Wethouder Jan Boersma (l) en Jack Smits tijdens de ondertekening van het project aan de Bijenlaan
Wethouder Jan Boersma (l) en Jack Smits tijdens de ondertekening van het project aan de Bijenlaan Foto: Wil Feijen

Ondertekening brengt bouw van eerste miniwoningen in Son en Breugel dichterbij

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Het lijkt er toch van te komen, een project met 25 tiny houses, of miniwoningen zoals Jack en Maria Smits ze liever noemen, aan de Bijenlaan in Son en Breugel.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Jack en Maria Smits zijn de initiatiefnemers voor het plan dat zij vorig jaar al tijdens een politieke avond aan de gemeenteraad en belangstellenden presenteerden. Het plan kon bij een aantal omwonenden niet op steun rekenen; zij voelden zich overrompeld door het plan en vonden dat de communicatie over het plan zeer slecht was verlopen. Ook vreesden zij geluidshinder en verkeersoverlast en vonden dat als woningen er 30 jaar zouden mogen staan er geen sprake was van een tijdelijke voorziening en er dus sprake was van permanente bebouwing.

Toch werd er afgelopen dinsdag 22 februari een overeenkomst getekend om het project ten uitvoer te brengen. De miniwoningen komen links van en achter de woning van het echtpaar te staan, voor een groot gedeelte op eigen grond en voor een gedeelte op gemeentegrond. Het gaat om huurwoningen, waarvan 50 procent binnen de sociale huurprijs valt; de rest van de huurwoningen valt in het middenhuursegment. De woningen zijn duurzaam, gemaakt van natuurlijke materialen en comfortabel om in te wonen.

Met de ondertekening op dinsdag 22 februari wordt de eerste stap gezet in het proces van plan naar vergunning en daarna de uitvoering. Er is veel overleg geweest, en ook bezoeken op de locatie samen met de omwonenden, wat resulteerde in aanpassingen van het bestaande plan. Jack Smits wilde nog niet in detail treden over de aanpassingen en de uiteindelijke keuze van het soort miniwoningen. “Op het moment dat wij het schetsplan zover klaar hebben, komen we daar eerst mee naar de buurt”, legt hij uit.

“Er zijn nu afspraken gemaakt op hoofdlijnen en het project is een mooie aanvulling op het aanbod dat we hebben in ons dorp. De woningen zullen voor een periode van dertig jaar blijven staan en na de verkregen benodigde vergunningen snel gerealiseerd worden. Wij als gemeente zijn er erg blij mee”, aldus wethouder Jan Boersma.

Jac Smits gaf aan blij te zijn met de hoofdlijnen en de start van het project. Ook gaf hij aan nu te gaan starten met de vergunningaanvraag en de vereiste onderzoeken voor milieu, verkeer en grond, en dat er ook een onderzoek komt naar de flora en fauna in het bewuste gebied. Wat blijft in het plan zijn de 25 miniwoningen, waarvan er eerst 4 types waren en nu nog maar 3. “Dit is vooral het gevolg van de interesse naar bepaalde woningen die zichtbaar werd toen belangstellenden zich al vooraf inschreven.

De kleinste woning heeft een woonoppervlakte van slechts 37 m2 en de grootste van 75 m2. In het project blijft een tweelaagse woning ook de maximale hoogte die mogelijk is. Ook komen de tweelaags woningen niet aan de zijde van de Jufferlaan. De woningen komen op een perceel te staan van ruim 8500 vierkante meter. Wethouder Boersma noemt het een evenwichtig plan, maar merkt wel op dat niet iedereen er even blij mee is. “We hebben zoveel als mogelijk rekening gehouden met de wensen van de buurt, maar dat lukt natuurlijk niet op alle punten”, vult Smits aan.