Het bos bij 't Harde Ven nadat de werkzaamheden beëindigd waren
Het bos bij 't Harde Ven nadat de werkzaamheden beëindigd waren Foto: Wil Feijen

Samenspraakavond voor inwoners over Nieuwe Heide en Oud Meer

Algemeen gemeente

Son en Breugel - Volgens deskundigen is het slecht gesteld met de natuur in Nederland door jaren van vervuiling met ammoniak en stikstofoxide, verkeert de bodem en het bos in natuurgebieden in een slechte conditie; zo maakt heide plaats voor gras, sterven eiken af en verdwijnen er diverse vogel- en vlindersoorten in Nederland. De manier waarop hier verandering in moet komen, en ook de aanpak, roepen veel discussie op, ook in Son en Breugel.

Redacteur: Adrie Neervoort

Want ook de natuur in Son en Breugel is in slechte staat volgens Bosgroep Zuid, die het beheer in opdracht van de gemeente Son en Breugel uitvoert. Daarom moeten er bomen verdwijnen in het bosgebied om het bos toekomstbestendig te maken. Deze aanpak is al zichtbaar in de bossen van ’t Harde Ven en De Sonse Bergen, en heeft de discussie alleen maar feller en harder gemaakt. Zo liet ook Joris van Dam (PvdA/GroenLinks), voorstander van de huidige aanpak, weten tijdens de oordeelvormende vergadering over de toekomstvisie van de Nieuwe Heide en ’t Oud Meer. “Iemand die voor de huidige aanpak is, wordt weggezet als iemand die niet voor de natuur zou zijn, maar op geldbelust en een leugenaar”, aldus Van Dam.

Discussie
Deze discussie duurt nu al enige tijd, in de gemeenteraad, op straat en op sociale media, terwijl het onderhoud al wordt uitgevoerd door Bosgroep Zuid; een wijze van onderhoud waar eerder de gemeenteraad bijna unaniem mee instemde, en alleen het CDA bedenkingen had over de manier waarop het besluit werd genomen.

Samenspraakavond
In de oordeelvormende vergadering over de toekomstvisie van Nieuwe Heide en Oud Meer kreeg de discussie een verrassende wending. Waar eerder de coalitie in de gemeenteraad vasthield aan het besluit dat de raad eerder al had genomen over de aanpak van het onderhoud, en die ook onderdeel uitmaakt van de toekomstvisie, wilde men nu toch een samenspraakavond; een avond waarbij de toekomstvisie van de Oude Heide en ‘t Oud Meer op de agenda zal staan, maar ook het onderhoud van het gebied. Deze verrassende wending is een overwinning voor de oppositiepartijen in Son en Breugel en Natuurbelang Son en Breugel, een groep tegenstanders van de huidige aanpak van het onderhoud aan de bossen. De samenspraakavond maakt een vorm van burgerparticipatie mogelijk waar Natuurbelang Son en Breugel, maar ook de oppositiepartijen Voor U!, Dorpsbelang en VVD al enige tijd op aandrongen.

Meerderheid
Het CDA was in een eerder stadium al geen voorstander van de wijze waarop het besluit over het onderhoud aan de bossen was genomen, maar legde zich toen neer bij de meerderheid, een meerderheid waar ook de oppositiepartijen toen deel van uitmaakten. Henk Hulsen (CDA) vond de samenspraakavond een goed idee: “Wij doen dit voor de volgende generaties, en daarom grijpen wij nu in, in een doodziek bos. De mens kan ook een schepper van de natuur zijn, niet alleen een vernietiger.”

Wanneer, hoe en waar de samenspraakavond zal plaatsvinden is nog niet bekend. Meer daarover in een volgende uitgave van deze krant.