Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Horeca mocht het niet, maar deed het toch

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - Tijdens de persconferentie die minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Ernst Kuiper op vrijdag 14 januari hielden, moest de horeca opnieuw een tegenslag incasseren: zij kregen te horen dat zij nog niet open mochten. Toch werden, daags na de persconferentie de deuren van veel horecagelegenheden uit protest geopend en verwelkomden de horecaondernemers hun gasten voor een drankje, lunch of diner.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Ondanks het hoge aantal besmettingen besloot het kabinet afgelopen week om de lockdown te versoepelen, maar men ging nog niet zover om ook de horeca, cultuur- en evenementensector te openen. In aanloop naar de persconferentie lieten horecaondernemers in veel plaatsen in Nederland, ook in Son en Breugel, weten dat zij zaterdag 15 januari bij wijze van protest de deuren zouden openen om een statement te maken dat de horeca veilig open kan ondanks dat de coronabesmettingen dagelijks oplopen.

Protestactie
Ondanks dat veel horecagelegenheden in Son en Breugel zijn opengegaan, liet de gemeente in een reactie weten dat men zou toezien op naleving van de geldende maatregelen. “Daarbij denken we uiteraard zoveel mogelijk mee met de ondernemer. Wel treden we op als er op dat moment sprake is van een exces. (Horeca)ondernemers die nog niet open mogen en dat toch doen, moeten er rekening mee houden dat ze hun zaak moeten sluiten”, aldus de gemeente in een reactie. Na overleg tussen de gemeente en Ondernemersvereniging Son en Breugel kregen de horecaondernemers vrijdagmiddag te horen dat zij als soort van protestactie open mochten, waarbij Handhaving mogelijk langs zou kunnen komen om in gesprek te gaan met de ondernemer.

Gezellig druk
Zowel café Hart van Son als grand café Het Raadhuys waren zaterdag tot 20.00 uur geopend. “In het Hart van Son is het heel druk geweest. De gasten waren erg blij dat ze eindelijk weer eens op stap konden”, laat een enthousiaste Linda weten. Toon (Het Raadhuys) vult aan: “Het was gezellig druk en er heerste een goede sfeer. Iedereen was blij weer eens samen te zijn.” De handhaving is iets na acht uur langs geweest, maar toen was Het Raadhuys al zo goed als dicht. “Ze waren heel vriendelijk en hadden van de burgemeester de opdracht gekregen om ervoor te zorgen dat elke zaak binnen een uur leeg zou zijn. Heel coulant van de burgemeester, dus chapeau!”, aldus Toon.

Boa’s
Bij café-restaurant De Zwaan is het de hele dag volle bak geweest. “We hebben alleen maar mooie reacties mogen ontvangen van onze gasten. Ze waren blij om elkaar weer te zien. De boa’s kwamen na sluitingstijd nog even langs, en dat was een erg positief gesprek”, aldus Bert-Jan. Joyce (De Sonse Haven) vult aan: “Onze gasten waren blij ons weer te zien en hun vertrouwde drankje of gerecht te kunnen nuttigen.” Bij Novité lag de focus voornamelijk op het diner, maar er kwamen ’s middags ook gasten langs voor een borrel en een bite. “Alle tafels hadden we op anderhalve meter gezet, waardoor de bezetting minder was, maar we zaten wel helemaal vol”, aldus Joris. De gasten die naar zijn restaurant kwamen, stonden volledig achter het protest. De boa’s kwamen nog even langs en gaven aan dat ze nog een uur open mochten blijven en daags daarna weer alleen take-away mochten doen, ofwel bestellen en weer gaan.

De niet-essentiële winkels mochten vanaf zaterdag 15 januari ook weer hun deuren openen, zodat klanten weer zelf artikelen konden uitzoeken. Vooral in de schoenen- en kledingwinkels waren klanten aan het shoppen volgens de maatregelen die waren afgekondigd door het kabinet. Ook de contactberoepen en sportscholen mochten weer beginnen. De agenda’s van de contactberoepen liepen snel vol en de sporters reserveerden weer een tijd bij de sportscholen.

De eerstvolgende persconferentie van het kabinet is op 25 januari gepland. Hopelijk krijgen de sectoren die op dit moment nog gesloten zijn dan te horen dat zij weer open mogen.