René Merks bij de locatie waar het nieuwbouwplan gerealiseerd wordt
René Merks bij de locatie waar het nieuwbouwplan gerealiseerd wordt Foto: Wil Feijen

Bewoners Houtens komen in verzet tegen huidig nieuwbouwplan

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Bewoners van Houtens in de wijk ’t Zand zijn teleurgesteld in de politiek van de gemeente Son en Breugel. De teleurstelling is voor de bewoners reden om in actie te komen. Aanleiding hiervoor is de reactie van de raadsleden op het door hen ingediende bezwaar tegen het nieuwbouwplan van veertien woningen op een ontwikkellocatie in de wijk ’t Zand. Het plan werd behandeld in de commissievergadering Grondgebiedzaken van 30 november.

Redacteur: Adrie Neervoort

Vanuit Houtens, de straat waaraan het nieuwbouwplan grenst, is verzet gekomen tegen het huidige plan; in totaal hebben elf families bezwaar gemaakt. Daarbij laten zij weten niet tegen de woningbouw te zijn, zolang die maar past in het oorspronkelijke plan van de wijk.

Oorspronkelijk ontwerp
Zij vinden dat het plan niet in lijn is met het oorspronkelijke ontwerp van de wijk ’t Zand. Ook geven zij aan dat zij gekozen hebben voor vrijstaande woningen aan Houtens, omdat die aan een doodlopende en verkeersluwe straat liggen. Het plan is wat deze bewoners betreft dan ook in strijd met het huidige bestemmingsplan en tast het woongenot aan van het vrijstaand wonen op deze locatie. Zij vinden dat de locatie wat hen betreft alleen geschikt is voor drie vrijstaande woningen.

Parkeerplaatsen
Ook wijzen zij op het aantal beoogde parkeerplaatsen bij de nieuwbouw: 27 in totaal. Dit geeft dus minstens het dubbele aantal verkeersbewegingen in een nu rustige straat. Daardoor wordt een verkeersluwe straat wel erg druk volgens de bewoners die de brief hebben ondertekend.

Geen gehoor
Ondanks de argumenten van de bezwaarmakers vonden zij geen gehoor. Alle partijen waren van mening dat de ingediende bezwaren geen aanleiding gaven om de plannen te veranderen. Ook verantwoordelijk wethouder Frenken zegt geen redenen te zien om de plannen te veranderen: “Door de nieuwbouw wordt het gewoon wat drukker in de wijk.”

Geen rekening houden met omwonenden
De bezwaarmakers vinden dat er totaal geen rekening wordt gehouden met de omwonenden van de nieuwbouwlocatie. Zij zullen zich dan ook niet neerleggen bij het besluit van de raadsleden en de wethouder. Over wat zij nu zullen gaan doen, gaan de bezwaarmakers overleggen, maar zeker is dat zij andere bewoners van de wijk hierin gaan betrekken, want ook zij zullen de gevolgen van de geplande nieuwbouw gaan voelen, is de gedachte van de bezwaarmakers.