Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Twee minuten herdenken, twee minuten stilte

Algemeen

Son en Breugel - Respectvol, ingetogen en indrukwekkend. Zo valt de Dodenherdenking op zaterdag 4 mei in Son en Breugel te omschrijven. De belangstelling bij het oorlogsmonument van de Parachutist bij de vijver aan de Europalaan was groot. Opvallend dit jaar is wederom het aantal jongeren en kinderen dat de herdenking bijwoonde.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen


Veel belangstelling
Het vuur brandt bij het oorlogsmonument de Parachutist. De veteranen hebben hun plaats ingenomen en de leden van scouting Dutmella en Mgr Bekkersgroep staan netjes in rijen opgesteld. Na de oecumenische dienst in de kerk aan de Zandstraat volgt de stille tocht, onder leiding van Pro Honore et Virtute en het St. Catharinagilde, naar de herdenkingsplaats waar de vele belangstellenden hun plaats op de stoelen of daarachter hebben ingenomen.

Signaal Taptoe
Het St. Catharinagilde brengt een vendelsaluut. Roos van Lith, leerling van de Regenboog en Norah Sabandar, leerling van de Krommen Hoek, lezen beiden een gedicht voor. Arron van de Weijer had de eer om het signaal Taptoe te spelen. Na de laatste noot volgden twee minuten stilte. Kinderen zaten muisstil op de grond, de aanwezigen staarden voor zich uit, sloten hun ogen en waren in gedachten verzonken. Iedereen herdacht in stilte, op zijn of haar eigen manier. Ter nagedachtenis aan hen die vielen voor onze vrijheid.

Kransen en bloemen
Gaby van Vroenhoven en Daniel van Sinderen legden samen met burgemeester Hans Gaillard namens de gemeente Son en Breugel een krans neer bij het monument. Een tweede krans werd door burgemeester Gaillard samen met Mikky Grünholz namens de Sinti gemeenschap neergelegd. Aansluitend legden twee vertegenwoordigers van de Veteranen Son en Breugel een krans neer, gevolgd door Sophie Lombarts en Lynn Schutjes namens de Jeugdgemeenteraad. Frank van Rooij legde namens KOVOM (Koude oorlog vereniging oud-militairen) een bloemstuk neer. Jan van der Heijden en Julianne Podgorska waren namens de jeugd van Son en Breugel aanwezig om een bloemstuk neer te leggen en de vijfjarige Josje van Moorsel legde samen met Frank van Rooij het bloemstuk bij het monument. Na het officiële gedeelte werden, onder de muzikale klanken van de harmonie, de aanwezigen uitgenodigd om hun bloemen aan de voet van het monument neer te zetten. Veel aanwezigen maakten hier gebruik van; een overweldigende bloemenzee ontstond bij De Parachutist.

Herdenken van slachtoffers
"Wij herdenken de mannen, vrouwen, jongens en meisjes die werden vervolgd, opgesloten of om het leven gebracht. Zonder reden", blikt burgemeester Gaillard terug op de twee minuten stilte om 20.00 uur. "We staan ook stil bij alle mensen die zich in de Tweede Wereldoorlog hebben verzet tegen het oorlogsgeweld en die gevochten hebben voor onze vrijheid en daarbij hun leven gaven." Tijdens deze herdenking worden ook de mensen herdacht die na de Tweede Wereldoorlog hun leven hebben verloren in oorlogsgebieden en bij vredesoperaties.

Vlaggen halfstok
Burgemeester Gaillard is trots op de grote opkomst. De herdenking leeft in Son en Breugel, zowel bij jong als oud. Inwoners laten dit zien door de grote opkomst, maar ook door het halfstok hangen van zowel de Nederlandse, Canadese als Airborne-vlag, met name in de Kanaalstraat.

13, 14 en 15 september
Behalve de nationale Dodenherdenking wordt dit jaar uitgebreid stilgestaan in het weekend van 13, 14 en 15 september dat in het teken staat van de 75-jarige bevrijding van Son en Breugel. "In dit weekend vieren we de vrijheid met veel muziek van de Harmonie, de Orkest van de Koninklijke Luchtmacht en het Tower Festival", kijkt de burgemeester alvast vooruit.

Gedenken en leren
Dinsdag 17 september staat in het teken van gedenken, opnieuw bij het monument van de Parachutist. In het nieuwe schooljaar leren de basisschoolkinderen over de oorlog. "Veteranen komen in de klas vertellen wat oorlog is en hoe belangrijk het is om daarover te praten", geeft de burgemeester aan.

Doorgeven
De jaarlijkse herdenking is belangrijk. Het minste wat gedaan kan worden, is hen herdenken. Uit respect, maar ook om de idealen, waarvoor zij zich zelfs met hun leven hebben ingezet, te laten voortduren. "Voor onze toekomst en die van onze kinderen en kleinkinderen. Zodat wij nu en zij straks, zonder angst en in vrijheid kunnen blijven leven", aldus burgemeester Gaillard. En die vrijheid geef je door. Daarom worden zij herdacht. Ieder jaar opnieuw.

Bekijk alle foto's van de herdenking op www.mooisonenbreugel.nl

Afbeelding