Praktijk MC De Linden
Praktijk MC De Linden Foto: Wil Feijen

Help, de dokter verzuipt!

Algemeen Zorg

Son en Breugel - In DeMooiSonenBreugelKrant van 15 januari 2020 stond een interview met huisarts Christian de Groot van MC De Linden met de titel ‘Patiëntenstop dreigt door lakse houding gemeente’. Daarmee gaf de huisarts aan dat MC De Linden uit zijn voegen barst en op zoek is naar een grotere praktijkruimte.

Redacteur: Arjen Strik

Christian uitte zijn frustratie dat passende huisvesting voor zorgpraktijken voor de gemeentelijke politiek kennelijk geen issue was. Nu, bijna twee jaar later, is de situatie zelfs nog nijpender geworden. Huisarts De Groot: “Het is 2 voor 12. Wij dreigen echt vast te lopen en voelen ons een roepende in de woestijn. Ook Praktijk Rijnlaan van onze collega dokter Suzanne Teunisse barst al jaren uit zijn voegen. Zij voert haar praktijk vanuit een woonhuis in De Gentiaan. Suzanne heeft noodgedwongen begin dit jaar al een patiëntenstop moeten instellen. Ook zij is op zoek naar een passende locatie dicht bij haar patiënten. Inmiddels is er ook een te krappe huisvesting bij Tandheelkundig Centrum Son en Breugel, dat ook al geen nieuwe patiënten meer aanneemt.”

Nieuw centraal gezondheidscentrum
Dokter De Groot vervolgt zijn betoog: “We zouden graag een huisarts in opleiding en een verpleegkundig specialist willen aanstellen in onze praktijk De Linden, maar dat doen we niet omdat we niet voldoende spreekkamers hebben. Niet alle ruimtes van de bestaande bouw zijn daarvoor geschikt omdat ze kamers met daglicht nodig hebben. Per dag bezoeken circa 200 patiënten de praktijk, onder wie veel ouderen met een rollator of scootmobiel. Voor deze vergrijzende patiëntenpopulatie is een multi-disciplinaire aanpak noodzakelijk. In een gesprek met het tandheelkundig centrum bleek dat zij hetzelfde probleem hebben: ruimtegebrek. Zo ontstond het idee voor een nieuw gemeenschappelijk gezondheidscentrum waar zoveel mogelijk eerstelijnszorg geconcentreerd is en dat goed bereikbaar is in het centrum van ons dorp. Echter, zonder politieke wil is dit niet haalbaar.”

Samenwerking tussen de hulpverleners
In een gezondheidscentrum is er eerstelijnszorg om de patiënt zo goed mogelijk te kunnen helpen. “Omdat er veel deskundigen bij betrokken zijn die door onderling samenwerken goed op elkaar aansluiten, spreken we ook wel van geïntegreerde zorg binnen de eerste lijn”, licht de huisarts toe. Huisartszorg en tandartszorg groeien steeds meer naar elkaar toe. De samenwerking houdt niet op bij de grenzen van het gezondheidscentrum. Zowel met het gemeentelijk beleid als met de meer gespecialiseerde vormen van zorg onderhoudt het gezondheidscentrum nauwe samenwerkingsrelaties. “Dat neemt de vorm aan van het over en weer verwijzen, informatie-uitwisseling, raadplegen van elkaars deskundigheid, maken van onderlinge samenwerkingsafspraken en het ontwikkelen en vaststellen van ketenzorgprogramma’s”, licht Christian toe.

Noodkreet
De huisartsen van MC De Linden en de tandartsen van Tandheelkundig Centrum Son en Breugel zoeken een nieuwbouwlocatie in het centrum van het dorp, terwijl dokter Teunisse in gesprek is met de gemeente voor een andere locatie in De Gentiaan. Beide praktijken blijven dan goed bereikbaar voor de patiënten. Om een goede eerstelijnszorg te kunnen blijven garanderen, willen ze graag een gezondheidscentrum realiseren. “Het kan toch niet zo zijn dat Son en Breugel straks beschikt over een mooi Dorpshuis in de voormalige kerk, maar dat de eerstelijnszorg in onze ambitieuze gemeente een ondergeschoven kindje is, met alle nadelige gevolgen van dien voor de inwoners. Politiek, wordt wakker, en neem de zorg serieus!”, besluit de huisarts.

Praktijk Rijnlaan