Beslissing over frequentie ophalen PMD-zakken, GFT-bak en grijze kliko moet nog besloten worden (archieffoto)
Beslissing over frequentie ophalen PMD-zakken, GFT-bak en grijze kliko moet nog besloten worden (archieffoto) Foto: MooiSonenBreugel

Politiek wil door met huidige ophaalservice huisvuil, maar wie gaat dit betalen

Algemeen gemeente

Son en Breugel - In maart van dit jaar nam de gemeente Son en Breugel het besluit om zich aan te sluiten bij Blink, een samenwerkingsverband van een aantal gemeentes in Zuidoost-Brabant. Nu moet de gemeente een keuze maken in welke frequentie het huisvuil straks opgehaald gaat worden.

Redacteur: Adrie Neervoort

Er zijn uiteindelijk drie mogelijkheden waaruit gekozen kan worden: de huidige dienstverlening aanhouden, het ophalen van de PMD van eenmaal per week naar eenmaal per twee weken, of daarbij ook nog eens minder vaak het GFT ophalen. Ook heeft de gemeente een enquête laten uitvoeren onder de inwoners van Son en Breugel hoe zij denken over de ophaalfrequentie van het huisvuil.

Frequentie
Toch bleek de politiek het moeilijk te vinden om een beslissing te nemen. Duidelijk is wel dat een meerderheid van de raad ervoor voelt dat de frequentie op het huidige niveau zou moeten blijven, ondanks dat dit niet overtuigend uit de enquête naar voren komt. Er is eigenlijk geen grote meerderheid, het gaat om een minimaal verschil. Daarbij speelt natuurlijk ook Blink een rol; het is een nieuwe organisatie die nog niet eerder het huisvuil in de gemeente heeft opgehaald, dus hoe zit het met de kwaliteit en service in de praktijk.

Verschillende voorstellen
Ook de kosten spelen een rol bij veel partijen, want het huidige niveau handhaven gaat de inwoners meer geld kosten, 38 euro per jaar. Maar het moet voor de gemiddelde inwoner wel betaalbaar blijven, zo is de mening van de politiek. Dat het geen eenvoudige keuze is blijkt ook uit het feit dat Remco Heeren (DorpsVisie) aangeeft dat er zelfs binnen zijn fractie discussie is over de frequentie. Uiteindelijk is het een afweging tussen duurzaamheid of comfort, zo geeft Joris van Dam (PvdA/GroenLinks) aan. Marianne van der Putte (Voor U!) denkt dat de kosten voor het huidige niveau voor veel gezinnen in de gemeente onbetaalbaar zijn. Volgens Remco Heeren en Joris van Dam zouden de kosten eerlijk verdeeld kunnen worden om de meerkosten voor het ophalen van het afval uit de OZB-opbrengsten te halen; daarmee betalen in hun ogen de mensen met het meeste geld de grootste bijdrage. Geen goed idee volgens Pulles (VVD); zijn oplossing is de meerkosten van 38 euro voor het op het huidige niveau handhaven van de ophaalfrequentie te verrekenen door de OZB te verlagen.

Beslissing
De beslissing zal nu tijdens de gemeenteraadsvergadering worden genomen, maar dat de huidige frequentie zal blijven, lijkt een feit, maar hoe het zal worden gedaan en wie de kosten gaat betalen zullen nog bepaald moeten worden.