Een afgesloten parkeerplaats aan de Hoberglaan (Archieffoto)
Een afgesloten parkeerplaats aan de Hoberglaan (Archieffoto) Foto: redactie Jade Smith (Omroep Brabant)

Hoberglaan volledig afgesloten door slagbomen

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - De parkeerplaats Hoberglaan, dat al jarenlang bekendstaat als homo-ontmoetingsplaats (HOP), wordt bij de inham ter hoogte van de Kanaaldijk-Noord volledig afgesloten met slagbomen. Dat besluit heeft het college van burgemeester en wethouders in de Staatscourant van 3 augustus gepubliceerd. Eerder werd de parkeerplaats aan de Hoberglaan bij de hoogspanningsmasten al onbereikbaar gemaakt voor gemotoriseerd verkeer door het plaatsen van een slagboom, waardoor ontmoetingen van gebruikers van de HOP niet meer daar konden plaatsvinden. 

De overweging die de gemeente noemt in het besluit is ‘dat de gronden rondom de Hoberglaan zijn ingericht als bospercelen en in het bestemmingsplan ‘Buitengebied – Herziening 2017’ ook als zodanig zijn bestemd. De bospercelen in kwestie worden intensief gebruikt voor recreatiedoeleinden.’ De bospercelen zijn via meerdere kanten begaanbaar, zowel door ongemotoriseerd verkeer als door gemotoriseerd verkeer. De onverharde gronden in het bos worden veelvuldig gebruikt als parkeerplaatsen voor gemotoriseerd verkeer. In het besluit staat verder te lezen dat ‘deze ontwikkelingen ongewenst zijn omdat hiermee het rustige karakter van het gebied wordt aangetast, evenals de functie van het gebied als bos. Het college wenst juist in lijn met het recreatieve gebruik van het bos de positie van ongemotoriseerd verkeer (met name wandelaars) in dit gebied te versterken.’ Door de toegangswegen tot de bospercelen voor gemotoriseerd verkeer met slagbomen af te sluiten zal het rustige en schone karakter van het gebied naar de mening van het college wel geborgd kunnen worden.

Monique van Zwieten, raadslid D66 Son en Breugel, denkt niet dat het besluit tot plaatsen van de extra slagboom te maken heeft met de overlast van het gemotoriseerd verkeer in het bosgebied, maar eerder met het feit dat de parkeerplaats wordt gebruikt door gebruikers van de HOP en de overlast van het afval dat achter zou blijven op die plaats. Monique: “D66 is het niet eens met dit besluit en hoewel onze partij lid is van de huidige coalitie, maar niet vertegenwoordigd is in het college van burgemeester en wethouders, is onze partij vooraf niet geraadpleegd over dit besluit.” 

In een reactie schrijft Monique dat de gemeente Son en Breugel met stichting Platform Keelbos 2.0, die opkomt voor de belangen van homo’s en hun ontmoetingsplaatsen, is gesproken over de overlast door prostitutie en drugsdealers. “Het platform heeft aangeboden mee te willen denken over oplossingen waardoor er minder afval in het betreffende bos zou blijven liggen en heeft aangegeven dat de ontmoetingsplek bij een sluiting hooguit verplaatst zou worden hetgeen niets zou oplossen”, aldus het raadslid. 

De stichting daagde de gemeente eerder voor de rechter een kreeg gelijk in de afwijzing van de gedeeltelijke sluiting van de eerdere parkeerplekken. Desondanks zette het college van burgemeester en wethouders hun voornemen door en heeft ook in de kadernota 20.000 euro gereserveerd om te kunnen besteden aan de handhaving door een externe partij.

Monique: “D66 is van mening dat deze gang van zaken onwenselijk is en is ervan overtuigd dat in samenspraak met de betrokken stichting een oplossing gevonden had kunnen worden voor het behoud van de ontmoetingsplek zonder dat er sprake van overlast hoeft te zijn. D66 is één van de partijen geweest die de afgelopen weken veelvuldig contact heeft gehad met de stichting en kent de goede intenties, waarbij er al sprake is van een aantal vrijwilligers die het bos opruimen. Een sluiting zonder ruggespraak met betrokkenen is geen oplossing en zal slechts een verschuiving van de locatie tot gevolg hebben.”