Judith speelt alvast de eerste noten op het keyboard in het Vestzaktheater
Judith speelt alvast de eerste noten op het keyboard in het Vestzaktheater Foto: Giti Entezami

Key4Music vestigt zich in Vestzaktheater en verhuist volgend jaar mee naar Dorpshuis

Algemeen Muziek

‘Ieder nadeel heeft zijn voordeel’ is een bekende uitspraak van voetballegende Johan Cruijff, en ook Judith van Dun, eigenaresse van Key4Music, kan daar over meepraten. De afgelopen achttien maanden zijn niet zonder slag of stoot voorbijgegaan en ze heeft veel verdriet gehad omdat door de coronamaatregelen haar muziekschool, net als alle andere muziekscholen, lange tijd dicht moest blijven. Door een onverwachte verhuizing ziet zij, samen met alle docenten van Key4Music, de toekomst weer een stuk rooskleuriger tegemoet.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Giti Entezami

Twintig jaar geleden, op 18 augustus 2001, is Judith samen met haar man in de achtertuin van haar woning in Best begonnen met de pop/rockmuziekschool Key4Music. Inmiddels zit de 57-jarige Judith al 38 jaar in de muziekindustrie, nadat ze op haar zeventiende begon op het conservatorium. Twee jaar later is ze in Oirschot en Best les gaan geven: “Ik vond toen al dat het muziekonderwijs anders moest. In het dagelijkse leven leren kleine kinderen eerst praten, daarna schrijven; dat wilde ik ook in de muziek terugzien.” Het vroegere AMV-klasje was weinig efficiënt en verre van hip. Docenten zijn zelf actief in de muziekindustrie en nemen hun passie voor muziek én de hedendaagse songs mee in de lessen. Door het bespelen van een instrument wordt theorie in de lessen geïntegreerd. Door deze methode kunnen we songs aanpassen aan de leeftijd en wensen van onze leerlingen”, licht Judith toe.

Gegroeid
Door deze aanpak van onderwijs kwamen er steeds meer kinderen en volwassenen uit Son en Breugel bij Key4Music muzieklessen volgen. “We groeiden in Best en Oirschot uit ons jasje en hebben toen via de gemeente Son en Breugel ruimte gezocht in Son en Breugel. De eerste jaren zaten we in basisschool De Gentiaan (nu De Ruimte, red.) en later is ons familiebedrijf verhuisd naar een loods op de Herculeslaan. Inmiddels werkten onze zoon en dochter ook al binnen de muziekschool. In eigen beheer hebben wij dit pand ingericht en daar jarenlang de lessen verzorgd”, vervolgt ze.

Contact met gemeente
En toen deed het coronavirus in maart 2020 zijn intrede in Nederland en werd er vanuit de overheid besloten dat alle muziekscholen dicht moesten. Tientallen e-mails heeft Judith verstuurd, veel telefoontjes gepleegd en gesprekken gevoerd met de beleidsmedewerkers en ook met de wethouder van de gemeente Son en Breugel. “Ze konden niets voor ons betekenen en we kregen geen financiële steun, en nu nog steeds niet”, aldus Judith.

Balletje gaan rollen
Het is niet gemakkelijk geweest het laatste anderhalve jaar voor het gezin van Judith. En toch heeft die nare tijd ook iets moois gebracht. Vanuit het niets kwam de oplossing van Maurice Peters, beheerder van het Vestzaktheater. “We hebben net voor de vakantie onze workshops in het Vestzaktheater mogen verzorgen. Tijdens een van de eerste gesprekken met Maurice kwam het gesprek op huisvesting in het Vestzaktheater. En zo is het balletje gaan rollen, en het ging steeds sneller rollen: we gaan verhuizen naar het Vestzaktheater”, zegt ze met een lach op haar gezicht. De loods moest leeggehaald worden en alle muziekinstrumenten en bijbehorende materialen moesten ingepakt en verhuisd worden naar het Vestzaktheater. Maurice heeft de afgelopen tijd ruimtes die gebruikt gaan worden door Key4Music leeggemaakt en afgelopen week zijn die ruimtes ingericht met muziekinstrumenten. “De ruimtes worden overdag door anderen gebruikt en later op de dag volgen er muzieklessen. Multifunctioneel dus”, zegt ze tevreden.

Nieuwe plannen
Met de verhuizing kunnen ook andere plannen gerealiseerd worden. De lessen worden uitgebreid door het aanbod van musical- en theaterlessen. Judith: “Verder willen we graag inzetten op kinderen die hoogsensitief zijn en kinderen die hoogbegaafd zijn, en we willen muzieklessen aanbieden aan kinderen die speciale zorg nodig hebben. Maar ook wordt gedacht aan de ouderen in Son en Breugel: het is de bedoeling om een of meerdere ochtenden samen muziek te maken of samen te zingen en dan met name liedjes van vroeger.”

Meeverhuizen naar Dorpshuis
Behalve de uitbreiding van het aantal lessen is er nog meer positief nieuws te melden: “De gemeente heeft ons toegezegd dat wij meeverhuizen naar het nieuwe, in aanbouw zijnde Dorpshuis. Dat is echt een mooie mogelijkheid voor ons en het is weer een stap vooruit. We kijken vol goede moed naar een mooie muzikale toekomst in het Vestzaktheater, en volgend jaar vanuit het Dorpshuis”, klinkt het enthousiast.

Parallel Wijnen
Evenement 7 uur geleden Parallel Wijnen verkoopt laatste restanten
Afbeelding
Ingezonden 8 uur geleden Fatbikes niet welkom bij VVN Verkeersexamen
Afbeelding
Ingezonden 18 uur geleden Minder uitstoot lachgas op rioolwaterzuiveringen van Waterschap De Dommel
De gezamenlijke Opleidingsorkesten van Harmonie PHEV en Asterius
Algemeen 22 uur geleden Jeugd van PHEV schittert tijdens uitwisselingsconcert
Renske Modderman (Rabobank) overhandigd de cheque aan Julius Buijs (SBC)
Algemeen 23 uur geleden SBC verduurzaamt met ondersteuning van de Rabo Clubsupport
Afbeelding
Ingezonden 23 uur geleden Week van de Groene Tuin helpt Brabanders op weg om tuin te vergroenen