Afbeelding

Een uurtje langer slapen

Algemeen

Son en Breugel - In de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 oktober gaat de wintertijd in. De klok wordt in deze nacht om 03.00 uur teruggezet naar 02.00 uur. Hiermee eindigt de 31 weken durende zomertijd, die op 29 maart begon.

De reden van het verzetten van de klok zit in de zomertijd. De wintertijd is eigenlijk de ‘echte’ tijd die in 1977 opnieuw is ingevoerd. De wintertijd duurt in totaal vijf maanden, tot en met 29 maart 2020. Op deze datum wordt de klok een uur vooruitgezet, dan wordt weer over de zomertijd gesproken.

In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is, terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt het dat de zon later opkomt en weer later ondergaat. Het effect van de zomertijd is dat het ‘s morgens langer donker blijft en ‘s avonds langer licht. Het bezuinigen op de energiekosten speelt een rol, al is het effect daarvan zeer omstreden.

In september 2018 besloot de Europese Commissie dat lidstaten van de EU zelf mogen bepalen of ze in de zomer- of de wintertijd willen leven. In eerste instantie zou de omschakeling tussen winter- en zomertijd vanaf 2019 worden afgeschaft, maar de transportministers van de EU hebben besloten de definitieve beslissing over het halfjaarlijks veranderen van de klok uit te stellen tot 2021. Voorlopig blijft dus alles bij het oude.

Vergeet dus niet om de klok te verzetten en geniet van zaterdag op zondag van een extra uurtje slaap.