Afbeelding
Foto: Wil Feijen
Foto’s

Vernieuwde Ons Dorp Kwist zet deelnemers weer aan het denken en doen

Algemeen

Son en Breugel - Even voor zeven uur kwamen op vrijdagavond 7 oktober de afgevaardigden van de teams die meededen aan Ons Dorp Kwist 2022 naar De Zwaan om hun opdrachtenboek in ontvangst te nemen. Dit keer was er een belangrijke wijziging en waren er twee quizzen.
Naast de al jaren bekende reguliere quiz, was er dit jaar ook een kleinere variant die uit minder vragen bestond, waardoor deze voor teams met minder personen ook prima te doen zou zijn.

Redacteur: Adrie Neervoort

De grote quiz bestond uit 10 vragen per categorie, en de kleine variant uit 6 vragen per categorie. De categorieën waren hetzelfde, maar de kleine quiz had dus minder vragen. Wat betreft de doe-opdrachten, zoals de geheime opdracht en de categorie ‘Op pad’, was er geen verschil.

Door deze nieuwe opzet was het nu ook voor de wat kleinere teams mogelijk om mee te doen en meer kans te maken op een goed eindresultaat. De kleine quiz was bedoeld voor teams tot ongeveer 15 personen, maar een klein team had zelf de keuze of het meedeed met de grote of de kleine quiz. Uiteindelijk deden er 21 grote en 25 kleine teams mee, dus in totaal 46 teams.

In de zaal waar de enveloppen werden overhandigd hingen ook verschillende QR-codes. Die waren mogelijk een aanwijzing of een hint, maar in ieder geval wel een reden voor veel deelnemers om ze allemaal te fotograferen, onder het moto ‘baat het niet, dan schaadt het niet’. 

Nadat Freddie Louwers namens de organisatie de aanwezigen had toegesproken, kreeg iedere afgevaardigde van een deelnemend team een enveloppe met een zwart-wituitvoering en een kleurenuitvoering van het opdrachtenboek; het zwart-witte boek moest tussen 22.00 en 23.00 uur ingeleverd worden bij de organisatie. 

Meteen na ontvangst gingen ze als een speer naar de locatie waar de quiz gespeeld werd. Daar zaten de teamgenoten al op hen te wachten en werden de opdrachten uit het boek uitgedeeld. Tafels vol computers, laptops, smartphones en tablets lagen klaar om zoveel mogelijk antwoorden op te zoeken. Zo moesten er onder andere screen shots van videoclips die waren opgenomen in Son en Breugel opgezocht worden, maar ook anagrammen ontcijferd worden die een naam van een bekend persoon uit Son en Breugel zichtbaar zouden maken. En zo werd er dit jaar weer op veel locaties door jong en oud, onder het genot van een hapje en drankje, zeer geconcentreerd naar de juiste antwoorden gezocht. Het netwerk werd ook regelmatig ingeschakeld, maar ook werd er door teams naar elkaar gebeld of geappt om het juiste antwoord te vinden.

Geheime opdracht
De Alleskunner van Son en Breugel werd gezocht tijdens de geheime opdracht op basisschool De Bloktempel. In een Sonse versie van het programma De Alleskunner dat wekelijks op tv te zien is, konden de deelnemers punten scoren door op verschillende onderdelen iemand van een ander team uit te schakelen. Daarvoor moesten twaalf opdrachten worden afgewerkt. Hoe verder je kwam, hoe meer punten je scoorde voor je team. De winnaar kon 72 punten meenemen naar zijn team, en daar werd dan ook hard en fanatiek voor gestreden. Zo was er een stoelendans, een voorleestest waarbij het aantal keren dat de letter e voorkwam in het verhaal moest worden geraden, en nog meer niet alledaagse opdrachten.

Niet eenvoudiger
Ondertussen waren de hersenen van de andere teamleden op een andere locatie overuren aan het maken. Ondanks dat er veel gebruik werd gemaakt van Google en andere zoekprogramma’s, bleek ook nu weer dat parate kennis en logisch denken ook zeer waardevol waren tijdens de quiz. Remco Heeren van de organisatie vertelde tijdens een bezoek aan een van de deelnemende teams dat de vragen dit jaar een stuk eenvoudiger waren; deze mening werd echter door het deelnemende team niet gedeeld. Want ook nu bleken de vragen pittig en de tijd voor sommige teams te kort om alle vragen te beantwoorden. Toch kon er gesproken worden over een zeer geslaagde avond. Of deze ook het beoogde resultaat heeft opgeleverd, dat horen de teams op 22 oktober tijden de feestavond van Ons Dorp Kwist in De Zwaan.

Tot die tijd gaat de organisatie zich bezighouden met het nakijken van alle antwoorden en dan weten we wie de winnaars zijn van de twee quizzen. Voor beide quizzen zal de hoofdprijs 300 euro zijn, de tweede plek levert 200 euro op en de derde plek 100 euro.

Vernieuwde Ons Dorp Kwist zet deelnemers weer aan het denken en doen

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Vernieuwde Ons Dorp Kwist zet deelnemers weer aan het denken en doen
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding