Judith van Dun
Judith van Dun Foto: Ingezonden

Muziekscholen niet open en krijgen geen steun

Algemeen Muziek

Son en Breugel - Duidelijkheid, dat is waar het soms aan schort rondom de coronamaatregelen, de versoepelingen en de overheidssteun voor zowel particulieren als bedrijven. Ook binnen de gemeente Son en Breugel is onduidelijkheid over de maatregelen, maar ook over de subsidies; zo ervaren Eva Wiselius van Music Dock en Judith van Dun van Key4Music de huidige situatie. Het gaat hierbij om twee muziekscholen in Son en Breugel die hun deuren ondanks het versoepelen van de maatregelen niet mogen openen.

Redacteur: Adrie Neervoort

De gemeente Son en Breugel volgt in het opleggen en handhaven van de maatregelen het VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) dat de vragen toetst die er zijn bij de juristen van de gemeenten die vallen onder de Veiligheidsregio Brabant Zuid-Oost.

Gesloten
De beslissing dat Music Dock en Key4Music hun deuren niet mogen openen, is genomen omdat in deze muziekscholen normaal gesproken lessen worden georganiseerd, een plaats dus waar publiek (cursisten) mag komen. Of de voordeur al dan niet gesloten is en of er enkel op afspraak cursisten komen, doet niets af aan het feit dat in beginsel eenieder er lessen kan volgen en het gebouw daardoor een publieke functie heeft, zo laat de gemeente Son en Breugel weten. Volgens het VNG moeten muziekscholen gesloten blijven als er muziekles gegeven wordt aan individuele personen. Een uitzondering hierop wordt gemaakt als het gaat om een erkend opleidingsinstituut, zoals een conservatorium.

Definitie
Er wordt dus een bepaalde definitie gegeven van een muziekschool als publiek gebouw. Natuurlijk is dit moeilijk te verteren voor beide eigenaren van genoemde muziekscholen, want zo opperen zij: “Wanneer er enkel kantoorwerkzaamheden worden uitgevoerd in de verschillende ruimtes mag er namelijk wel gewerkt worden, binnen dezelfde muren met dezelfde toegangsdeur.”

Muziek als uitlaatklep

Wel mag men één op één muzieklessen geven aan huis, terwijl het risico op besmettingen in een woning waar het hele gezin aanwezig is veel groter is dan in een gebouw waar alles volgens protocol is ingericht en het geheel wordt ontsmet na de sessie van iedere leerling, is de mening van Eva Wiselius. Ook bij ouders en leerlingen is er veel onbegrip over de situatie. Men mag wel naar de kapper en nagelstylist, maar gitaarles in een particulier pand mag niet. “Sport wordt zo opgehemeld, maar er zijn ook zo veel kinderen die niet aan sport doen, voor wie muziek hun uitlaatklep is”, aldus Judith van Dun. “Ook is het in veel gevallen helemaal niet mogelijk binnen een gezinssituatie om online lessen te volgen.

In de wacht
Eva vervolgt: ”Veel leerlingen staan in de wacht en gaan pas verder met de lessen als het weer fysiek mogelijk is. Dat betekent een enorme inkomstenderving voor alle muziekdocenten, professionals uit de muziekbusiness. Alle kosten gaan gewoon door en het water staat tot aan de lippen.”

Steunpakketten
Het goede nieuws is dat demissionair minister Van Engelshoven grote financiële steunpakketten aan alle gemeentes in Nederland beschikbaar heeft gesteld waarmee de lokale maatschappelijke organisaties kunnen worden ondersteund; de cultuursector maakt hiervan onderdeel uit. In totaal gaat het om een bedrag van 123.000 euro dat in 2020 en 2021 beschikbaar is gesteld aan de gemeente Son en Breugel.

Aangepaste regeling
De gemeente Son en Breugel heeft in het voorjaar van 2020 een oproep gedaan aan organisaties die in de problemen waren geraakt door de coronamaatregelen om zich te melden. “We hebben het afgelopen jaar verschillende verzoeken gehad, met name vanuit de sportverenigingen, maar onlangs ook vanuit de culturele sector. Tot nu toe hebben we vooral maatwerk toegepast, maar we vinden het belangrijk om verzoeken langs eenzelfde meetlat te leggen. Daarom komen we op korte termijn met een aangepaste regeling voor noodlijdende maatschappelijke organisaties”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Aan de bel getrokken
Ook Key4Music heeft aan de bel getrokken om aanspraak te maken op een gedeelte van dat steunpakket. Maar dat blijkt niet zo eenvoudig te zijn, want de gemeente heeft op dit moment niet de mogelijkheid om te onderzoeken wie er recht heeft op dit steunpakket in Son en Breugel. “Het geld is dus vanuit de overheid aangeboden aan de gemeente, maar het is niet duidelijk waar dit geld naartoe gaat. Ook vanuit de overheid wordt niet toegezien of het geld ook daadwerkelijk naar cultuur gaat, met alle mogelijke gevolgen van dien”, zo beschrijft Judith de situatie.

Pijnlijke situatie
Voor Judith en Eva is dit een heel pijnlijke situatie, want volgens de maatregelen mogen zij niet open, en of zij van de subsidiemaatregel gebruik kunnen maken is dus niet duidelijk. Eva en Judith benadrukken dat zij in hun ogen wel degelijk maatschappelijke culturele ondernemers zijn die al jarenlang actief zijn in Son en Breugel, zoals bijvoorbeeld bij het ijsfeest, carnavalsoptredens, jaarmarkt, op scholen, Samenloop Son en Breugel, en optredens in het Vestzaktheater, Zonhove en Berkenstaete. “Wij zijn met veel plezier en passie op muzikaal en cultureel gebied actief in Son en Breugel.”

Lokale stichtingen of verenigingen
Volgens de gemeente is de steun bedoeld voor lokale maatschappelijke organisaties; hiermee bedoelt men lokale stichtingen of verenigingen. Een kenmerk van een maatschappelijke organisatie is dat deze geen winstoogmerk heeft en dat alle middelen worden ingezet ten behoeve van het maatschappelijk doel, dit in tegenstelling tot een onderneming. In lijn met landelijk en regionaal beleid worden de middelen niet ingezet voor het subsidiëren van ondernemers, mede om oneerlijke concurrentie te voorkomen. Voor commerciële ondernemers gelden er andere steunmaatregelen, zoals TOZO (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers), TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) en NOW (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid).

Subsidie
Ook wijst de gemeente erop dat een substantieel deel van de leerlingen t/m 18 jaar een subsidie krijgt vanuit de gemeente ten behoeve van het muziekonderwijs. Deze subsidie loopt door in coronatijd en vormt daarmee een structurele inkomstenbron. Muziekdocenten binnen de muziekschool zijn veelal zelfstandige ondernemers, dus zij vormen geen kostenpost. De docenten kunnen een zelfstandig verzoek doen voor ondersteuning in hun woonplaats.

Eva Wiselius tijdens het jubileumoptreden van Lazy Sonnie Afternoon (archieffoto)