Op de locatie van de voormalige vijverbergschool komen woningen met zorg (archieffoto)
Op de locatie van de voormalige vijverbergschool komen woningen met zorg (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Ook woningen voor jongeren met zorg aan de Ruysdaelstraat

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Eindelijk het is zover: het ontwikkelen van 20 woonplekken voor jongeren die vallen onder de WLZ (Wet Langdurige Zorg) kan beginnen. Deze woonplekken maken deel uit van een groot nieuwbouwproject van maximaal 45 sociale huurwoningen aan de Ruysdaelstraat, op de locatie waar nu nog het voormalige schoolgebouw de Vijverberg staat.

Redacteur: Adrie Neervoort

Er was in de gecombineerde commissievergadering Grondgebied- en Burgerzaken ruim drie uur voor nodig om wethouder Frenken een duidelijke opdracht mee te geven voor het ontwikkelen van het plan; een opdracht die hij volgens de commissieleden al in december 2019 had gekregen.

Van tevoren bekendgemaakt
Enkele commissieleden stoorden zich aan het feit dat woonstichting ‘thuis al bekend had gemaakt dat zij op de genoemde locatie 20 zorgwoningen en minimaal 15 sociale huurwoningen gingen bouwen. Maar ook stichting Doorpakken Wonen ging er volgens de commissieleden al vanuit dat de 20 nog te bouwen zorgwoningen een vaststaand feit waren.

12- tot 24 uurs zorg
Deze voortvarendheid was er volgens commissielid Eef van Turnhout (Dorpsbelang) omdat de ouders van deze jongeren al 16 jaar wachten op een oplossing voor de woonwensen van deze jongeren met een beperking. Op dit moment is er nog steeds geen enkel alternatief in de gemeente Son en Breugel voor deze speciale doelgroep, zo lichtte een van de ouders tijdens het inspreken toe. Deze ouder benadrukte dat ook jongeren met een beperking recht hebben op eigen woonruimte, maar niet meer recht dan een ander. Volgens de inspreker zijn er voor jongeren met een beperking die 12- tot 24-uurs zorg nodig hebben helemaal geen woningen in Son en Breugel, en daardoor is hun positie dus totaal anders dan die van andere jongeren.

Afwijken
Wethouder Frenken wees de commissieleden er wel op dat de opdracht die hij heeft gekregen afwijkt van wat nu de mogelijkheden zijn als het gaat om woningen voor jongeren met een beperking. Er is namelijk een keuze tussen het bouwen van gewone sociale woningen, waarbij er een aantal zo ingericht worden dat zij geschikt zijn om jongeren met een beperking, die 12- tot 24-uurs zorg nodig hebben, er te laten wonen, of het bouwen van sociale huurwoningen voor eerdergenoemde jongeren in de vorm van een instelling. Dit traject is anders dan datgene waar de raad eerder mee heeft ingestemd, zo benadrukte de wethouder.

Opdracht tot uitwerken
Na een vergadering van drie uur met voornamelijk aandacht voor wat er allemaal wel en niet moet gebeuren met de sociale huurwoningen en hun omgeving, terwijl er nog geen plan is, kreeg de wethouder opdracht om het plan van in totaal 45 sociale huurwoningen met daarin 20 woonunits voor genoemde jongeren verder uit te werken, samen met woonstichting ‘thuis en stichting Doorpakkers Wonen. Daarna zal het voorlopig ontwerp worden gepresenteerd en via burgerparticipatie zullen de omwonenden en andere belangstellenden meepraten over het voorlopige ontwerp.

Drie uur
Een logische en noodzakelijke, maar waarschijnlijk lange weg om tot een uiteindelijk plan te komen. Aan het instemmen met de opdracht aan de wethouder om het plan verder te ontwikkelen ging dus een debat van meer dan drie uur vooraf. Het agendapunt was eerder al eens van een geplande vergadering afgehaald, en daardoor dus nu later dan gewenst besproken.

Erfpachtconstructie
Geheel onnodig was het uiteindelijk niet, want er komt waarschijnlijk een unieke constructie voor dit nieuwbouwplan, namelijk een erfpachtconstructie. Daarbij blijft de gemeente eigenaar van de grond onder de woning en huurt de eigenaar van de woning deze grond. Hierdoor kunnen de woningen betaalbaar worden gebouwd en dat heeft natuurlijk ook invloed op de huurprijs en daarbij de betaalbaarheid van het plan voor woonstichting ‘thuis.

Handen uit de mouwen
Nu kan wethouder Frenken eindelijk de handen uit de mouwen steken. Want zoals hij zelf aangaf aan de leden, was er nog veel werk te verrichten, zoals het maken van de tekeningen, mogelijke parkeerproblemen in kaart brengen, kijken naar de duurzaamheid van het plan en hoe om te gaan met het aanwezige groen en daarbij in gesprek gaan met omwonenden en andere betrokkenen.

45 in totaal
Uiteindelijk is Son en Breugel straks op de locatie aan de Ruysdaelstraat dus 20 zorgwoningen met 12- tot 24-uurs begeleiding en 25 sociale huurwoningen rijker.

.