Het bevrijdingsmonument De parachutist bij de Vijver (archieffoto)
Het bevrijdingsmonument De parachutist bij de Vijver (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Herdenking in Son en Breugel

Algemeen Herdenken

Son en Breugel - Bij het bevrijdingsmonument De Parachutist aan de Europalaan wordt woensdag 4 mei stilgestaan bij de Nationale Herdenking en worden alle burgers en militairen herdacht die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog, waar ook ter wereld, in het belang van het Koninkrijk zijn gevallen of door oorlogshandelingen en terreur zijn omgekomen.

Voor het eerst sinds twee jaar worden inwoners weer uitgenodigd om gezamenlijk te herdenken, nadat dit de voorgaande twee jaren niet mogelijk was vanwege de coronapandemie. Traditiegetrouw wordt eerst een oecumenische dienst gehouden in de Protestantse kerk aan de Zandstraat. Daarna vertrekt men in een ‘stille tocht’ vanaf de Zandstraat, via het fietspad over de voormalige Lindenstraat naar de Boslaan, en dan via de Europalaan naar het bevrijdingsmonument bij de vijver, waar een korte plechtigheid plaatsvindt.

Programma 4 mei
19.30 uur: Oecumenische dienst in de kerk aan de Zandstraat.
19.50 uur: Vertrek stille tocht
19.58 uur: Signaal Taptoe
20.00 uur: 2 minuten stilte
20.02 uur: Het St.-Catharinagilde brengt een vendelsaluut en burgemeester Hans Gaillard legt samen met de leerlingen van De Krommen Hoek en De Regenboog en een vertegenwoordiger namens de Sinti in Son en Breugel kransen bij het monument. Daarna zullen vertegenwoordigers van onder andere de jeugdgemeenteraad, de Veteranen Son en Breugel en de Kovom een bloemstuk leggen en kunnen inwoners ook een bloemenhulde brengen. De herdenkingsbijeenkomst wordt muzikaal ondersteund door harmonie Pro Honore et Virtute. Om 20.30 uur is het einde van de herdenking.