Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Carnavalsgevoel teruggekeerd in Krutjesgat

Algemeen Carnaval

Carnaval is de afgelopen dagen goed gevierd in Krutjesgat. Op verschillende locaties in het dorp werden carnavalsactiviteiten voor jong en oud georganiseerd en de sfeer zat er vanaf de eerste minuut goed in. Men kon elkaar weer ontmoeten, samen leuke dingen doen en er gewoon weer zijn voor elkaar. Om de bekende redenen was het carnavalsprogramma aangepast met nieuwe activiteiten, maar ook met activiteiten die in een ander jasje waren gestoken. Zo was er dit jaar geen optocht van carnavalswagens, maar bezochten leden van carnavalsvereniging Hendig Zat op vrijdag 25 februari met hun carnavalswagen een aantal scholen om daar carnaval in te wijden en was er ‘een optocht van wandelaars’ tijdens de brunchwandeling. Het traditionele ziekenbezoek werd omgedoopt naar ‘Krutje onder de riem’.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Dorpsgenoten die een steuntje in de rug konden gebruiken, werden bezocht door bestuursleden en leden van de Raad van Elf. In tweetallen werden de dorpsgenoten bezocht die hiervoor door anderen waren aangemeld. Voorzitter Jasper van Zuuren: “Op de oproep kwamen maar liefst 45 aanmeldingen binnen die zeer divers waren, waaronder aanvragen voor mensen die een naaste hadden verloren, maar ook voor dorpsgenoten die (ernstig) ziek zijn of zijn geweest.” De ‘Krut onder de riem’ werd op vrijdag 25 februari uitgereikt. Anne-Mike van Tits was één van de dorpsgenoten die was opgegeven en een bezoek kreeg van prins Menno en adjudant Enrico. 

In het zonnetje zetten
Anne-Mike: “Vanuit mijn huiskamer zag ik prins Menno en adjudant Enrico richting ons huis lopen en dacht nog bij mijzelf: ‘ze zullen hier toch niet hoeven te zijn?’, maar ze belden toch bij ons aan. Prins Menno vertelde dat ik was aangemeld door mijn zus omdat zij vond dat ik een steuntje in de rug kon gebruiken.” Een aantal jaar geleden was Anne-Mike zelf nog betrokken bij de organisatie van het ziekenbezoek. Ze vervolgt: “We gingen op bezoek bij mensen die ziek waren, om hen in het zonnetje te zetten. Ik vond dat een van de mooiste activiteiten binnen de carnavalsvereniging. Nu heeft de carnavalsvereniging een andere invulling eraan gegeven en worden mensen in het zonnetje gezet die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.” De trotse ontvanger van de ‘Krut onder de riem’ was toch wel onder de indruk. Bij het overhandigen van de krut sprak Menno warme woorden over Anne-Mike. “Ik sta zelf niet zo graag in de belangstelling, maar sta liever klaar voor anderen. Dat mijn zus dit voor mij heeft aangevraagd, dat doet mij wel erg goed”, aldus de dorpsgenoot. Zelf had ze Irene en Frank Honig aangemeld; ook zij hebben een bezoek gehad van prins Menno en adjudant Enrico.

Brunchwandeling
Een andere nieuwe activiteit was de brunchwandeling. Op zaterdag 26 en zondag 27 februari namen een kleine 250 deelnemers hieraan deel. De wandeling door Krutjesgat was maar liefst 11,11 kilometer en onderweg werden ze getrakteerd op de muzikale noten van De Bloaskaken en Wa’n Klank, en op een hapje en een drankje. Bij de finish kregen alle deelnemers een medaille uitgereikt.

Druk programma
Op vrijdag 25 februari werd het traditionele aftrapbal bij SBC gehouden en op zaterdag 26 en zondag 27 februari stond er nog meer op het programma: kindercarnaval in jongerencentrum Oase en in de avonduren het knalfeest voor de jeugd vanaf 10 jaar met jeugdprins Cody, jeugdprinses Sanne en adjudant Stan. In De Zwaan stonden deze twee dagen overdag het carnavalsbal voor jong en oud centraal en ’s avonds op beide dagen het carnavalsbal 18+, terwijl in een andere zaal in De Zwaan op deze twee dagen een carnavalsmenu van vier gangen werd geserveerd dat was doordrenkt met humor en muziek. Tussen de gangen en de muziek door zorgden Giel van Erp en Rob Verschuren voor de lach tijdens hun buuts, die afgewisseld werden door muziek van Jheron van der Heijden, De Bloaskaken en Aris van Weel. In feestcafé De Bongerd stond het familiematinee twee dagen op het programma en in La Sonnerie was vier dagen lang het carnavalscafé geopend. Natuurlijk liet prins Menno met zijn Raad van Elf zich veelvuldig zien en genoten alle carnavalsvierders zichtbaar van al datgene wat georganiseerd werd in Krutjesgat. Jasper: “De locaties in Krutjesgat waar ’s avonds carnaval gevierd werd, werden druk bezocht. Toch leek het totale aantal carnavalsvierders minder te zijn dan andere jaren, wat natuurlijk te begrijpen is.”

Volgend jaar
Jasper heeft, net als de andere leden van De Krutjesrapers, veel blije mensen gezien. “Het is zeker dat het bijzondere carnavalsgevoel met eten en drinken, met tonpraten, met een dj, met zang en muziek volop is teruggekeerd na een jaar noodgedwongen pauze. Maar als het aan mij ligt, dan volgend jaar weer zoals we gewend zijn: compleet met optocht, zittingsavonden en alle andere mooie momenten tijdens carnaval”, zegt hij enthousiast.

Kijk hier voor alle foto’s die fotograaf Wil Feijen tijdens de carnavalsdagen heeft gemaakt.