De Dames, Jacqueline Westelaken (links) en Janny Aalberts
De Dames, Jacqueline Westelaken (links) en Janny Aalberts Foto: De Dames

De dames Janny en Jacqueline stoppen, maar ‘De Dames’ blijft

Algemeen zakelijk

De Dames ijssalon en chocolaterie, is gevestigd op de hoek van de Boslaan en de Nieuwstraat, ‘het begin van het centrum’, zoals Janny Aalberts het graag zegt. En Janny kan het weten, want zij is samen met Jacqueline Westelaken eigenaar van deze ‘heerlijke’ winkel. Het begon allemaal 17 jaar geleden in 2005 met een winkel in Oirschot, zes jaar later in 2011 opende De Dames in Son en Breugel hun tweede winkel.

Redacteur: Adrie Neervoort

En nu eindigt het, want vanaf zondag 1 mei zijn John en Janine van der Linden de nieuwe eigenaars van De Dames ijssalon en chocolaterie in Oirschot en Son en Breugel. 

Want zo plotseling als Janny en Jacqueline 17 jaar geleden aan de onderneming begonnen, zo plotseling stoppen zij er nu ook mee. 17 jaar geleden werkte Janny nog in een sportschool en Jacqueline bij een uitzendorganisatie. Ze kenden elkaar van de bezoeken van Jacqueline aan de sportschool waar Janny werkte. Er was een gezellige klik, volgens de dames. Zonder dat ze het van elkaar wisten dachten ze na of ze niet iets anders wilden doen. Echt het roer omgooien, in het werk dingen doen waar je van houdt en die je fijn vindt, waar je iets maakt en werkt met passie, creativiteit en mensen, zo omschrijven Janny en Jacqueline de gedachte van toen.

IJs en broodjes
Op vakantie in Australië ontdekte Janny dat de koop- en winkelbeleving daar anders was dan gemiddeld in Nederland. Het leek wel of je onderdeel van de winkel was als je iets kwam kopen, en de vriendelijkheid was echt niet gemaakt; het was een heerlijk gevoel om mee te maken als klant. Zo begon het in Janny’s hoofd te spoken: stel dat je deze manier van verkopen zou toepassen in Nederland, in welke branche zou dit dan het beste passen? Service, gastvrijheid en horeca horen bij elkaar, dacht Janny. Maar ze dacht daarbij niet aan een café of restaurant, ook al was zij ooit opgeleid tot kok. Eenmaal terug in Nederland was haar idee een plan geworden: een ijssalon met broodjeszaak, dat moest het worden. 

Partner
Maar in je eentje de onderneming runnen, dat zou niet werken, was haar overtuiging. Ze moest een partner hebben die hetzelfde dacht als zij en die ze kende. Dus ging ze naar Jacqueline en ontvouwde haar plan aan haar. “Ik was meteen enthousiast”, vertelt Jacqueline, “ook ik was klaar voor de omslag.” En zo gingen de dames op zoek naar een geschikte locatie voor de ijssalon en broodjesbar. De keuze viel op Oirschot, een toeristisch dorp waar nog geen ijssalon was, en een broodje lusten mensen heel het jaar wel.

Smaaksensatie
Maar hoe anders liep het bij de impulsieve vriendinnen. Janny kreeg op een dag een doosje bonbons cadeau. Zij nam een bonbon, hoewel dat niet bepaald haar favoriete zoetigheid was, en ze proefde iets wat niets met een bonbon te maken had: het was een smaaksensatie, verpakt in chocolade.

Bonbons
Daar moest ze meer van weten, en de volgende dag wist ze wie de maker van de bonbons was. Nadat ook Jacqueline een bonbon uit het doosje had geproefd, gingen ze samen op weg naar de maker. Die had na het eerste telefonische contact al laten weten dat ze niet hoefden te komen, want hij wilde geen samenwerking, en ook gaf hij het geheim van de bonbons niet prijs. Daarom was hij zichtbaar verrast toen de dames voor zijn deur stonden. Die gedrevenheid was voor hem waarschijnlijk aanleiding om niet veel later toch een exclusieve samenwerking te starten. Samen ontwikkelen ze nu de nieuwste smaken en creaties in chocolade.

Veel prijzen
Ook was dit het einde van het idee van de broodjesbar, en het werd zoals we nu weten een ijssalon met chocolaterie met als naam De Dames, waarbij in het logo de silhouetten van de hoofden van Janny en Jacqueline verwerkt zijn. Voor het maken van ijs volgden beide dames verschillende opleidingen bij ijsmeesters in Italië. Dat ze daar erg goed in zijn geworden, bewijzen de gewonnen prijzen. Maar ook veel andere prijzen werden uitgereikt aan dit bijzondere ondernemerskoppel, zoals: Ondernemer van het jaar in Oirschot (2006), De mooiste ijsvitrine van Nederland (2007), Gezelligste winkel van Oirschot en Son en Breugel, maar ook enkele nominaties, zoals: Markantste ondernemer van Brabant (2009), Dutch Design Week (2010) en Ondernemer van het jaar in Son en Breugel (2011).

En zo hebben de dames 17 jaar lang hun passie en enthousiasme in het bereiden en verkopen van ijs en chocolade gestopt. Zij beleven daar nog steeds elke dag veel plezier en voldoening aan. “Wij beschouwen elke aankoop als een compliment”, aldus Jacqueline.

Nieuwe ondernemers
Dat er een speciale band met de klanten is, blijkt wel uit het feit dat sommige klanten zich regelmatig aanbieden als hulp in drukke tijden voor bijvoorbeeld het inpakken van geschenkdoosjes. Maar ook familie zet zich graag in de gezellige onderneming, of het nou om de schoonmaak gaat of het assisteren van het vaste personeel op drukke tijden. Na 17 jaar nemen Janny en Jacqueline dus afscheid van hun zaak, de klanten en het fantastische team, maar ze dragen het vol vertrouwen over aan John en Janine van der Linden. “Zij zijn net als wij”, zegt Janny. “Anders hadden we het ook niet verkocht”, vult Jacqueline aan.

‘Wilt u nog een chocolaatje proeven’ klinkt het bijna standaard bij De Dames, met vaak als antwoord ‘Nou vooruit dan’. Dat zal zeker ook na 1 mei het geval zijn, maar dan bij een nieuw ondernemersstel, John en Janine van der Linden.

Janine en John van der Linden de nieuwe eigenaars van 'De Dames' ijssalon en chocolaterie
John en Janine van der Linden de nieuwe eigenaars van 'De Dames' ijssalon en chocolaterie