Iza bij 'haar' prullenbak samen met wethouder Jan Boersma en de vier meiden van de jeugdgemeenteraad
Iza bij 'haar' prullenbak samen met wethouder Jan Boersma en de vier meiden van de jeugdgemeenteraad Foto: ©Marianne van der Putte
Foto’s

Opgepimpte prullenbakken met tekeningen onthuld

Algemeen Algemeen / Son & Breugel Jeugd Jeugdgemeenteraad

Son en Breugel - Half februari van dit jaar hebben Juka, Puck, Femke, Fabienne en Arun, die samen de werkgroep Milieu van de jeugdgemeenteraad vormen, een tekenwedstrijd uitgezet omdat zij graag de prullenbakken in speeltuinen en bij basisscholen wilden oppimpen. De werkgroep daagde de leerlingen van groep 5, 6, 7 en 8 van de basisscholen in Son en Breugel uit om een mooie tekening te maken die aan bepaalde voorwaarden moest voldoen. Donderdag 9 juni werden de prullenbakken met de tekeningen van de winnaars onthuld door wethouder Boersma, in het bijzijn van burgemeester Gaillard, vier jeugdgemeenteraadsleden en andere belangstellenden.

Redacteur: Emmy Grit

Uit alle ingeleverde tekeningen zijn zes winnaars gekozen, van iedere school één. Van de winnende tekeningen zijn stickers gemaakt en die zijn op 36 prullenbakken geplakt die in speeltuinen en bij de basisscholen staan; iedere tekening is dus zes keer gebruikt om een prullenbak op te pimpen. De winnaars werden afgelopen week persoonlijk uitgenodigd door een van de werkgroepleden om donderdag 9 juni in speeltuin De Molenwiek aanwezig te zijn bij de onthulling van de prullenbakken. Iza (Stokland), Iris (Regenboog/Krommen Hoek), Esa (Bloktempel), Puck (Harlekijn), Fenn (De Ruimte) waren deze middag te gast en zagen hun tekening voor het eerst op de prullenbak. Imke, Lotte-Lou, Hester (de Sonnewijzer) konden niet bij de onthulling zijn vanwege hun schoolkamp.

Verrassing
De 12-jarige Iza wist van niets toen zij naar de speeltuin kwam. “Mijn moeder had het geheimgehouden en ik werd dus eigenlijk met een smoes naar de speeltuin gelokt. Toen ik daar aankwam zag ik dat een aantal bakken bedekt waren en dacht meteen aan de wedstrijd”, lacht Iza. De tekening van Iza werd als eerste onthuld; dat deed ze samen met de burgemeester. Esa (10) zag dat haar tekening op een oranje bak was bevestigd. “Ik had het niet verwacht, maar vond het superleuk dat mijn tekening is uitgekozen”, zegt ze enthousiast.

Mandala-techniek
Puck (10) zit in groep 6 van De Harlekijn en was toch wel een beetje verbaasd dat haar tekening uitgekozen was. “Ik heb een zonsondergang getekend en die staat nu op zes prullenbakken, en daar ben ik wel trots op”, vertelt ze na de onthulling. De 10-jarige Fenn heeft een soort monster getekend met een grote mond en twee grote ogen: “Het is dus een afvalmonster geworden.” Iris (8) is de jongste winnaar en houdt van tekenen. “Ik was heel blij dat mijn tekening op de gele prullenbak is geplakt”, zegt ze tevreden. Vriendinnen Imke, Lotte-Lou en Hester uit groep 8 van de Sonnewijzer konden helaas niet bij de onthulling aanwezig zijn. “Wij waren op kamp en kwamen een dag later terug. Toch hebben we nog even de moeite genomen om naar de speeltuin te gaan om naar ‘onze’ prullenbak te kijken”, vertelt Hester. De drie meiden hebben samen een tekening van een schildpad gemaakt, waarbij zij de mandala-techniek hebben toegepast.

Afval en milieu
Voordat de tekeningen op de prullenbakken bevestigd werden, hebben Juka, Puck, Femke, Fabienne en Arun uit alle ingeleverde tekeningen een selectie gemaakt en werd er per school een winnaar gekozen. “Soms was dat wel lastig. We hebben gekeken of ze mooi en netjes waren en of het iets met afval en milieu te maken had”, aldus de jeugdleden. Later in het proces mochten ze ook meehelpen met het schilderen van de prullenbakken, wat ze erg leuk vonden.

De werkgroep, die in dit project werd begeleid door Marianne van der Putte, Brenda Verhees en Ruud Sanders, hoopt dat de felgekleurde prullenbakken beter opvallen en dat kinderen én volwassenen het afval voortaan in de prullenbak gooien in plaats van ernaast. 

Afbeelding
Afbeelding
Wethouder Jan Boersma onthuld de prullenbak in het bijzijn van vier leden van de werkgroep Milieu
Afbeelding
Afbeelding
Esa bij haar prullenbak
Fenn bij zijn prullenbak
Iris bewondert haar prullenbak
De prullenbak van Imke, Lotte-Lou en Hester werd onthuld zonder dat zij erbij waren
Puck (r) met drie leden van de werkgroep bij haar prullenbak
V.l.n.r.: Hester, Imke en Lotte-Lou bij hun prullenbak