Logo mooisonenbreugel.nl
Henk Kole, de Contente Mens   | Fotonummer: fb9d01
Henk Kole, de Contente Mens (Foto: Ingezonden)

De ‘Contente Mens’ wordt 14 september 100 jaar

Son en Breugel - Het is groot feest op maandag 14 september in Son en Breugel. De Contente mens, ook bekend als Henk Kole, viert dan zijn 100e verjaardag. Henk wordt een eeuw geleden als tweede zoon geboren in Sloten, gemeente Amsterdam. Zijn vader Cor is werkzaam als hoofd posterijen in Woudrichem en zijn moeder Mies zorgt voor de jongens, Piet en Henk.

Geschreven door: Yolanda Kole

Henk doorloopt de HBS en gaat vervolgens naar de Universiteit in Tilburg om economie te studeren. Helaas gaat de Universiteit na één jaar dicht in verband met de 2e wereldoorlog en moet Henk in dienst. Na de bevrijding blijkt Henk een echte levensgenieter te zijn, dol op feestjes en erg in trek bij de meisjes. Hij is ook gevoelig en schrijft prachtige verhalen en gedichten. Henk is erg sportief en speelt in 1950 mee met het Nederlandse tafeltenniskampioenschap. Hij verslaat alle tegenstanders en wint zijn zoveelste beker. Op datzelfde toernooi wordt de vrijheidsdrang van Henk geheel onverwacht ook verslagen.

Eeuwige vrijgezel
Het onvoorstelbare overkomt deze ‘eeuwige vrijgezel’; hij wordt hopeloos verliefd! Henk verliest zijn hart en hoofd en al zijn dromen komen uit. Ze heet Ria, is slank, blond, lief en vrolijk en ze heeft een gezellige babbel. Ook Ria kan moeiteloos meekomen met de Nederlandse top van het tafeltennis.

Huwelijk en (klein)kinderen
Na een romantische verkeringstijd en een innige verloving treden Henk en Ria op 21 juni 1955 in Breda in het huwelijk. Tijdens dit sprookjeshuwelijk worden 3 dochters en 2 zoons geboren. Om dit fijne gezin te onderhouden spant Henk zich gedurende 40 jaar in voor het personeelsbeleid van de TH (de huidige TU) te Eindhoven. In 1998 verhuist Henk met zijn Ria (nog steeds dezelfde) van Eindhoven naar Son waar ze 16 jaar lang samen in de Blauwe Reiger wonen. Ze genieten daar enorm van het leven en van elkaar. Iedere vrijdagmiddag bridgen en veel wandelen met de hond. Henk gaat ook iedere week schaken en na het overlijden van zijn lieve Ria (2014) gaat hij daarnaast ‘s maandags biljarten in de soos. Ze krijgen 10 kleinkinderen waar ze veel gezelligheid van ondervinden. De oudste is nu 28 jaar en de jongste is pas 15 jaar. Voor achterkleinkinderen moet Henk er nog zeker 5 jaar bijkrijgen.

Hoe word je 100 jaar?
Volgens Henk is het vooral een kwestie van geluk hebben ook al beweert hij met een stalen gezicht dat hij altijd heel serieus geleefd heeft. Zijn kinderen hebben daarover wat andere gedachten. Zij denken dat enkele eigenschappen van Henk een grote rol spelen. Hij is voor hen een écht voorbeeld hoe je tevreden oud kunt worden:
• Het leven accepteren zoals het komt, zeker als je iets niet kunt veranderen
• Iedere dag blij zijn dat je wakker wordt
• Veel humor, zingen, dansen en genieten
• Regelmatig bewegen en naar buiten gaan; Henk liep tot voor kort regelmatig met zijn rollator van de Blauwe Reiger naar de Sonse Jachthaven waar hij, onder het genot van koffie met appeltaart, ging zitten puzzelen
• Goed alleen kunnen zijn en veel geduld hebben, zeker als je ouder bent
• Een brede interesse in wat er gebeurt in de wereld en bij je (klein)kinderen
• Graag sport kijken op de televisie, voetbal (PSV) is nog steeds favoriet maar tennissen staat ook altijd aan. Verder schaatsen, snooker en darten kijken
• En last but not least, tevreden zijn met wat je hebt

Nooit te oud om te leren
Dat je nooit te oud bent om te leren, bewees Henk onlangs nog op zijn respectabele leeftijd. Een week of vijf geleden is hij geheel onverwacht gestopt met het dagelijks drinken van zijn favoriete whiskey Famous Grouse die hij de laatste jaren een beetje verdunde met wat cola. Zijn kinderen waren blij maar ook zeer verbaasd waarom hij van de ene op de andere dag stopte met whiskey drinken. “Och, ik heb het gevoel dat ik er een beetje wankel van word”, was zijn antwoord hierop.

Festiviteiten
De festiviteiten gaan deels plaats vinden in de Kleine Heide waar hij sinds half januari met veel plezier woont en waar hij samen met Poes Jansen nog een paar jaar content hoopt door te leven. Het andere deel van de festiviteiten wordt gehouden in de sociëteit van de Blauwe Reiger waar hij ruim 21 jaar heel fijn gewoond heeft. Alle genodigden kijken hier al maanden reikhalzend naar uit. Henk zelf blijft er heel nuchter onder en twijfelt of hij zijn verjaardag dit jaar wel gaat vieren. Henk zegt hierover: “Ik denk er nog even over, ik moet het eerst maar eens zien te halen.”

Boom
Ter gelegenheid van zijn honderdste verjaardag krijgt de heer Kole een boom aangeboden. Samen met burgemeester Hans Gaillard gaat de heer Kole op maandag 14 september een rode beuk planten in het Vroonhovenpark.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>