(archieffoto)
(archieffoto) Foto: Wil Feijen

Lezerspodium: Een lelijk bos alstublieft

Algemeen Lezerspodium

Son en Breugel - ‘Een mooi bos’, een veel gehoord argument in de bosdiscussie, maar hoe kan een arbitrair iets als ‘mooi’ de basis vormen voor een discussie? Planten in combinatie met een gezonde bodem is het enige dat CO2 uit onze lucht kan onttrekken. Zelfs als we per direct geen CO2 meer zouden toevoegen aan ons klimaat, hebben we hiervan veel nodig om de CO2 die we hebben uitgestoten functioneel vast te leggen. Zo kunnen we klimaatverandering remmen. Bomen halen het meeste CO2 uit de lucht, met het minste gebruik van bodemoppervlak. Hiermee vormen ze op klimaatgebied het ‘groene goud’.

Een bos is een ecosysteem, een gemeenschap van planten, schimmels, bacteriën en dieren. De ‘gemeenschap’ helpt elkaar door het beschikbaar maken van water, voedingsstoffen en afweerstoffen. Ze staan dan ook niet graag alleen. Een boom probeert zo snel mogelijk een gemeenschap om zich heen te krijgen. Meer dan 400 miljoen jaar aan evolutie heeft hiertoe geleid. Als dat niet handig was geweest, had een ander soort systeem de evolutiestrijd gewonnen.

Gaan ideeën zoals het vrijzetten van bomen en permanente bosdunning dan niet tegen miljoenen jaren evolutie in? Of wordt dit ingegeven door bosbouwprincipes die een bos zien als ‘samenscholing’ van bomen in plaats van een ‘gemeenschap’. Het moet een ‘mooi’ bos zijn waar ook geoogst wordt, aldus Bosgroep Zuid. Mooie grote bomen geven een mooie oogst, maar is dat geen landbouw, was het bestemmingsplan niet natuur?

Kap is nodig voor een gezondere bodem en meer biodiversiteit in het bos, aldus Bosgroep Zuid. Maar waarom dan inheemse eiken, enkele berken (top bodemverbeteraars) vellen en sommige Amerikaanse eiken (die inheemse eiken verdringt) vrijzetten? Geeft Bosgroep Zuid wel voldoende blijk van respect voor het natuurlijke ecosysteem door de huidige keuzes van kap en het verwijderen van voedingsstoffen uit het bos?

Moeten we het bos niet enkel een stapje op weg helpen door een deel van de overheersende bomen die wij hebben geïntroduceerd te vellen? Met als uitgangspunt om niet meer in te grijpen en het bossysteem zijn optimale gemeenschap te laten vormen met minimale verstoring van de mens.

Voer de discussie alstublieft niet over een ‘mooi’ of ‘lelijk’, maar over de functies die een bos kan hebben en de waarden waar wij het meest belang aan hechten. Laten we beschikbare ecologische kennis gebruiken en ons bewust zijn dat we ecologische systemen nooit helemaal doorgronden. En laten we niet alleen aan onszelf denken maar ook aan komende generaties door zuinig te zijn op ons ‘groene goud’.

Nicolien Tournoij

Afbeelding
Ingezonden 14 uur geleden Minder uitstoot lachgas op rioolwaterzuiveringen van Waterschap De Dommel
De gezamenlijke Opleidingsorkesten van Harmonie PHEV en Asterius
Algemeen 18 uur geleden Jeugd van PHEV schittert tijdens uitwisselingsconcert
Renske Modderman (Rabobank) overhandigd de cheque aan Julius Buijs (SBC)
Algemeen 19 uur geleden SBC verduurzaamt met ondersteuning van de Rabo Clubsupport
Afbeelding
Ingezonden 20 uur geleden Week van de Groene Tuin helpt Brabanders op weg om tuin te vergroenen
Paasletterpuzzel in het centrum van Son en Breugel
Algemeen 21 uur geleden Maak kans op mooie prijzen in het centrum van Son en Breugel
Repaircafé
Algemeen 22 uur geleden Meer mogelijk bij het Repaircafé