Bomen die eerder zijn omgekapt in het bos Sonse Bergen (archief)
Bomen die eerder zijn omgekapt in het bos Sonse Bergen (archief) Foto: MooiSonenBreugel

Lezerspodium: Besluit bomenkap in Son en Breugel

Algemeen Lezersactie

Son en Breugel - Ik maak mij grote zorgen over het besluit het bosgebied in Son en Breugel drastisch uit te dunnen. Het vragen van een second opinion is bij een dergelijke ingrijpende maatregel wel het minste wat van de gemeente verlangd mag worden. Met name is het de vraag of deze dunningsintensiteit vereist is in dit bos of dat er ook andere mogelijkheden zijn om het bos gezond en gevarieerd te houden. 

Door de voorgestelde zeer intensieve dunning met een sterke verstoring van de strooisellaag zorgt dit voor uitloging van voedingsstoffen. Behalve het feit dat de bodem beschadigd raakt, zal de depositie van luchtverontreiniging en de invang van fijnstof na dunning toenemen. 

De gemeente is tot op heden niet bereid tot een second opinion en dit geeft blijk van een achteraf onzorgvuldig genomen raadsbesluit. Dit onzorgvuldige besluit heeft een enorme impact op de natuur in ons dorp en ik roep de gemeente met klem op alsnog gedegen advies in te winnen alvorens tot het kappen van bomen wordt overgegaan. Indien namelijk achteraf blijkt dat het kappen van duizenden bomen onnodig en schadelijk voor het bos was dan heeft de gemeente wel wat uit te leggen. Bovendien verwacht ik grote protesten wanneer duidelijk wordt op welke wijze het bos gemolesteerd wordt. Het feit dat zovelen de petitie hebben ondertekend spreekt boekdelen, de gemeente moet zich dit aantrekken. Doet zij dit niet dan zal dit leiden tot een nieuw dieptepunt in het vertrouwen in de overheid. 

Mevrouw mr. E.M.T. Steensma
Son en Breugel