Verduurzaam je huis met zonnepanelen
Verduurzaam je huis met zonnepanelen Foto: ©MooiSonenBreugel.nl

Subsidie voor energiebesparende maatregelen bij huur- en koopwoningen

Algemeen Algemeen / Son & Breugel gemeente

Son en Breugel - De gemeente Son en Breugel krijgt dit jaar ruim 200.000 euro subsidie van het Rijk uit de Regeling Reductie Energieverbruik Woningen (RRE-W). Inwoners ontvangen zo een bijdrage voor de aanschaf van energiebesparende maatregelen, zoals radiatorfolie en tochtstrips. Deze subsidie is voornamelijk bedoeld voor huurders. Het is een vervolg op de Regeling Reductie Energieverbruik (RRE) die in 2020 gestart is. Hierbij maakten al zo’n 1300 huiseigenaren uit Son en Breugel gebruik van deze subsidie. Huurders konden toen geen gebruik maken van de regeling, maar wel met deze nieuwe regeling.

“We zijn erg blij met de nieuwe subsidieregeling, omdat nu ook huurders in aanmerking komen. Juist een deel van deze groep heeft het financieel moeilijk en deze subsidie kan hen helpen om de energielasten te verlagen”, aldus duurzaamheidswethouder Paul van Liempd.

Maatregelen
De gemeente organiseert onder andere het volgende:
Voor huurders wordt een waardebon van 70 euro beschikbaar gesteld voor kleinschalige energiebesparende maatregelen (september 2021). Voor inwoners met een koopwoning loopt de waardebonperiode nog, zie kopje ‘huidige regeling’. Voor inwoners met huur- of koopwoning wordt een waardebon van 70 euro beschikbaar gesteld voor ledverlichting (november 2021). Voor inwoners met een koopwoning geldt de vervolgactie collectieve inkoopactie voor zonnepanelen, isolatie en waterzijdig inregelen (september 2021 en februari 2022)

Samenwerking
Voor de communicatie over de nieuwe subsidie voor huurders zoekt de gemeente actief samenwerking met de woningcorporaties ‘thuis en het Woonbedrijf.

Huidige regeling
De huidige Regeling Reductie Energieverbruik is vanwege de coronacrisis recent verlengd tot 31 december 2021. De regeling richt zich enkel op particuliere koopwoningen. Tot op heden hebben in Son en Breugel circa 1300 huishoudens een voucher ingediend van maximaal 70 euro voor in totaal 87.800 euro en hebben in de inkoopactie(s) 663 huishoudens in totaal 771 offertes aangevraagd, wat g geleid heeft tot 140 opdrachtverleningen ter waarde van in totaal 660.000 euro. Verder hebben de inkoopacties gezorgd voor een CO2-reductie van 208.500 per jaar en een jaarlijkse besparing van 76.535 euro aan energielasten.

Bewoners-eigenaren van een particuliere koopwoningen kunnen nog tot 31 december 2021 de voucher inzetten of tot het budget op is. Er resteert nu nog 51.737 euro aan budget, wat goed is voor circa 700 vouchers. Op = op, dus maak hier nog snel gebruik van.