Eén van de weinig optredens van Rawazzi het afgelopen jaar
Eén van de weinig optredens van Rawazzi het afgelopen jaar Foto: John van de Braak

Muzikale noten klinken weer bij de Son en Breugelse zangkoren

Algemeen Muziek

Son en Breugel - De meeste zangverenigingen uit Son en Breugel zijn weer begonnen met de repetities. Stond vorig seizoen nog in het teken van het digitaal repeteren, nu komen de leden weer fysiek bij elkaar. Het feit of een lid wel of niet gevaccineerd is, is voor veel zangkoren geen probleem en ieder koor zoekt de beste oplossingen voor hun vereniging en maakt zich op voor het nieuwe seizoen.

Redacteur: Emmy Grit

Een rondvraag onder de koren in Son en Breugel laat zien dat ze ieder op hun eigen manier bezig zijn om het voor iedereen zo veilig mogelijk te houden. Zangvereniging Eén van Zin laat weten dat alle leden, dus zowel gevaccineerden als ongevaccineerden, welkom zijn bij de repetities. “Maar dat neemt uiteraard niet weg dat elk koorlid ook een eigen verantwoordelijkheid heeft ten opzichte van andere koorleden”, laat secretaris Jan Teerling weten. Smartlappenkoor Rawazzi vraagt de leden of zij een QR-code of een vaccinatiebewijs kunnen laten zien of een negatieve zelftest kunnen overleggen die niet ouder is dan 24 uur.

Welkom of juist niet
Het Gregoriaans koor St.-Petrus Banden Son start in het najaar met de repetities. Of alle leden dan daadwerkelijk op de repetities aanwezig zijn is nog de vraag. Secretaris Gerard Theuns: “Voor gevaccineerden is er geen reden om weg te blijven, want niet-gevaccineerden zijn niet welkom.” Het Sons Kamerkoor gaat niet zover: “Alle leden zijn welkom. We repeteren in een zaal die volgens de huidige richtlijnen aan de ventilatie-eisen voldoet en met een onderlinge afstand van 1,5 meter”, laat voorzitter Annemiek Hol weten.

Lidmaatschap
Bij de verschillende koren zijn er weinig leden die hun lidmaatschap hebben beëindigd omdat er koorleden zijn die niet gevaccineerd zijn. Corry van Asseldonk, voorzitter van Rawazzi: “We hebben tot nu toe één lid die haar lidmaatschap opgezegd heeft. Zij is niet gevaccineerd omdat zij een ziekte heeft en wil andere koorleden niet in gevaar brengen.” Jan van Maasakker, secretaris van het St. Genovevakoor Breugel: “Een derde deel van onze leden heeft het lidmaatschap beëindigd; dat heeft niet alleen met de langdurige stop wegens corona te maken, maar ook met de leeftijd van de leden.”

De koren gaan zich de komende tijd bezighouden met de repetities voor de optredens die weer op het programma staan.