Afbeelding
Foto: ©Veilig Verkeer Nederland

Zorg dat je in het donker goed zichtbaar bent op de fiets

Algemeen Verkeer

Son en Breugel / Landelijk ‘Controleer dit weekend je fietsverlichting en bandenprofiel’, dat is de oproep van Veilig Verkeer Nederland (VVN). Vanaf maandag 26 oktober trekt de verkeersclub het land in en gaat zij fietsers met kapotte verlichting helpen om veilig thuis te komen.

Fietsers krijgen adviezen over zichtbaarheid en zijn er ‘stop and go’ reparatieacties. De nationale fietsverlichtingsactie gebeurt in samenwerking met vrijwilligers, scholen, sportverenigingen, fietsenmakers en (gast)ouders en duurt vier weken. VVN verwacht in het totaal en corona-proof zo’n 60.000 fietsers te helpen.

Veilig Verkeer Nederland ziet het liefst dat mensen, zeker in wintertijd goed zichtbaar zijn en veilig aan het verkeer deelnemen. Het staat namelijk vast dat de kans op een ongeval bij fietsen in het donker groter is dan bij daglicht. Hoe belangrijk het voeren van goede fietsverlichting is, blijkt ook uit de omvang van de fietsverlichtingsactie die Veilig Verkeer Nederland organiseert. Hiervoor mobiliseert zij, verspreid over ons land maar liefst 2.200 vrijwilligers, verdeeld over 320 actiegroepen. Daarnaast doen er zo’n 600 basisscholen aan de actie mee. Kijk voor meer informatie over dit initiatief op www.vvn.nl/fietsverlichting.

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) is blij met de actie van VVN die plaatsvindt in het kader van de brede publiekscampagne: ‘AAN in het donker’. “Nu we de winter ingaan moeten we weer vaker in het donker fietsen. En dan gaat het erom dat je gezien wordt door de andere verkeersdeelnemers. Dus: AAN in het donker, zodat je weer veilig thuiskomt.”

Een kapotte koplamp, wat nu?
Nergens ter wereld wordt er zoveel gefietst als in Nederland. Je zou daarom zeggen dat het repareren van een kapotte koplamp iets is dat wij binnen een handomdraai doen. Maar niets blijkt minder waar. Uit recent onderzoek van Veilig Verkeer Nederland onder 700 respondenten van 18 jaar en ouder blijkt dat maar liefst vier op de tien fietsers met kapotte fietsverlichting (37%) de reparatie niet zelf doet, maar uitbesteedt. Met als gevolg afhankelijkheid, mogelijk uitstelgedrag en onnodige kosten.

Enkele minuten
De dynamo zoals we die van oudsher kennen komt nog maar zelden voor. Dit betekent dat kapotte fietsverlichting in de meeste gevallen enkel een kwestie is van het vervangen van een lege batterij. Zelf je fietsverlichting repareren is dus doodeenvoudig en in luttele minuten gebeurd. Ook de veel voorkomende naafdynamo vergt allesbehalve een vakmansoog. Meedoen is makkelijk. Voor wie graag bespaart op kosten en zij die tips willen voor het zelf repareren van een kapotte koplamp, heeft Veilig Verkeer Nederland handige how-to video’s.

Gesprek met de branche

Naast de ‘stop and go’ reparaties en de oproep om aankomend weekend je fietsverlichting te repareren, gaat Veilig Verkeer Nederland ook met fietsfabrikanten in gesprek. VVN streeft ernaar dat fietsverlichting zo wordt ingebouwd dat een defect vrijwel niet kan optreden. “In de praktijk zien we nu nog dat het hard nodig is om fietsers te helpen. Tegelijkertijd roepen we de branche op met goede duurzame fietsverlichting te komen, zodat dit probleem binnen enkele jaren tot het verleden behoort”, aldus VVN-directeur Evert-Jan Hulshof.