Afbeelding
Foto: ©LEVgroep Son en Breugel

Structureel tekort aan pleeggezinnen zorgt voor kansenongelijkheid

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Er is al jaren een tekort aan pleegouders, terwijl er jaarlijks juist meer kinderen zijn die op zoek zijn naar pleegouders. Te weinig pleegouders betekent dat kinderen vaker doorgeplaatst worden of dat het lang duurt voordat de juiste match voor een fijne plek gevonden is. In Son en Breugel werkt de LEVgroep sinds kort samen met Combinatie Jeugdzorg om de mogelijkheid te bekijken om steunouders in te zetten. Ook voor dit project zijn ze op zoek naar vrijwilligers. 

Ieder kind heeft het recht om op te groeien in een gezin, om ergens thuis te mogen zijn, om zelfvertrouwen op te doen en zich te kunnen ontwikkelen. De Week van de Pleegzorg die gehouden wordt van 2 tot en met 10 november vraagt aandacht voor het belang van meer pleegouders. Op veel plekken in het land worden monumenten en gebouwen groen verlicht. Een symbolisch gebaar om pleegkinderen #groenlicht te geven voor een mooie toekomst. Met die titel vraagt Pleegzorg Nederland, samen met de 31 regionale pleegzorgorganisaties, waaronder Combinatie Jeugdzorg, tijdens de Week van de Pleegzorg aandacht voor het belang van meer pleegouders.

Structureel tekort
Het aantal beschikbare pleegouders is al jaren te weinig. Om jaarlijks alle kinderen op te vangen en de juiste match met pleegouders te maken zijn er minimaal 3500 nieuwe pleegouders per jaar nodig. Vorig jaar waren dat er 2647, ruim 850 te weinig. En dat terwijl het aantal pleegkinderen toeneemt. In 2020 waren er 19.097 pleegkinderen, terwijl dit er 5 jaar eerder zo’n 800 minder waren. In Zuidoost-Brabant is ook een structureel tekort aan pleegouders.

Steunouder
Marieke Schoenmakers, jongerenwerker LEVgroep Son en Breugel: “Wij willen samen met Combinatie Jeugdzorg kijken of er bij pleegoudergezinnen ook een steunouder ingezet kan worden. Hiervoor zoeken we vrijwilligers die zich willen inzetten als steunouder, in zowel Son en Breugel als ook in omliggende gemeenten.” Steunouders zijn vrijwilligers die één of twee dagdelen per week een gastvrij thuis bieden aan een kind. Ze geven een kind, binnen hun eigen gezinsleven, een vertrouwde plek waar het welkom is en kind kan zijn. Daarmee krijgen ouders ruimte om op adem te komen en te ervaren hoe je de zorg voor kinderen samen kunt delen. Vaak wordt hiermee voorkomen dat zwaardere zorg nodig is.

Schroom
Maria Wassink, directeur van Steunouder Nederland: “Ondanks dat het bij steunouders om laagdrempelige steun gaat, merken we toch dat ouders soms een drempel ervaren. Het is lastig te begrijpen dat een dorpsgenoot dit ‘zomaar’ voor jou en je kind wil doen of hoe zo’n match tot stand komt.”

Training
Voordat steunouders beginnen, volgen zij een meerdaagse training boordevol tips en handvatten. Gedurende het hele traject blijft een coördinator beschikbaar om op terug te vallen bij vragen of problemen. De steunoudercoördinator matcht vraag en aanbod zorgvuldig, zodat steun- en vraagouder goed bij elkaar passen. Natuurlijk is het wennen over en weer. Daarom is er altijd eerst een wenperiode waarin iedereen elkaar leert kennen en het vertrouwen kan groeien.

Informatie
Wil je meer informatie over Steunouder, of wil je zelf steunouder worden? Neem dan contact op met Marieke Schoenmakers via 06-10853842 of kijk op www.levgroep.nl en zoek dan op ‘steunouder’. Wil je meer weten over pleegzorg? Vraag een informatiepakket aan of volg vrijblijvend een van de maandelijkse informatieavonden van Combinatie Jeugdzorg. De eerstvolgende fysieke avond is tijdens de Week van de Pleegzorg op donderdag 4 november in het Stadhuis in Eindhoven. Op maandag 15 november kun je de avond online bijwonen. Klik hier voor meer informatie, een informatiepakket aanvragen of om je aan te melden voor een (online) informatieavond.

Jongerenwerker Marieke Schoenmakers