Lijsttrekker PvdA/GroenLinks Joris van Dam
Lijsttrekker PvdA/GroenLinks Joris van Dam Foto: Wil Feijen

PvdA-GroenLinks: Naar een duurzame toekomst

Algemeen Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Son en Breugel - Inwoners van Son en Breugel moeten binnen hun eigen mogelijkheden op weg kunnen naar een duurzame toekomst. Daarbij gaat het om overschakelen op groene energieopwekking, elektrische auto’s en biologische voedselproductie en afkoppelen van huizen van het gas. Maar ook om beperken van de hoeveelheid restafval, hergebruiken van goederen en bestrijden van lucht- en milieuvervuiling. Daarnaast is nodig dat waardevolle natuur wordt behouden en de leefomgeving verder vergroend.

PvdA-GroenLinks pleit hiervoor in haar verkiezingsprogramma 2022-2026. Topprioriteit is voor haar de overschakeling naar duurzame energieopwekking (wind en zon). De gemeente dient hiervoor alvast locaties in het buitengebied aan te wijzen. Voorrang heeft echter het isoleren van woningen, het plaatsen van zonnepanelen op daken en de afkoppeling van woningen en bedrijven van het gas. De gemeente moet deze energietransitie aanjagen, stimuleren en regisseren door afspraken te maken met woningcorporaties en bedrijven en door een adviespunt Energietransitie op te zetten. Verder wil PvdA-GroenLinks dat de gemeente het gebruik van elektrische auto’s actief gaat stimuleren door meer laadpalen te plaatsen en tenminste één snellaadstation op basis van groene stroom mogelijk te maken.

Vervuiling en lawaai
PvdA-GroenLinks wil dat stank- en geluidsoverlast en/of milieu- en luchtvervuiling door (agrarische) bedrijven en vliegverkeer maximaal wordt tegengegaan. Vestiging van nieuwe of uitbreiding van bestaande intensieve veeteeltbedrijven kan dus niet meer en voor een mestverwerkingsfabriek is hier geen plaats. Wel verdienen boeren steun als zij willen overschakelen op duurzame en biologische vormen van voedselproductie. Houtstook door particulieren dient teruggedrongen te worden, maar scheiding van herbruikbaar afval van restafval door inwoners en bedrijven moet juist worden gestimuleerd. Hoe minder (te verbranden) restafval, hoe beter.

Natuurbehoud
PvdA-GroenLinks zet in op behoud van waardevol natuurgebied en op het gevarieerder, gezonder en meer toekomstbestendig maken van de bossen binnen de gemeente. Zij wil dat de informatievoorziening over de bosbeheerwerkzaamheden aan de inwoners wordt verbeterd. Tot slot bepleit zij dat bij de inrichting van de openbare ruimte rekening wordt gehouden met de verandering van het klimaat. Daarbij valt te denken aan vergroening (stenen eruit, groen erin) en betere waterafvoer en -opslag. Tot slot wordt gepleit voor het ondersteunen van organisaties die milieu-educatie verzorgen.

Verkiezingsprogramma
Het verkiezingsprogramma van PvdA-GroenLinks Son en Breugel omvat een groot aantal concreet uitgewerkte doelstellingen. Wie het programma in zijn geheel wil lezen, kan terecht op de website van PvdA-GroenLinks Son en Breugel (www.pvdagl.nl).

Afbeelding