Zwerfafval en dode vissen in de Dommel
Zwerfafval en dode vissen in de Dommel Foto: MooiSonenBreugel

Penetrante lucht en honderden dode vissen in de Dommel

Algemeen Activiteit

Son en Breugel - Voor World Cleanup Day had Son en Breugelnaar Joep Thurlings bij Waterschap De Dommel een pakket aangevraagd voor ‘Scheppen voor schoon water’. Via de post ontving hij een schepnetje, handschoenen en afvalzakken. In zijn kano wilde hij richting Eindhoven varen en tijdens het varen de Dommel ontdoen van zwerfafval. Hij vond niet alleen veel zwerfafval, maar ook honderden dode vissen.

Redacteur: Emmy Grit

Gewapend met genoemde materialen kwam hij bij de overstapplaats van het Wilhelminakanaal naar de Dommel. De lucht was niet te harden, het rook er niet bepaald fris. Er dreven eilanden van waterplanten en maaisel waarin Joep plastic flesjes zag drijven, die hij uit het water viste. Joep: “Behalve het plastic afval dreven er ook honderden dode vissen, van zeer grote tot hele kleintjes in de Dommel. Honderd meter verderop stak er iets blauws boven water; dat bleek een groot vat te zijn. Ik heb geprobeerd om met mijn roeispaan het vat omhoog te tillen, maar dat lukte mij niet.” Joep besloot om verder te varen en het later op de terugweg opnieuw te proberen. 

Stroomafwaarts
Joep voer vervolgens verder stroomopwaarts tot aan de Hooijdonkse watermolen. Onderweg schepte hij nog meer plastic flesjes, blikjes en tennisballen uit het water. “Op dit stuk trof ik slechts een enkele dode vis aan en hieruit concludeerde ik dat er mogelijk iets uit dat grote vat is gekomen, waardoor er zoveel dode vissen stroomafwaarts van dat vat te vinden waren”, aldus Joep.

Blauw vat
Op de terugweg richting Son en Breugel is Joep gestopt bij het blauwe vat. Hij besloot het vat naar een plek te slepen waar het makkelijk opgehaald zou kunnen worden. “Ik ben wel een kwartier bezig geweest om het vat zodanig langs de kano te positioneren dat ik een touwtje door een van de handvatten kon steken en er een lus mee vormde via mijn lichaam om het vat op sleeptouw te kunnen nemen. Dit was best zwaar, want telkens dook het vat weer onder of dreef ik met de kano er te ver van weg, maar uiteindelijk is het mij toch gelukt.”

Briefje erop gedaan
Door dit zware vat was het de laatste driehonderd meter naar de overstapplaats stroomafwaarts zwaarder roeien voor Joep dan stroomopwaarts. “Aangekomen bij de overstapplaats kon ik niet uitstappen, omdat het vat door de sterke stroming de kano verder trok. Dit kon ik weliswaar voorkomen door me aan de vlonder vast te houden, maar hierdoor kon ik niet uitstappen”, vervolgt hij. Joep riep de hulp in van fietsers die boven op de kanaaldijk voorbijkwamen. Een fietser kwam Joep helpen: “Hij heeft het vat uit het water getild en op de vlonder gezet. Vervolgens heb ik een briefje geschreven met de boodschap om van het vat af te blijven omdat er mogelijk nog gif in zou kunnen zitten en dat de milieudienst gewaarschuwd zou worden. Dat briefje hing ik aan het handvat.”

Penetrante lucht
Nadat het vat uit het water was gehaald, is Joep verdergegaan met zwerfafval scheppen. Hij viste een meter of tien verderop nog talloze plastic flessen, spuitbussen, tempex, een glazen deo-flesje en een tennisbal uit het ‘eiland’ dat zich daar had gevormd vóór de boomstammen die daar in het water liggen om te voorkomen dat men over de Dommel onder het kanaal door zou kunnen varen. “De penetrante lucht die ik in het begin rook, kwam hier vandaan; het barstte van de dode vissen die de stank veroorzaakten”, zegt Joep. Thuisgekomen heeft Joep via de site milieuklachten.nl zijn bevindingen gemeld, en ook heeft hij melding gedaan bij de politie.

Gooi niets in de Dommel
“Wat ik nu zo vreselijk erg vind, is dat er mensen zijn die absoluut geen benul hebben van wat ze aanrichten door vaten met giftig (drugs)afval in de Dommel te gooien. Niet alleen vissen, maar ook van vissen levende vogels zoals de reiger, aalscholver en het ijsvogeltje leggen hierdoor het loodje”, zegt Joep enigszins geëmotioneerd.

Waterschap
Joep laat daags na zijn vondst weten dat volgens het Waterschap de vissterfte vorige week al is opgetreden, doordat overtollig regenwater ongezuiverd (en dus zuurstofarm) is overgestort. Dit was blijkbaar noodzakelijk omdat de bassins te vol raakten. “Als de werkelijke oorzaak dat lozen van zuurstofarm regenwater is, moet men aldaar toch maar gauw iets anders bedenken: de sluis minder ver open zetten of een pomp minder hard laten werken, dan hoeven er niet zo veel vissen te stikken”, sluit Joep af.

Het blauwe vat dat in de Dommel lag