PvdaA/GroenLinks Son en Breugel
PvdaA/GroenLinks Son en Breugel Foto: MooiSonenBreugel

PvdA-GroenLinks ‘Goed en betaalbaar wonen’

Algemeen Gemeenteraadsverkiezingen 2022 Politiek

Son en Breugel - PvdA-GroenLinks Son en Breugel wil de woningnood in de gemeente aanpakken met een ambitieus bouwprogramma. Dat is op de eerste plaats gericht op de bouw van meer sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen. De partij pleit ervoor het aandeel van deze woningen in de totale bouwproductie op te schroeven van 50 naar 60 procent. Daarnaast zet zij in op de bouw van huur- en koopwoningen in de middenklasse. Dat moet de doorstroom bevorderen zodat er goedkopere huur- en koopwoningen vrijkomen voor bijvoorbeeld starters op de woningmarkt.

In haar op maandag 31 januari gepubliceerde Verkiezingsprogramma 2022-2026, getiteld ‘Een sociaal en groen dorp’, stelt PvdA-GroenLinks, dat de nieuwbouw van woningen bij voorkeur in de bebouwde kom moet plaatsvinden en niet in het buitengebied. Daartoe wil zij binnen de bebouwde kom locaties vrijmaken voor woningbouw en bevorderen dat grote woningen worden omgezet in duo-woningen met bijvoorbeeld senioren op de begane grond en jongeren op de verdiepingen.

Meer variatie
De partij breekt overigens niet alleen een lans voor het bouwen van meer woningen maar ook voor een grotere variatie in woningen. Zo wil zij inspelen op de groeiende behoefte aan kleine appartementen, tiny houses en patiobungalows en voorzien in nieuwe woonvormen voor groepen inwoners. Daarbij wordt gedacht aan bijvoorbeeld combinaties van wonen en zorg, meergeneratiewoningen en wooncomplexen met gemeenschappelijke voorzieningen. Verder constateert de partij in haar verkiezingsprogramma dat appartementengebouwen op dorpse schaal aan de randen van de bebouwde kom bij kunnen dragen aan het oplossen van de woningnood. In het vrijkomende Vestzaktheater in het centrum van Son ziet zij graag woningen gerealiseerd worden voor starters en ouderen. Tot slot wil zij kopers van (nieuwbouw)woningen verplichten om deze voor een periode van tenminste vijf jaar zelf te gaan bewonen. Dat moet voorkomen dat woningen een beleggingsobject worden en tegen te hoge huren op de markt worden gebracht.

Zestig doelstellingen
Het verkiezingsprogramma van PvdA-GroenLinks Son en Breugel omvat in totaal zestig concreet uitgewerkte doelstellingen. Deze zijn verdeeld over zeven hoofdstukken. Elke week wordt één hoofdstuk samengevat in DeMooiSonenBreugelKrant. Wie het programma in zijn geheel wil lezen kan terecht op de website van PvdA-GroenLinks Son en Breugel (www.pvdagl.nl).

Afbeelding