telefoon boeken te binnen te halen. De bibliotheek biedt zelfs honderd gratis e-books: de 'Thuisbieb' app, waar geen abonnement voor nodig is. Ook de 'luisterbieb'-app heeft een beperkt aantal gratis, maar helaas, oudere luisterboeken, waardoor een abonnement nodig is voor toegang tot de nieuwere luisterboeken. Met een abonnement is er toegang tot de normale 'Ebooks'-app met een keuze uit 22.000 boeken om uit te lenen.

Bibliotheektarieven
Ondanks dat in deze coronatijd meer mensen gaan lezen, zijn de bibliotheektarieven gelijk gebleven; een abonnement onder 18 jaar is nog steeds gratis. De bibliotheek komt mensen een beetje tegemoet door geen extra tarief voor de top-boeken te vragen. Normaal kosten deze nieuwste 'toppers' een euro per week extra bovenop het abonnement en zijn uitleenbaar voor een week, met maximaal een week verlenging. Aangezien je deze top-boeken niet kunt reserveren via de website, is daarvoor toch een bezoek aan Nuenen of Geldrop nodig.

Afhaalservice
De bibliothecaris is tussen 11.00 en 13.00 uur aanwezig, maar dan hoofdzakelijk om de reserveringen voor de afhaalservice samen te stellen. Soms wordt er gebeld en gaan ze voor de klant langs de boekenplanken om samen iets uit te zoeken. Ouderen maken niet zo vaak gebruik van de online catalogus en de afhaalservice. Gezien de moeilijkere digitale toegankelijkheid die de website en apps van de bibliotheek vereisen, is het niet vreemd dat ouderen hierop afhaken. Gelukkig biedt de bibliotheek een 'klik en tik' computercursus aan voor beginners, die vanaf september 2020 weer van start gaan met de docenten van SonenBeugelverbindt.

Bestelling op naam
Ondertussen kan men altijd bibliotheek Dommeldal in Son en Breugel bellen op 040-2854244 voor hulp van de bibliothecaris om samen voedzaam leesvoer uit te zoeken. Net zo makkelijk als een cappuccino bestellen bij Starbucks, staat de bestelling met uw naam erop klaar in de gang bij het Vestzaktheater.

!
Afbeelding
Politiek 17 aug, 11:57 Gemeente Son en Breugel scoort laag met afhandeling mailcontact
Afbeelding
Algemeen 16 aug, 22:04 Alzheimer Café B.O.S. over Voeding en dementie
Afbeelding
Algemeen 16 aug, 09:06 Lazy Sonnie Afternoon start na zomerstop met Guy Verlinde en Olivier Vander Bauwede
Afbeelding
Politie 15 aug, 22:18 Personenauto loopt flinke schade op door autobrand op industrieterrein Ekkersrijt
Afbeelding
Algemeen 15 aug, 18:15 Harmonie St. Caecilia verkoopt goede tweedehands fietsen
Afbeelding
Algemeen 15 aug, 13:07 Jaarmarkt Son en Breugel de moeite waard.