Paul van Liempd poseert op een social sofa op het Raadhuisplein
Paul van Liempd poseert op een social sofa op het Raadhuisplein Foto: ©Marc Cleutjens

Sociaal werkbedrijf WSD laat mensen opbloeien en genieten

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

“Je hoeft alleen maar je ogen te gebruiken om te zien hoe belangrijk werk voor de medewerkers van WSD is.” Paul van Liempd (51) steekt zijn enthousiasme over de inzet van het sociaal werkbedrijf voor inwoners van Son en Breugel niet onder stoelen of banken. Sterker nog, het feit dat hij als wethouder ook bestuurder van WSD mag zijn, noemt hij een cadeautje.

WSD bestaat 65 jaar. Het in 1956 opgerichte sociaal werkbedrijf heeft zijn wortels in Boxtel en is inmiddels uitgegroeid tot een organisatie die in negen Brabantse gemeenten mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ondersteunt en begeleidt. “Als wethouder met onder meer het sociaal domein in mijn portefeuille ben ik automatisch bestuurslid van WSD”, zegt Van Liempd. Lachend: “En ik durf gerust te zeggen dat het een van de weinige échte cadeautjes is die je als wethouder krijgt.”

Met ziel en zaligheid
Het jubilerende sociaal werkbedrijf begeleidt in Son en Breugel inwoners die om welke reden dan ook moeite hebben met het vinden van een baan. “WSD doet dat uitstekend”, zegt Van Liempd onomwonden. “Als bestuurder zie ik dat de medewerkers van WSD zich met ziel en zaligheid inzetten voor de doelgroep. En als ik vervolgens het plezier zie waarmee die aan de slag gaat, kan ik alleen maar genieten.”

Elke straat, elke steeg

De in Woensel-Noord opgegroeide Van Liempd is sinds 2019 wethouder namens PvdA/GroenLinks in Son en Breugel. Hij kan bogen op veel bestuurlijke ervaring en zat namens de PvdA tien jaar in de gemeenteraad van Eindhoven. Nadien was hij drie jaar lid van Provinciale Staten en bekleedde hij een wethouderspost in Waalre. “In 2019 kwam Son en Breugel op mijn pad en ben ik vol overtuiging aan deze klus begonnen”, vertelt Van Liempd.

Speciale band
De wethouder die in hartje Eindhoven woont, kent Son en Breugel als zijn broekzak. “Ik was vroeger jarenlang lid van scouting Dutmella in de bossen van Son. Ik heb dus een groot deel van mijn jeugd hier doorgebracht, veel vrienden gemaakt en een speciale band met het dorp opgebouwd. Dankzij allerlei huis-aan-huisacties van de scouting ken ik elke straat, elke steeg. Ik klopte overal aan om lootjes te verkopen.”

Passend werk
Van Liempd vervolgt: “Als wethouder zet ik me nu elke dag in voor de inwoners van Son en Breugel. En daarbij is het ook belangrijk op te komen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.” Het lukt WSD volgens de wethouder vrijwel altijd passend werk te vinden. “Samen met de gemeente Nuenen en de Dienst Dommelvallei hebben we Het Goed opgezet. Veel mensen kunnen in deze kringloopwinkel aan de slag. Ook op onze milieustraat en bij logistieke bedrijven op Ekkersrijt vind je inwoners die dankzij WSD aan het werk zijn.”

Bewegen en meedoen
Van Liempde onderstreept dat werken meer is dan een manier om een inkomen te vergaren. “Werken betekent bewegen, meedoen en zin geven aan je bestaan. Je hoeft alleen maar je ogen te gebruiken om te zien hoe belangrijk werk voor de medewerkers van WSD is. Ze stralen als ze over hun werk vertellen. Je ziet ze opbloeien en genieten. Ik ben trots dat ik hieraan als wethouder en als bestuurslid van WSD kan bijdragen.”

Aanzet
Met het oog op 65 jaar WSD wil Van Liempd graag twee actuele projecten belichten die bijdragen aan het huidige succes van het sociaal werkbedrijf. “Met de gemeente Nuenen hebben we in samenwerking met WSD ‘Aanzet’ gelanceerd. Dat is een project dat inwoners met een uitkering zo snel mogelijk richting werk leidt. Vaak wordt al binnen één tot twee weken resultaat geboekt, reden om ‘Aanzet’ ook in andere WSD-gemeenten te introduceren.”

Z-route
Voor nieuwkomers is de proef ‘Z-route’ geslaagd. “Z-route staat voor het stimuleren van zelfredzaamheid, vooral voor inburgeraars met een grote afstand tot de arbeidsmarkt”, legt Van Liempde uit. “Wie meedoet, leert onze taal, gaat aan het werk én doet kennis op over onze samenleving. Vergis je niet, voor inburgeraars is het niet gemakkelijk een plekje te vinden in onze maatschappij. Met Z-route lukt het om ze - na veel nare ervaringen in hun moederland - houvast en structuur te bieden en met energie aan een nieuwe toekomst te laten werken.”