Afbeelding

Wees alert op (cyber)criminaliteit

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - In een tijd waarin mensen elkaar zoveel mogelijk proberen te helpen tijdens deze coronacrisis en zich van hun goede kant laten zien, aarzelen (cyber)criminelen helaas niet om gebruik te maken van deze crisis. Met slinkse trucs proberen zij een slaatje te slaan uit de coronacrisis. Het is daarom van belang om juist nu hier extra alert op te zijn.

De criminaliteit waar u bijvoorbeeld aan moet denken zijn cyberaanvallen, phishing mails, telefoonfraude, babbeltrucs en onbetrouwbare coronatests. Deze onderwerpen lichten we hieronder kort toe. Meer lezen over deze onderwerpen? Ga dan naar veiliginternetten.nl (een initiatief van Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Nationaal Cyber Security Centrum en Platform voor de InformatieSamenleving).

Wat te doen tegen cyberaanvallen?
Er is een toename te zien van het aantal cyberaanvallen. Er worden diverse ransomware (gijzelsoftware) campagnes gezien met het onderwerp Corona. Door de toename van het telewerken hebben veel meer medewerkers dan voorheen van buitenaf toegang tot netwerken van bedrijven en organisaties waardoor de risico’s toenemen. Ransomware zorgt ervoor dat je computer wordt vergrendeld en je pas weer toegang krijg totdat je losgeld hebt betaald.

Pas daarom op met e-mails van onbekende afzenders, surf niet naar obscure websites en klik niet op linkjes in e-mails. Nepmails met ransomware proberen je te verleiden op een link te klikken of bevatten een besmette bijlage. In de mail worden dan bijvoorbeeld factuurbedragen of boetes genoemd en de details ervan zouden in de bijlage of achter een link staan. Installeer daarom een goede virusscanner en maak altijd een back up van je bestanden.

Wat te doen tegen phishing mails?
Cybercriminelen gebruiken de crisis voor zogenaamde ‘social engineering’, waarbij mensen via phishing e-mails onder druk worden gezet om persoonlijke informatie -zoals inloggegevens- af te staan. Een inmiddels bekend voorbeeld zijn de e-mails over de antibacteriële bankpas: https://www.youtube.com/watch?v=-r6LKGulB3s. Er is inmiddels een lange lijst van phishing campagnes en malware die zich specifiek richt op de angst voor het virus. Zorg dat u alleen de berichtgeving opvolgt van officiële instanties. Deze instanties zullen u nooit via e-mail vragen om inloggegevens, wachtwoorden, pincodes etc. Let ook op voor het klikken op onbekende linkjes in e-mails.

Wat te doen tegen telefoonfraude?
Steeds vaker wordt er via een WhatsApp bericht door een ‘familielid’ gevraagd om geld over te maken. Neem altijd telefonisch contact op met degene waar het om gaat. Het lijkt alsof het bericht echt van een familielid komt, maar verifieer dit altijd. Wacht anders tot u diegene persoonlijk gesproken heeft. Het kan ook zijn dat het lijkt alsof een officiële instantie u telefonisch benadert voor bijvoorbeeld een donatie. Ook hiervoor geldt dat u alleen berichtgeving en dergelijke op moet volgen van officiële instanties. Als u wordt gebeld, verifieer dit dan altijd, bijvoorbeeld door de overheidsinstantie zelf terug te bellen. Zodat u er zeker van bent, dat u niet wordt opgelicht. En ook hier geldt, geef nooit wachtwoorden en pincodes af.

Wat te doen tegen babbeltrucs?
Criminelen passen hun babbeltrucs aan op de actualiteit. Er zijn meldingen waarbij mensen zeggen dat ze komen controleren op symptomen van het Corona virus. Let op: een zorgmedewerker zal nooit onaangekondigd langs komen. Ook zijn er meldingen waarbij ouderen wordt aangeboden om boodschappen voor hen te doen. Als u hier gebruik van wilt maken, vraag dan altijd om een legitimatiebewijs, geef nooit uw pinpas mee en betaal pas bij aflevering van de boodschappen. Wees er alert op wanneer iemand die u niet kent, op wat voor manier dan ook, toegang probeert te krijgen tot uw woning.

Wat te doen tegen onbetrouwbare coronatesten?
Er worden door criminelen coronatesten verkocht die onbetrouwbaar zijn of zelfs helemaal niet werken. Kom niet in de verleiding zo’n test te kopen en op de uitkomst te vertrouwen. Uitgaan van een foutieve uitkomst van zo’n test kan levensgevaarlijke consequenties hebben voor uzelf en de mensen in uw directie omgeving. Ook is er grote vraag naar bepaalde goederen, beschermende kleding en farmaceutische producten zoals handgels en medicinale alcohol. Cybercriminelen en oplichters maken hier gebruik van door dit soort producten online aan te bieden voor exorbitante prijzen, terwijl goederen niet worden geleverd of niet voldoen aan de vereiste kwaliteit. Koop dit soort producten alleen via bekende en vertrouwde kanalen. En wacht met de aanschaf als de producten tijdelijk niet leverbaar zijn.