Frans Lathouwers voor zijn auto
Frans Lathouwers voor zijn auto Foto: MooiSonenBreugel

Voorlopig nog geen groen licht voor de autorijscholen

Algemeen zakelijk

Son en Breugel - Opnieuw een grote teleurstelling voor de niet-essentiële beroepen, waar onder andere de rijschoolhouders onder vallen. Ondanks dat er een aantal versoepelingen van tevoren waren uitgelekt, hadden de Son en Breugelse Auto- en Motorrijschool Wegwijs (Bert Scholten en Tessa van der Leij), Lathouwers Rijopleiding (Frans Lathouwers), Harteveld Rijopleidingen (Moniek Harteveld) en Autorijschool Sanders (Edwin Sanders) gehoopt dat er dinsdag 2 februari toch ander nieuws bekend gemaakt zou worden. Helaas werd de lockdown verlengd, waardoor ze nog tot minimaal 2 maart geen autorijlessen kunnen inplannen.

Redacteur: Eva Wiselius

De vier rijschoolhouders blikken terug op de afgelopen periode en kijken vooruit naar de toekomst. Eén ding is duidelijk: ze kunnen alle vier bijna niet meer wachten tot het moment dat ze groen licht krijgen, zodat zij hun leerlingen weer kunnen inplannen voor de rijlessen en eventueel de examens kunnen inplannen bij het CBR.

Frans Lathouwers, reeds 11 jaar rijschoolhouder in Son en Breugel, spreekt zijn zorgen uit: “Voor wat betreft de theorie-examens had het CBR al een wachttijd van drie maanden voordat de lockdown er kwam, dus mijn verwachting is dat dit wel een probleem gaat worden als het CBR hier niets aan doet. En als men geen theorie-examen kan plannen of pas heel laat, dan kan men ook geen praktijkexamen doen. Dus het zal allemaal een beetje afwachten worden hoe het CBR dit gaat aanpakken.”

Ook Frans ging tijdens de lockdown in de online schoolbanken, net als de meeste van zijn leerlingen. Maar ook qua bijscholing gaat de voorkeur uit naar ‘live’ en klassikaal, dus wordt er ook veel geklust in en om het huis. Qua financiën redt Frans het nog, omdat hij altijd de kosten laag heeft gehouden en zijn vrouw eenvoudig naar fulltime kan schakelen. “Voor ons is het nog vol te houden, maar ik leef mee met degenen die er heel anders voor staan en al hun spaargeld en/of pensioen erin moeten steken, of zelfs leningen moeten aangaan om hun bedrijf overeind te houden. Dit is mijns inziens ook wel een beetje het kromme aan de hele situatie”, aldus Frans. Hij vervolgt: “Er wordt almaar geroepen ‘we doen het met z’n allen’, het is echter maar een beperkte groep die hele grote klappen opvangt. Dus de financiële steun zou van mij een heel stuk beter mogen aan al diegenen die het heel hard nodig hebben, zeker als je zegt ‘we doen het samen’.”

De maatregelen betekenen voor de rijschoolhouders dat ze vanaf 15 december al stilliggen en er helemaal geen rijles gegeven mag worden aangezien zij ook onder de contactberoepen vallen. Dit betekent geen inkomsten en thuiszitten en voor de leerlingen betekent dit dat ze een dikke drie à vier maanden geen les hebben gehad. Het is vooral te hopen dat ze niet te veel terugval hebben in hun vorderingen. “Natuurlijk ontzettend vervelend voor degenen die al bijna zover waren om op examen te gaan; zij moeten toch weer wat extra lessen nemen om weer op niveau te komen en dat kost de leerling ook weer extra geld”, aldus de rijschoolhouder.

“Iedereen wil weer heel graag aan de gang, ik ook, maar ik ben geen viroloog of wetenschapper. Ik denk alleen dat het kabinet breed moet kijken wanneer er besluiten gemaakt worden, ook maatschappelijk”, sluit Frans af.

Lees binnenkort online op deze website de verhalen van de andere rijschoolhouders.