V.l.n.r.: Wethouder Van Liempd, Harrie van Rooij en wethouder Jan Boersma
V.l.n.r.: Wethouder Van Liempd, Harrie van Rooij en wethouder Jan Boersma Foto: Wil Feijen

Afkoppelen regenwater heeft meer voordelen

Algemeen gemeente

De actie ‘Koppel het hemelwater af’ van de gemeente Son en Breugel bestaat al zo’n twee jaar. Om deze actie opnieuw onder de aandacht te brengen, is de gemeente een regentonactie begonnen. Inwoners die tussen 19 juni en 31 juli een regenton kopen bij Pets Place, Boerenbond of Praxis krijgen twintig euro korting van de gemeente en waterschap De Dommel. De bon is terug te vinden in DeMooiSonenBreugelKrant van 16 juni.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Het plaatsen van een regenton is een eerste stap om regenwater op te vangen. Zonder deze ton verdwijnt al het regenwater rechtstreeks in het riool. Wethouder Van Liempd: “De riolen worden steeds meer belast door hevige buien, wat een gevolg is van de klimaatverandering. Er komen steeds meer stortbuien en periodes met extreme warmte met droogte als gevolg, zoals afgelopen week nog. Daarom is het goed om regenwater op te vangen.” Inwoners kunnen de regenpijp op een regenton aansluiten, waardoor het regenwater gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld planten en bloemen.

Subsidie
Wethouder Boersma: “Afkoppelen van hemelwater geeft nog meer voordelen. Zo ontvangen eigenwoningbezitters die de achter- en zijkant van de woning afkoppelen 300 euro subsidie van de gemeente en de eerste 260 inwoners die dit doen ook nog eens 300 euro van waterschap De Dommel. Daarnaast ontvangen inwoners tot 2029 nog eens een korting van 50 euro op de rioolbelasting als het gehele perceel is afgekoppeld.” Een van de inwoners die gebruikt heeft gemaakt van de volledige subsidie en korting is Harrie van Rooij.

Advies watercoach
Harrie heeft advies ingewonnen bij een van de watercoaches van de gemeente: “Hij is bij mij thuis geweest en heeft duidelijk advies gegeven. Dit advies is overigens gratis. Daarna heb ik de materialen gekocht en ben ongeveer twee dagen aan het werk geweest. Van mijn huis loopt nu geen regenwater meer in het riool.” Harrie heeft in de voortuin een grote ton in de grond gegraven, waarop twee regenpijpen gekoppeld zitten. In de onderkant van de ton zitten gaten, waardoor het water langzaam de grond in zakt. Aan de achterkant heeft hij ook twee regenpijpen afgekoppeld: “Die komen uit in de regenton. Mocht die ton te vol worden, dan zorgt een afvoer, die ik aan de bovenkant heb gemaakt, ervoor dat het water de heg in mijn tuin bewatert.” Harrie heeft de volledige subsidie ontvangen, terwijl zijn onkosten een stuk lager waren.

Steentje bijdragen

Harrie: “De subsidie was een extra stimulans, maar daar heb ik het zeker niet voor gedaan. Ik vind het belangrijk om een steentje bij te dragen aan het milieu en door het afkoppelen gebruik ik minder leidingwater omdat ik al het regenwater opvang, dat dan hergebruikt kan worden. Ik hoop dat veel dorpsgenoten mijn voorbeeld volgen.”

Huur en koop
Zowel woningeigenaren als huurders kunnen meedoen met de regentonactie. Koppelen huurders hun regenpijp af, dan dienen zij deze wel in de oude staat te herstellen als ze de woning verlaten. Wethouder Boersma: “We zijn in gesprek met woonstichting ‘thuis over het afkoppelen van huurwoningen. Alle nieuwbouw-huurwoningen in nieuwbouwwijken, zoals Sonniuspark en De Vloed, zijn van het hemelwater afgekoppeld.”

150 regentonnen
Wethouder Boersma hoopt dat er veel animo is onder de inwoners om het regenwater af te koppelen: “Wees er snel bij, er zijn in totaal 150 regentonnen beschikbaar die met korting gekocht kunnen worden.” Per huishouden mag één ton aangeschaft worden met korting.

Waardebon
Behalve de regentonactie komt de gemeente in het najaar ook weer met de actie om met een waardebon energiebesparende maatregelen aan te schaffen. Paul van Liempd: “Deze actie hebben we al gehad voor de koopwoningen. Het Rijk heeft nu toestemming gegeven om deze actie ook voor huurwoningen uit te zetten.”