Afbeelding
Foto: Giti Entezami

Bewoners informeren raadsleden op locatie over gevolgen van nieuwbouw in hun straat

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - In oktober ondertekenden burgemeester Hans Gaillard en Maarten Plasmans van Woonveste Bouw BV een overeenkomst voor het bouwen van 14 duurzame woningen. Hiermee kon Woonveste Bouw BV de volgende fase starten om aan de westzijde van Son, vlak bij het kanaal aan Houtens, de 14 duurzame woningen te gaan bouwen.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Giti Entezami

Het gaat om een zogenaamd woonhofje, bestaande uit 7 betaalbare koopwoningen en 7 koopwoningen in het middensegment, met prijzen vanaf 210.000 euro tot 360.000 euro voor de duurste. Door deze prijsstelling vanaf 210.000 euro krijgen starters ook een kans. Daarnaast kent het plan ook een drietal seniorenwoningen die levensloopbestendig (gelijkvloers) zijn, waardoor er ook sprake kan zijn van doorstroming in de Son en Breugelse woningmarkt. Volgens Plasmans is het mede door de opstelling van de gemeente mogelijk om op de genoemde locatie betaalbare woningen te bouwen, ook voor inwoners van Son en Breugel.

Uitgenodigd
De bewoners van Houtens zijn minder te spreken over de gemeente Son en Breugel als het om dit project gaat en maakten dit al eerder kenbaar bij de gemeente. Echter, de gemeenteraad leek niet gevoelig voor de argumenten van de bewoners en stemde in met de bouw van de 14 woningen.

Donderdag 10 maart werden de gemeenteraadsleden uitgenodigd door de bewoners van Houtens om eens te komen kijken op de bewuste locatie en nogmaals te luisteren naar hun verhaal. De raadsleden werden gastvrij ontvangen door alle bewoners aan Houtens, en enkele bewoners maakten de raadsleden duidelijk dat ze in een bijzonder stukje Son en Breugel wonen, waar rijtjeshuizen en vrijstaande huizen ieder een eigen plek hebben gekregen in de autoluwe en kindvriendelijke wijk ‘t Zand. Bovendien loopt er een belangrijke fietsverbinding naar Eindhoven.

De bewoners informeerden de raadsleden nogmaals over het feit dat eerder gemaakte afspraken of gestelde eisen bij de ontwikkeling van dit project niet worden nagekomen. Zo staat er in het bestemmingsplan dat er op de bewuste locatie 3 vrijstaande woningen zouden komen; informatie die ook voor Monique van Zwieten (D66) nieuw was: “Ik heb deze informatie nooit gekregen toen wij over het plan werden geïnformeerd”. Ook eerder beloofde aanplant op de locatie is er nooit gekomen. Ook bleken de aanwezige raadsleden niet op de hoogte van een alternatiefplan voor de locatie, dit plan hadden de bewoners ingediend maar is nooit meer besproken.

Drukke fietsroute
De raadsleden zagen tijdens hun bezoek aan de locatie hoe die er nu bij lag, en kregen door middel van tekeningen en praktische uitleg een beeld van hoe de woningen en de twee parkeerterreinen de locatie zullen vullen. Tijdens de uitleg moest er regelmatig ruimte gemaakt worden op de smalle weg voor fietsers en scooters die door Houtens richting Eindhoven gaan of terugrijden naar Son en Breugel; het is een drukke fietsroute die straks ook gebruikt gaat worden als ontsluitingsweg voor de 14 nieuwe woningen. Hier komen straks ongelukken van, zo benadrukte een van de bewoners de situatie aan de raadsleden.

Alle bewoners van Houtens benadrukken dat zij begrijpen dat er gebouwd moet worden, maar vinden de keuze van 14 rijtjeswoningen op de beoogde locatie wel heel erg ongelukkig. Volgens hen gaat het om onverkoopbare kavels die nu worden gebruikt om 14 woningen te bouwen voor kopers die door de woningmarkt andere eisen hebben.
Dat dit zo zou zijn blijkt volgens de bewoners wel uit het feit dat de gemeente een wijziging bestemmingsplan is opgestart, waarbij ook de norm van het geluid naar boven wordt aangepast. Volgens de bewoners opmerkelijk, omdat er al jaren vanuit de wijk klachten zijn over het geluid dat de huidige norm al zou overschrijden. “Door de regels nu aan te passen wordt iedereen die de oude norm hanteert buitenspel gezet”, aldus Riné Merks, een van de aanwezige bewoners.

De raadsleden luisterden aandachtig en geïnteresseerd en gingen ook in gesprek met de bewoners van Houtens. Natuurlijk konden er geen beloftes worden gedaan, maar ze gingen wel beter geïnformeerd weer naar huis. Of ze deze informatie gaan gebruiken, zal de toekomst uitwijzen.

Bewoners en raadsleden gingen in gesprek met elkaar
Afbeelding
Afbeelding
Bewoners en raadsleden bij de locatie
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding