Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Debatavond politieke partijen over en met jongeren leidt tot samenspraakavond

Algemeen Politiek

Son en Breugel - In het jeugdhonk van Jongerenwerk in de Sint-Genovevastraat vond dinsdag 1 februari de jongeren-debatavond plaats. Zeven van de acht partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen waren aanwezig en gingen in debat over onderwerpen die jongeren aanspreken. De nieuwe partij Hart voor Son en Breugel was niet aanwezig omdat die pas formeel 3 februari in de raad zit en daardoor geen uitnodiging had ontvangen voor deze avond. De avond was georganiseerd door Ruud Sanders (D66), samen met de jongerenwerkers van de LEVgroep en natuurlijk de jongeren zelf.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Jongerenwerker Ali Al Zubaidi kijkt terug op een succesvolle avond: “Als jongerenwerk hebben we een platform kunnen bieden om de politiek en de jongeren wat dichter bij elkaar te brengen. Ik merk dat er een kloof is tussen de jongeren en de gemeente. Vaak hebben jongeren het gevoel dat de gemeente niks voor ze doet en anderzijds heeft de gemeente het idee dat jongeren zelf niet opstaan om iets toe te voegen aan het dorp om voor zowel henzelf als de generatie erna iets te betekenen.” De jongerenwerker is van mening dat op een laagdrempelige manier in de vorm van zo’n debatavond de kloof tussen jongeren en gemeente verkleind kan worden. “Het is goed om op deze manier met elkaar in gesprek te gaan”, aldus de jongerenwerker. Vanwege de coronamaatregelen werd deze avond online gehouden.

Thema’s en stellingen
De jongerenwerkers hebben afgelopen weken verschillende gesprekken gevoerd met jongeren uit Son en Breugel over thema’s die betrekking hebben op jongeren. “De stellingen die deze avond behandeld zijn, zijn vooral uit deze gesprekken voortgekomen”, aldus Ali. De avond werd geopend door wethouder Jos de Bruin, die sprak van een leuk experiment en beloofde zich buiten het debat te houden. Toen echter mogelijke overlast die de jongeren veroorzaken ter sprake kwam, kon hij zich toch niet inhouden om de acties hierop van de gemeente te verantwoorden. In een bijna drie uur durend debat namen steeds twee lijsttrekkers plaats op de bank voor de camera om hun standpunten uit te dragen naar aanleiding van stellingen die door de jongeren waren ingebracht. Tijdens dit eerste debat in deze campagnetijd hielden de verschillende lijsttrekkers hun kruit nog droog en werd er vooral instemmend naar elkaar geknikt.

Wonen en armoedebestrijding
In totaal kwamen er tien stellingen aan bod. Over wonen in het dorp waren CDA (Mireille Bonnier) en Voor U! (Marnix Thunnissen) het roerend eens: er moeten creatieve woonvormen komen waar jong en oud samen kunnen wonen. Monique van Zwieten (D66) en José Goossens (Dorpsbelang) vonden elkaar op het gebied van armoedebestrijding. Volgens Monique bestaat armoede onder jongeren ook in ons dorp, maar is dat niet altijd zichtbaar omdat schaamte en trots meespelen. José zei dat mantelzorg en armoede vaak samengaan. Toen het ging over ontspanning en vrije tijd riep Jelle de Jong (DorpsVisie) de jeugd, die moeilijke tijden heeft gehad, op om met leuke ideeën te komen. Volgens De Jong is Son en Breugel rijk genoeg om iets te doen. Joris van Dam (PvdA/GroenLinks) viel zijn collega bij en vindt het aanleggen van een pumptrack een goed idee. “Realiseer het, er is plaats voor”, aldus Joris.

Duurzaamheid en ontmoetingsplek
Na de pauze debatteerden Mireille (CDA) en Martien Merks (VVD) over duurzaamheid. Martien sprak erg overtuigd: “Duurzaamheid moet bij iedereen gaan leven en alles wat we doen moet duurzaam zijn.” Als het over windmolens gaat, is hij stellig: “Windmolens hebben geen zin.” Mireille gaf prioriteit aan het isoleren van woningen en pleitte voor een energiecoach en een dashboard. Aangaande een ontmoetingsplek voor jongeren vroeg Marnix (Voor U!) aan Jelle (DorpsVisie) waarom ze dit de afgelopen vier jaar niet hebben gerealiseerd; dit was een moment dat nog het meest weg had van een debat. Al snel kregen de jongeren van beide partijen de toezegging dat ze er werk van gaan maken.

Evaluatie met jongeren
Het debat tussen Monique (D66) en Martien (VVD) over drugsgebruik ging zoals verwacht. Monique legde de nadruk op voorlichting en het aanbieden van hulp, terwijl Martien het belangrijk vond dat er geen overlast van komt en dat handhaving erbij hoort. Ook waren er vragen uit de live-chat. De vraag of de partijen de afgelopen vier jaar contact hebben gezocht met jongeren mondde uit in een toezegging door alle partijen om een samenspraakavond met jongeren te organiseren, zoals ooit de ‘pizza-avond’ vanuit de gemeente. Ali: “De komende weken zullen wij ook nog gesprekken hebben met verschillende jongeren over deze avond. Dan kunnen we terugkoppelen of de jongeren iets aan de antwoorden van de raadsleden hebben gehad.”

Samen met jongeren
Eén van de aanwezige jongeren in het jeugdhonk stelde de vraag waar de chill-plek blijft waar hij twaalf jaar geleden al om gevraagd heeft. “Die zijn er volop geweest”, aldus de wethouder, “maar steeds werd er iets vernield of werd er rotzooi gemaakt.” De politieke leiders zijn het erover eens dat er iets gefaciliteerd moet worden en dit regelen ze graag samen met de jongeren zelf. Dat ze daarbij niet zonder de hulp van de jongerenwerkers kunnen, bleek uit de vele vragen die de lijsttrekkers aan de aanwezige jongerenwerkers stellen.

Samenspraakavond
Uiteindelijk werd er door de aanwezigen afgesproken om de agendacommissie van de raad te vragen een samenspraakavond te organiseren waarbij de raadsleden graag de jongeren komen opzoeken. Ali: “Door veel verschillende partijen werd tijdens deze avond al gezegd dat het goed en erg belangrijk is dat jongeren hun stem laten horen, en als jongerenwerker sluit ik mij daar zeker bij aan.”

Ideeën en plannen uitwerken
“Als jongeren ideeën hebben, of er zijn bepaalde dingen waarbij ze het voor zichzelf of andere jongeren uit het dorp leuker en fijner kunnen maken, probeer dat dan te benoemen. Ik kan me goed voorstellen dat het voor jongeren lastig kan zijn om even bij de gemeente aan te kloppen en je verhaal te doen. Als jongerenwerker ben ik altijd bereid om met jongeren mee te denken om hun ideeën en plannen uit te werken en vorm te geven”, sluit Ali af.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding