Er was veel belangstelling voor de excursie die eerder dit jaar werd gehouden door Bosgroep Zuid-Nederland (archieffoto)
Er was veel belangstelling voor de excursie die eerder dit jaar werd gehouden door Bosgroep Zuid-Nederland (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Petitie om kaalslag in bossen te voorkomen

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - Inwoners van Son en Breugel konden begin juli deelnemen aan een excursie die gehouden werd door Bosgroep Zuid, de nieuwe beheerder van de bos- en natuurgebieden voor de komende tien jaar. Tijdens deze excursie werden belangstellenden ingelicht over het vitaler maken van de bossen en waarom daar bomen voor gekapt moeten worden. Nu de bomen in het bos van ‘t Harde Ven en in het bos van de Sonse Bergen voorzien zijn van oranje stippen en pijlen die aangeven dat zij gekapt worden, is zichtbaar om hoeveel bomen het gaat.

Redacteur: Emmy Grit

Beide bossen staan al vier jaar op de planning en vervolgens breidden de werkzaamheden zich in die tijd ook uit naar de bossen rondom natuurgebied Oud Meer. “In totaal gaat er 15.000 kuub hout gekapt worden, en dat zijn duizenden levens van hard voor ons werkende bomen”, vertelt dorpsgenoot Yolanda Warmoeskerken. Volgens haar gaat er heel veel in onze bossen ingegrepen worden en blijft er nog maar heel weinig over van het bos zoals de inwoners dat kennen. Daarbij is het verwijderen van zo veel bomen helemaal niet nodig, integendeel zegt zij: “Hiermee richt je juist enorm veel schade aan.”

Kaalslag
“Wanneer wij de natuur beschadigen, beschadigen wij onszelf”, aldus Yolanda. Zij ziet een rigoureuze kaalslag aankomen als een treinongeluk waar zij niet op gaat zitten wachten. Daarom heeft zij op 16 augustus 2021 de gemeenteraad een uitgebreide open brief geschreven waarin zij haar zorgen uit en bezwaren kenbaar maakt over de beheermethode waarvoor gekozen is. Zij zet daarin haar standpunt kracht bij door te verwijzen naar wetenschappelijk onderzoek, rapporten van bosecologen, documentaires en organisaties in Nederland die zich al jaren inzetten om het zogenaamde vitaler maken van natuur een halt toe te roepen omdat in de praktijk blijkt dat dit het verlies van heel veel natuur inhoudt en dus het aanrichten van heel veel schade.

Videofilm
Afgelopen week heeft de gemeente een videofilm gedeeld op hun Facebookpagina waarin Bosgroep Zuid laat zien wat er in het bos gaat gebeuren. In het filmpje wordt er volgens een medewerker van Bosgroep Zuid hier en daar een boom weggehaald door een man met een zaag; over grote machines wordt niet gesproken. “De werkzaamheden worden heel onschuldig gecommuniceerd, maar dat zijn ze echt niet. Er worden kappaden gemaakt voor de grijp- en zaagmachine en voor de machine die alle gestipte stammen uit het bos weg moet halen, want alleen de stammen met de pijlen blijven liggen. Deze machines verstoren al het leven in het bos, verdichten de bosgrond met hun gewicht en trillingen en rijden alle jonge aanwas kapot, dus wordt er heel veel schade aangericht en heel veel leven vernietigd”, aldus de dorpsgenoot.

Wood-wide-web
“Bomen zijn afhankelijk van het ‘www’, het wood-wide-web in de bosbodem. Dat web levert voedsel aan bomen en is ook het communicatienetwerk met andere bomen. Wanneer dit kapotgereden wordt, dan herstelt dit zich niet zomaar, dus de bomen die blijven staan, verliezen een groot deel van de verbinding met hun voedsel- en communicatiebron en verliezen dus aan vitaliteit. Dat dit gebeurt, zie je niet direct; de natuur leeft langzaam, dus duurt het jaren of decennia voordat de gevolgen van veel ingrijpen door de mens zichtbaar worden. Ons huidige klimaatprobleem is daar een voorbeeld van”, gaat Yolanda verder.

