Bomen omgekapt in de Sonse bossen
Bomen omgekapt in de Sonse bossen Foto: MooiSonenBreugel

Kappen voor de toekomst van het bos

Algemeen

Son en Breugel - De komende weken gaat de Bosgroep Zuid-Nederland als nieuwe beheerder van de bossen in Son en Breugel verschillende bomen in de Sonse Bergen en in het gebied tussen de A50 en Son en Breugel markeren (blessen). Deze markeringen geven aan wat er moet gebeuren met de boom als het onderhoud in het bosgebied wordt uitgevoerd. 

“De bomen waar iets mee moet gebeuren, worden gemarkeerd met oranje verf. De bomen met oranje stippen moeten verwijderd worden. Ook zijn er symbolen voor onder andere ‘kappen en laten liggen’ (liggend dood hout in het bos) en ‘ringen’ (door de boom te ringen gaat deze langzaam dood en wordt staand dood hout). Het dode hout is belangrijk voor de biodiversiteit; in dood hout leven insecten en die trekken insectenetende vogels aan zoals de specht”, legt men desgevraagd uit.

In het bosgebied tussen de A50 en Son is het onderhoud vooral gericht op het vergroten van het aandeel inheemse loofbomen, het openen van het gesloten kronendak en op meer licht op de bodem. Er ontstaat dan een struikenlaag waar veel planten en dieren van profiteren.

De Sonse Bergen is een erg gevarieerd gebied en in het bos is op een aantal plaatsen al een mooie diversiteit aan flora en fauna aanwezig. De werkzaamheden daar zijn gericht op het in stand houden ervan, het vergroten van de beleefbaarheid en het bevorderen van de biodiversiteit. Vanwege het intensieve gebruik door wandelaars en de fijnmazige padenstructuur is en blijft veiligheid een aandachtspunt in de Sonse Bergen.

Volgens verantwoordelijk wethouder Paul van Liempd begint de nieuwe beheerder zijn werkzaamheden in een bos met veel achterstallig onderhoud. De bossen in Son en Breugel zijn om meerdere reden heel belangrijk volgens de wethouder: ze zijn de identiteit van onze gemeente. Ondanks de zorgvuldigheid waarmee en de reden waarom het kappen van de bomen, en dus het onderhoud, zal worden uitgevoerd, zal het er allemaal wel heftig uit zien voor de gebruikers van het bos.

Bosexcursie
Om hiervoor begrip te krijgen maar ook om uitleg te geven over het hoe en waarom, organiseert Bosgroep Zuid een bosexcursie. Tijdens deze excursie krijgen de deelnemers uitleg over de werkzaamheden. Zeer interessant dus voor iedereen die meer wil weten over het onderhoud aan de bossen in Son en Breugel.

Aanmelden kan via een e-mail naar postbus@bosgroepzuid.nl. Bij aanmelding kunnen deelnemers aangeven met hoeveel personen men wil deelnemen. Informatie over de verzamelplaats voor de excursie volgt na aanmelding. Aanmelding kan tot maandag 5 juli 15.00 uur.