Eric (r) overhandigt de meetapparatuur aan Kees
Eric (r) overhandigt de meetapparatuur aan Kees Foto: Wil Feijen

Fluke doneert test- en meetapparatuur aan SonEnergie

Algemeen Algemeen

Kees Kokee, energiecoach bij SonEnergie, heeft woensdag 5 januari van zijn oud-werkgever Fluke meetinstrumenten in ontvangst genomen. Eric van Riet, Strategic Support & Training Manager bij Fluke, overhandigde de test- en meetapparatuur aan Kees, waarmee de energiecoaches van SonEnergie de energiebesparingen voor hun dorpsgenoten nog beter in beeld kunnen brengen.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

SonEnergie kan met de donatie van deze professionele apparatuur nog betere energiescans aan de inwoners van Son en Breugel verstrekken. “De professionele meetinstrumenten van Fluke worden gebruikt door elektriciens, verwarmings- en ventilatietechnici, installatie-ingenieurs en adviseurs op het gebied van netspanningskwaliteit, die betrokken zijn bij het onderhoud, de service en het ontwerp van elk soort woongebouw, industrieel pand, installatie- en commercieel gebouw”, licht Kees toe. De producten van het bedrijf zijn ontwikkeld voor het verhelpen van alledaagse problemen. Elektriciens kunnen deze systemen analyseren, repareren en problemen verhelpen, zodat ze optimaal presteren. “En nu kunnen wij deze meetinstrumenten inzetten als wij energiescans uitvoeren bij onze dorpsgenoten”, aldus een enthousiaste Kees.

Energiebesparing
Tijdens de energiescan wordt gekeken op wat voor manier er energie bespaard en wooncomfort verhoogd kan worden. Kees: “SonEnergie gebruikt nu warmtebeeldcamera’s om isolatieproblemen, warmtelekken en waterlekkages te detecteren. Het energieverbruik wordt in detail in kaart gebracht en er kan gekeken worden naar het binnenklimaat; denk hierbij aan luchtvochtigheid en CO2, dus een gezonde leefatmosfeer, en ook condensproblematiek.”

Energiescans
Met één van de twee energiecoaches worden aan de hand van de rondgang door de woning, met de beschikbare informatie van de bewoner, een aantal vragen ingevuld. Daarna bepalen de bewoner en de energiecoach samen de te nemen acties en een eventueel vervolgtraject. “Aan de hand van de ingevulde vragenlijst en de vervolgacties kan de bewoner dan aan de slag gaan”, legt Kees uit.

Energiecafé
SonEnergie biedt naast de genoemde energiescans ook zogenoemde energiecafés. Dit zijn bijeenkomsten waarin sprekers over actuele onderwerpen toelichting geven. Onderwerpen als gezondheid, isolatie, ventilatie en afstelling van de verwarmingsinstallatie voor besparing en comfortverhoging komen aan de orde. Ook wordt er aandacht besteed aan duurzame mobiliteit, een volgend onderwerp bij het energiecafé. “Dan wordt er onder andere gesproken over wat er bij komt kijken als er bijvoorbeeld een elektrische auto wordt aangeschaft, of dat er zonnepanelen moeten worden aangeschaft of eventueel toegevoegd, en wat voor aanpassingen aan de elektrische installatie zijn er dan in huis nodig”, licht Kees toe.

Aanmelden
Het eerstvolgende energiecafé wordt op 19 januari online gehouden. Niek de Jong van de Climate for Life-groep (bestaande uit Itho Daalderop, Trans-id en Klimaatgarant) neemt u mee in de verschillende verduurzamingsstrategieën voor het bestaande woningbezit en deelt graag zijn visie waar de beste kansen liggen en met welke oplossingen die kunnen worden verzilverd. Voor dit energiecafé kunt u zich aanmelden via info@sonenergie.nl. U krijgt dan voorafgaand aan de lezing de deelname-link toegestuurd. U wordt verzocht om u vijf minuten voor aanvang van de sessie aan te melden zodat er precies om 19.30 uur gestart kan worden. Voor de gratis energiescans, het bijwonen van de energiecafés en het regelmatig ontvangen van de nieuwsbrief is een lidmaatschap van SonEnergie voor 20 euro per jaar noodzakelijk; een laag bedrag met een grote meerwaarde. Lid worden kan via www.sonenergie.nl/lid-worden.

SonEnergie blijft ook nauw betrokken bij de energietransitiediscussie en de plannen en mogelijkheden hierbij in Son en Breugel.

Afbeelding
Afbeelding
Algemeen 18 uur geleden Grandioos 7,5-jarig jubileumfeest Vrouw Aktief
Afbeelding
Algemeen 22 uur geleden Lege percelen op volkstuincomplex Planetenlaan wachten op nieuwe huurders
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 18:07 Win mooie prijzen tijdens jubileumweek De Smickel
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 14:13 De Harlekijn houdt ‘samen sterker Markt’
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 11:19 Ecru-kunstworkshop op De Harlekijn
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 08:43 Vijverberg door verbouwing geschikt voor opvang Oekraïense vluchtelingen