Geen participatie
Wat Yolanda niet begrijpt, is waarom er geen participatie heeft plaatsgevonden over het beleid en beheer voor de bos- en natuurterreinen met de grootste belanghebbenden hierin: de inwoners van Son en Breugel. Yolanda: “Inwoners konden mee met een excursie, niet om het over het beleid of het beheer van de bossen te hebben, maar om daar uitgelegd te krijgen voor welk beleid en beheer er gekozen was en om begrip te kweken voor een hele rigoureuze aanpak. Dat is geen participatie, dat is iets voor ons besloten hebben en daar draagvlak voor creëren.”

Petitie gestart
Toen bleek dat alleen de VVD-fractie aan Yolanda liet weten bereid te zijn om de beheermethode waar zij eerder mee ingestemd hadden, te heroverwegen en de discussie hierover niet uit de weg wilden gaan, en er vervolgens geen respons kwam op de open brief van andere fracties, is Yolanda op 10 september een petitie gestart om inwoners te informeren over de bezwaren aangaande de beheermethode waarvoor gekozen is. “Ik wil graag openheid in de keuzes die gemaakt worden wanneer deze in het belang zijn van de gemeenschap. Wanneer de schade eenmaal aangericht is, kunnen we niet meer terug. Nu nog wel, door een contra-expertise uit te laten voeren zodat het beeld dat Bosgroep Zuid van de ons omringende natuur schetst en wat deze volgens hen nodig zou hebben, getoetst wordt”, aldus Yolanda. Inmiddels wordt de petitie gesteund door de ondertekening van vierhonderd mensen en komt er iedere dag meer steun bij.

Juiste keuze maken
Wanneer het rapport van de contra-expertise bekend is, is er geen sprake meer van één bepalend beeld. Dan ligt daar iets naast en dan kan de juiste keuze gemaakt worden. Yolanda vervolgt: “Daarbij is het ook nog eens zo, dat de beheermethode van Bosgroep Zuid een hele kostbare is en dus een groot eigen verdienbelang heeft. Dat maakt het extra belangrijk om daar iets anders naast te leggen.” Volgens de dorpsgenoot bestaan er ook andere beheermethoden die veel minder kostbaar zijn omdat er minder ingegrepen wordt en de natuur het werk doet, wat haar werk ook is. Het proces naar een diverser bos duurt dan wat langer, maar dat maakt natuur juist nog zelfstandiger en robuuster. “Dat doet veel ingrijpen niet, dan ondermijn je dat zelfregulerende vermogen van de natuur. Verjonging toepassen op de natuur kun je vergelijken met een facelift. Dat houdt in dat je er jonger uit gaat zien, maar niet dat je daar vitaler van wordt, dat is iets heel anders. Maar zo wordt het verjongen van een bos wel aangeprezen, dat een bos daar dan vitaler van zou worden. Niet alleen is dat maar de vraag omdat dit nooit onderzocht is, wat er dan ook niet bij gezegd wordt, is hoe enorm groot de schade is die het hiervoor afbreken van bestaande natuur met zich meebrengt”, aldus Yolanda.

Ogen niet sluiten
Inmiddels dendert de trein door. De VVD heeft een motie ingediend die 23 september in de gemeenteraadsvergadering behandeld wordt en die aandringt op het aanhouden van de werkzaamheden en het uitvoeren van een contra-expertise. “We moeten onze ogen niet sluiten voor de vragen die opgeroepen zijn, maar pas op de plaats maken nu het nog kan. Wanneer de machines eenmaal door onze bossen denderen, is er geen weg meer terug en kunnen we met onze ‘natuurziel’ onder de arm door onze bossen gaan struikelen in plaats van struinen. Dat kan ik niet laten gebeuren, daarom doe ik wat ik kan”, sluit ze vastbesloten af.

De petitie ‘Behoud de kostbare waarden van bomen en bossen in Son en Breugel’ is terug te vinden op www.petities.nl .