Aletta Smits houdt de online-lezing
Aletta Smits houdt de online-lezing Foto: ©Bibliotheek Dommeldal

Online-lezing om digitale wereld van pubers te begrijpen

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - Elke dag komt bijna iedereen in aanraking met beeldschermen: nieuws lezen op een tablet, urenlang scrollen door Facebook en ’s avonds op de bank ploffen met een goede film of serie, we doen het bijna allemaal. De jongste generatie kent niks anders, maar hoe ga je daar als ouder mee om?

Redacteur: Maury Senden

Er zijn honderden boeken, films en documentaires gemaakt over hoe je met je eigen kind moet praten, over alles wat er komt kijken bij het volwassen worden. Verschillende mensen vertellen verschillende dingen, en niet alles werkt voor iedereen, maar alles is de moeite waard om te proberen. Op woensdag 2 februari wordt een online-lezing, georganiseerd door het Ouder-Café, gehouden met het thema ‘Een puber achter het scherm’. Aletta Smits geeft op een boeiende manier een kijkje in het brein van de puber, een brein dat voor veel volwassenen onbegrijpelijk is. Op een cabaretachtige manier neemt zij haar publiek mee in de belevingswereld en de omgeving van de puber. Ze legt de ins en outs van gamende pubers uit aan ouders die zich terecht én onterecht zorgen maken. Door deze online-meeting kan er tussen ouders en pubers een goed en open gesprek ontstaan. Het Ouder-Café bestaat uit de samenwerkingspartners Korein, GGD Zuidoost-Brabant, LEVgroep, gemeente Son en Breugel en bibliotheek Dommeldal.

Overal beeldschermen
Een van de ouders die de lezing gaat bijwonen vertelt hoe zij omgaat met de veranderende digitale wereld. “Ik ben opgegroeid in de jaren ‘80, een supertijd met veel muziek, uitgaan, buiten spelen en het ontstaan van inbellen op internet. De tijd die wij vroeger spendeerden op straat met andere kinderen, wordt nu veel online besteed.” Naast alle leuke dingen zoals gamen en series volgen, brengen steeds meer kinderen veel tijd achter hun laptop of computer door voor school. Geen zware boekentassen meer, maar een laptop waar alles op staat; weer een extra scherm.

Afspraken maken
Duidelijke afspraken maken is daarom erg belangrijk. “School gaat voor alles! Zolang huiswerk, sport en sociaal leven maar op 1 staan, vind ik het prima. Soms spreken ze met (oud-)klasgenoten af om online een spel te spelen. Dan zijn ze ook met elkaar in gesprek en hebben ze lol”, legt de moeder uit. Het is hard nodig om de reden waarom er afspraken gemaakt moeten worden, aan pubers uit te leggen. “De werkelijke wereld is anders dan de wereld op het beeldscherm. Wapens zijn slecht, en praten met vrienden in real-life is nog leuker dan online. Daarnaast prikkelt het de hersenen, waardoor je soms moeilijk kunt ontspannen. Vandaar dat we de regel hebben dat er na 20.30 uur niet meer gegamed wordt: afschakelen om zodoende makkelijk en goed te kunnen slapen”, voegt ze toe.

Andere kant van online zijn
Niet alleen de fysieke gezondheid kan leiden onder het te veel tijd spenderen achter een beeldscherm. Online pesten, phishing, pedofilie en het plaatsen van foto’s kunnen langer effect hebben op het welzijn van een kind. “Wij weten als ouders alle wachtwoorden en pincodes en soorten games van de apparaten, dat hebben we vanaf kleins af aan besproken. We hebben ook uitgelegd dat dit een stukje controle is om ze te beschermen tegen slechte invloeden van buitenaf”, aldus de moeder.

Positieve insteek
Gelukkig brengen beeldschermen met alles wat daarop gezien kan worden ook heel veel goeds met zich mee. Tijdens elke lockdown geeft het kinderen en pubers de mogelijkheid om toch aan school te werken, met vrienden af te spreken en de wereld te zien. Series, films en games laten de kinderen even ontsnappen aan alles wat er in de echte wereld gebeurt. “Ik vind zelf dat we er met zijn allen niet al te moeilijk over moeten doen, het hoort bij de tijd van nu. Kijk maar eens om je heen: waar vind je nog een ruimte zonder (beeld)schermen? Zolang je zelf wel grenzen aangeeft en duidelijke afspraken maakt, is het ook gewoon fun voor de kids”, aldus de moeder, “maar het moet niet overslaan naar een verslaving.”

Informatie
De online-lezing wordt gehouden op woensdag 2 februari van 19.45 tot 21.30 uur en is gratis te volgen, maar aanmelden is verplicht. Aanmelden en meer informatie opvragen kan via www.bibliotheekdommeldal.nl.

Geconcentreerd kijkend naar het beeldscherm
Parallel Wijnen
Evenement 8 uur geleden Parallel Wijnen verkoopt laatste restanten
Afbeelding
Ingezonden 9 uur geleden Fatbikes niet welkom bij VVN Verkeersexamen
Afbeelding
Ingezonden 19 uur geleden Minder uitstoot lachgas op rioolwaterzuiveringen van Waterschap De Dommel
De gezamenlijke Opleidingsorkesten van Harmonie PHEV en Asterius
Algemeen 23 uur geleden Jeugd van PHEV schittert tijdens uitwisselingsconcert
Renske Modderman (Rabobank) overhandigd de cheque aan Julius Buijs (SBC)
Algemeen gisteren SBC verduurzaamt met ondersteuning van de Rabo Clubsupport
Afbeelding
Ingezonden gisteren Week van de Groene Tuin helpt Brabanders op weg om tuin te vergroenen