Een voorbeeld van tiny houses
Een voorbeeld van tiny houses Foto: ©Luck Dankers / Go Tiny Live Free

Betaalbare, kleinere woningen – het kan

Algemeen Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Son en Breugel - Ook in ons dorp is de vraag naar woonruimte veel groter dan het aanbod. Met name starters en eenpersoonshuishoudens kunnen geen betaalbare woning vinden. Zij zoeken doorgaans geen groot huis en zouden bij voorkeur kleiner willen wonen en genoeg geld overhouden om van te kunnen leven. Maar die zijn er gewoon niet.

Zelfs de woningcorporaties bouwen liever eengezinswoningen dan kleine en tijdelijke huizen. Maar inmiddels zijn er in andere gemeenten al tiny houses neergezet waar de huurder over ca. 50 m2 beschikt en rond de 700 euro huur betaalt. (met recht op huurtoeslag) Omdat deze huisjes bijzonder goed geïsoleerd zijn vallen de energiekosten enorm mee. Een klein tiny house heeft een woonkamer met keuken, een badkamer en een slaapkamer plus een klein terras. De grotere versie (meer geschikt voor twee personen) met 75 m2 heeft er nog een extra slaapkamer bij en een serre. De kosten zijn dan ca. 850 euro.

Het grote voordeel van de tiny houses is dat ze vanwege hun tijdelijk karakter (b.v voor 30 jaar) aan minder vergunningseisen moeten voldoen en veel sneller dan gewone huizen gerealiseerd kunnen worden. Als gemeente kun je deze nieuwe woonvormen faciliteren door enerzijds grond beschikbaar te stellen, b.v. middels erfpacht, en anderzijds met spoed een vergunning verlenen. In ons dorp is er al een particulier die 25 tiny houses wil laten bouwen. Dit initiatief verdient alle lof, medewerking van de gemeente en navolging door anderen.

Als D66 willen wij ons graag inzetten voor de snelle realisatie van betaalbare woningen voor onze starters en alleenstaanden (van de 8 miljoen huishoudens in Nederland zijn er tegenwoordig 3,1 miljoen eenpersoonshuishoudens).

Jürgen Feuerriegel
burgerlid D66

Afbeelding