'Paralympiër' Maikel van den Berg tijdens de zittingsavond in 2020 (archieffoto)
'Paralympiër' Maikel van den Berg tijdens de zittingsavond in 2020 (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Zittingsavond CV De Krutjesrapers in ‘virtuele tent’

Algemeen carnaval

Son en Breugel - Carnavalsvereniging De Krutjesrapers hield zaterdag 6 februari ‘de vierde zittingsavond’ in een virtuele feesttent met terugblikken naar verschillende optredens van de afgelopen veertig jaar. Voorzitter Jasper van Zuuren heette het publiek, dat thuis zat en online naar de zittingsavond keek, van harte welkom bij dit unieke evenement. Tijdens het welkomstwoord stond de voorzitter een moment stil bij de zieke en overleden leden van de carnavalsvereniging, die de afgelopen periode getroffen zijn door het coronavirus.

Redacteur: Hennie van Hagen

Na het welkomstwoord kon genoten worden van een drieëneenhalf uur durende zittingsavond, met tussendoor verschillende interviews. Bestuurslid Flip Spooren ging met een aantal tonpraters van het eerste uur, vrijwilligers en muzikanten in gesprek. Zo sprak hij onder anderen met Karin Janssen, die al sinds 1989 lid is van de Hofkapel, en met Gerard Swinkels werd teruggeblikt naar de beginjaren van de zittingsavonden. Gerard wist te vertellen dat in 1980 de eerste gesprekken plaatsvonden om te kijken of het mogelijk was om in Son en Breugel zittingsavonden te organiseren. Onder anderen met Bert van Boxtel, Gerard Swinkels, wijlen Ties van Gorp en wijlen Martien van den Hurk hebben zich hiervoor ingezet, waarna vanaf 1981 de eerste zittingsavonden van start gingen.

Misdienaar
Met Rob Verschuren, prins in 1995, werd teruggeblikt naar zijn carrière. In het interview dat hij had met Flip, vertelde Rob dat zijn optreden als ‘Misdienaar’ een van zijn beste acts was. Tijdens de online zittingsavond kwamen verder nog veel meer bekende namen voorbij met hun optredens van de voorgaande jaren. Maikel Hak en Carel Sarton waren te zien als ‘Baby’s’ en Henri Janssen en wijlen Kees Engel als ‘De Politieagenten’.

Mooie herinneringen
Giel van Erp schoof tijdens de opname in de studio van Foolen Audio & Light nog even aan en haalde samen met Flip mooie herinneringen op. De tonprater gaf aan dat hij het optreden van ‘Zatte Harry’de mooiste act vond. Daarna kon het thuispubliek genieten van deze act, alsmede de act van Menno van Hoek met zijn optreden dat hij in 2014 in de carnavalstent had laten zien. Beelden uit 1994 van zanger Aris Weel ontbraken niet tijdens deze zittingsavond en ook zijn optreden van 22 jaar later passeerde de revue.

Paralympiër
Vorig jaar trad Maikel van den Berg nog in de ton in de carnavalstent in Son en Breugel, nadat hij 16 jaar was weggeweest. Als ‘deelnemer aan de Paralympische Spelen’ kreeg hij vorig jaar een staande ovatie van het publiek en natuurlijk mocht deze act niet ontbreken tijdens deze speciale avond. De act ‘De Imker’ van Harrie Sijbers uit 1999 kwam ook voorbij, waarin hij vaak zei: ‘Veel mensen vonden het houden van bijen interessant… en dat was het ook!’

Politieke buuts
Politieke buuts kwamen vooral van Gerard Swinkels. Hij heeft in totaal 28 jaar in de ton gestaan; in 1986 trad hij voor de eerste keer op met ‘De Schoolmeester’. Tijdens de uitzending was er ook een rol weggelegd voor de oud-prinsen met hun zwembad-act, wat wederom geweldig was om terug te zien. Het publiek kon verder nog genieten van een compilatie van verschillende optredens van ‘De Drie Vraagtekens’ en van de act van Nancy van Heeswijk uit 2017, die ook vele jaren acte de présence gaf op de zittingsavonden. Hilarisch was ‘de tour’ door Son en Breugel in de auto van Ger en Nanny Houwen. Lydia Foolen, van Foolen Audio & Light en lid van de commissie Zittingsavonden, vond deze act het mooiste waar ze ooit aan heeft meegewerkt.

Talent van eigen bodem
De videoterugblik van veertig jaar zittingsavonden van De Krutjesrapers was bijzonder goed georganiseerd door het bestuur van de vereniging. Het thuispubliek kon door deze speciale zittingsavond nog eens terugkijken naar talent van eigen bodem dat de afgelopen jaren heeft opgetreden. Degenen die deze bijzondere avond niet hebben gezien, hebben veel mooie momenten van de afgelopen jaren gemist. Nogmaals dank aan de organisatie die dit mogelijk heeft gemaakt.

Zittingsavonden 2022

Met de woorden ‘Laten we hopen dat we volgend jaar weer ‘live’ kunnen genieten van de zittingsavonden in Son en Breugel’, sloot voorzitter Jasper van Zuuren deze unieke zittingsavond af.