Vera (l) en Frits (r) in de werkplaats in het HOi-Huis
Vera (l) en Frits (r) in de werkplaats in het HOi-Huis Foto: Wil Feijen

Nieuwe leden welkom bij HOi-Huis

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - Inmiddels is het al 15 jaar geleden dat het Hobby-, Ontmoeting- en Informatiecentrum, beter bekend als het HOi-Huis, zijn deuren heeft geopend voor 55-plussers uit Son en Breugel en omgeving. Het doel was om mensen die niet meer in het arbeidsproces zitten, de mogelijkheid te bieden hun hobby uit te oefenen en om met elkaar in contact te komen. Het HOi-Huis telt op dit moment 287 leden; in het kader van het 15-jarig bestaan worden alle gebruikers van het HOi-Huis in de maand december verrast.

Redacteur: Corry van Asseldonk
Fotograaf: Wil Feijen

Frits Helders, voorzitter van het HOi-Huis, weet dat veel mensen het leuk vinden om hun hobby samen met anderen uit te oefenen. “We hebben hier diverse machines staan voor onder andere metaal- en houtbewerking. Het is mooi om opnieuw iets te maken”, vertelt hij. Het HOi-Huis is geen werkplaats waar iets op afroep gemaakt kan worden, maar er worden wel werkzaamheden verricht voor diverse instellingen. Frits: “We werken heel veel voor de gemeenschap; wij hebben bijvoorbeeld wel eens speelgoed voor Zonhove gerepareerd.” Op dit moment zijn vrijwilligers bezig om de raceauto van Max Verstappen na te maken voor de kinderen van Zonhove. “De auto wordt zo goed nagemaakt dat het de kinderen het gevoel geeft in de echte auto van Max te zitten”, vertelt de voorzitter trots.

Hobbygroepen
Vera van Honk, secretaris van het HOi-Huis, vult aan: “Van maandag tot en met donderdag zijn er verschillende hobbygroepen aanwezig, zoals kaarten maken, textiel bewerken, schilderen, tekenen, boetseren, keramiek, klokken repareren en glas in lood kunst. Er zijn ook kookgroepen waar alleen mannen aan deelnemen. Zij kiezen dan een gerecht en doen zelf de boodschappen. Ze bedenken iedere keer een thema waar ze tijdens het koken en eten over praten. Eenmaal in de drie weken is er een vrijwilligersgroep van koks en gastvrouwen die een gezonde maaltijd koken voor genodigden. Dit zijn vaak alleenstaande dorpsgenoten, op deze manier bieden wij inwoners die sociaal geïsoleerd dreigen te raken de gelegenheid samen te komen en kennis te laten maken met het HOi-huis. Hier is zelfs een relatie uit ontstaan”, lacht Vera. Per keer worden hier maximaal 22 personen voor uitgenodigd die een kleine vergoeding betalen voor een heerlijke en vooral gezonde maaltijd.

Ventilatiesysteem
In de coronatijd was het HOi-Huis ook anderhalf jaar gesloten; dat was een moeilijke tijd voor de leden. Frits: “We hebben wel geprobeerd om onderling contact te houden. Tijdens deze moeilijke periode hebben de handige gebruikers van het HOi-Huis een professioneel ventilatiesysteem aangelegd die aan alle eisen voldoet om de werkruimtes optimaal te kunnen ventileren. De gemeente heeft met een financiële bijdrage gezorgd dat er nu in een gezonde omgeving hobby’s uitgeoefend kunnen worden.

Beheerders
Nu er weer veel activiteiten plaatsvinden in het HOi-Huis, is het bestuur dringend op zoek naar beheerders voor de werkplaats. Vera: “Wij hebben de laatste tijd helaas afscheid moeten nemen van een aantal beheerders vanwege persoonlijke omstandigheden of ziekte. De werkplaats is nu slechts drie dagen per week open en met nieuwe, vooral technische beheerders in ons midden kunnen wij meer dagen opengaan. Het zou fijn zijn als mensen met een technische achtergrond ons team willen komen versterken.” Naast beheerders zoekt het bestuur ook nog enkele bestuurders. Door aftreden van een aantal huidige bestuursleden zijn er plaatsen vacant, bestuursleden hebben geen technische achtergrond nodig.

Open dag
Om nog meer bekendheid te geven aan het HOi-Huis, is Vera samen met Ans Pijnenborg, een van de coördinatoren van de hobbygroepen, bezig met het organiseren van een open dag op vrijdag 26 november. “We willen onze dorpsgenoten laten zien welke mogelijkheden wij bieden in het HOi-Huis. De werkplaats is dan ook open, er is koffie, thee en een hoop gezelligheid”, vertelt Vera enthousiast. Het lidmaatschap bedraagt 40 euro per jaar en daarvoor kun je zo vaak komen als je wilt en je hobby uitoefenen. “Het materiaal moet je zelf meebrengen; hobbyruimte, ovens en machines hebben wij in huis”, voegt Frits toe.

Ruimte
Er zijn nog enkele plekken beschikbaar bij de bestaande hobbygroepen, zelfs voor nieuwe groepen is er plaats op maandag- en vrijdagmorgen. Ben je geïnteresseerd? Loop gerust eens binnen, er is altijd iemand aanwezig om je te informeren. Het HOi-Huis vindt u aan de Taylorstraat 1a in Son en Breugel, nabij het gemeentehuis.