Danielle van de Ven de klimaatburgemeester van Son en Breugel
Danielle van de Ven de klimaatburgemeester van Son en Breugel Foto: Ingezonden

Hoe leef ik duurzamer?Tijdens de Klimaatweek van 31 oktober t/m 6 november doen we dit samen

Algemeen

Son en Breugel - Wie kent niet dat gevoel van ‘Ik wil ook graag mijn steentje bijdragen, maar waar te beginnen, en hoe?’ Zelfs onze kersverse klimaatburgemeester in Son en Breugel overkwam diezelfde worsteling. Al maanden speelde Danielle van de Ven met de gedachte om hiermee in haar eigen omgeving aan de slag te gaan. Recent kreeg ze daarvoor het ideale platform door de oproep voor het klimaatburgemeesterschap in onze gemeente. Ze wil dolgraag anderen meenemen bij haar eigen challenges die ze dit jaar uitvoert om duurzamer te leven. Sluit je aan en maak dat verschil voor zowel je directe leefomgeving als voor je portemonnee.

Danielle: “Het begon in mijn hoofd met de vraag ‘Kunnen we als individu echt iets veranderen in deze klimaatcrisis?’ Hoewel hierin de samenwerking met overheden en het bedrijfsleven wereldwijd belangrijk is, geloof ik rotsvast in de lokale kracht van het individu. Mede om die reden wilde ik mezelf graag uitdagen om mijn consumptie en mijn energieverbruik serieus te minderen.” Doe mee met Danielle en kies één of meerdere van haar onderstaande uitdagingen:

Challenge 1 - 50% minder in plastic verpakte producten kopen
Recyclen is een positieve ontwikkeling, maar er is inmiddels wereldwijd een enorm overschot aan ingezameld plastic, om nog maar te zwijgen over de (micro)plastic soep die zich in het water ophoopt. Danielle verbruikte met 2 personen een halve zak plastic per week en gaat nu dus voor ¼ zak per week.

Challenge 2 - maximaal 2 minuten (koud) douchen per dag
Gemiddeld douchen we per dag 9 minuten en het algemene advies is om dat te verminderen naar 5 minuten. Danielle gaat voor minder, namelijk 2 minuten douchen per dag. Hier schuilt de uitdaging vooral in het loslaten van comfort en in plaats daarvan efficiënter douchen. De extra uitdaging schuilt in het omarmen van iets waar je letterlijk niet automatisch warm voor loopt: koud (af)douchen. Kortstondige blootstelling aan koude heeft zich zelfs al wetenschappelijk bewezen als zijnde uiterst effectief tegen bepaalde ziektes en voor vitaliteit en de aanmaak van het ‘gelukshormoon’ endorfine.

Challenge 3 - Thermostaat op 17 graden
Onze uitstoot van broeikasgassen is terug op het niveau van voor de coronapandemie, en met de huidige energieprijzen is minder verbruiken veel slimmer dan het compenseren via vervuilende hout- of pelletkachels. 

De overheid adviseert de thermostaat op 19 graden te zetten, maar zelfs ons koningshuis heeft deze al op 18 graden staan. Tijdens de Nationale Klimaatweek gaat Danielle met 17 graden nog een stapje verder. Durf ook jezelf uit te dagen om met een lekkere trui aan dat extra stapje te zetten deze winter. 

Challenge 4 - 0% procent voedsel weggooien
In 2019 gooide de gemiddelde Nederlander 34 kilo per jaar aan vast voedsel weg en bijna 46 liter vloeibaar voedsel verdween via de gootsteen. Dat staat met de huidige supermarktprijzen gelijk aan bijna 200 euro per jaar aan boodschappen dat zo in de prullenbak verdwijnt! Zowel het kweken, de bewerking, het transport als de verpakking van voedsel kost enorm veel energie, dus bewust 0% voedsel verspillen is voor onze klimaatburgemeester een nobel streven. 

Challenge 5 - Vegetarisch of veganistisch eten
De productie van eten vraagt een onwaarschijnlijk offer van de wereld. Voedselproductie is verantwoordelijk voor minimaal 20% van de uitstoot van alle broeikasgassen. Meer dan de helft daarvan komt voor rekening van vlees en zuivel. Het voedingscentrum adviseert minder te eten, en vooral minder vlees. Naast onze gezondheid komt dit rechtstreeks ten goede aan zowel de dieren als het milieu. Eén keer per week vis eten is gezond, maar bedenk dat ook vis milieubelastend is, gezien de huidige overbevissing, ongewenste bijvangsten en aantasting van de zeebodem door visserij. De uitdaging hier is één week geen vlees en/of vis. Voor Danielle persoonlijk is dat geen challenge meer, dus zal zij zichzelf een week onthouden van zuivel (vegan).

Challenge 6 - Reizen zonder auto
Hoewel rijden in een elektrische auto niet voor CO2-uitstoot zorgt, blijven de grondstoffen, productie en recycling van accu’s een achilleshiel. Als we praten over woon-werkverkeer van ongeveer 15 km, blijft fietsen het betere alternatief. Naast uw gezondheid profiteert zowel het milieu als uw portemonnee van die slimme keuze. Op de langere afstanden bieden het OV en carpoolen een prima uitkomst. Het voordeel is dat files aan je voorbijgaan, het nadeel is dat je extra inspanning moet doen om je reis goed te plannen. Danielle zal een week de auto laten staan en gaat met de fiets naar Waalre. Laat u die heilige koe ook een weekje staan?

Ben je nieuwsgierig naar de details van haar challenges of in het ontvangen/delen van praktische tips? Neem dan vrijblijvend contact op met klimaatburgemeestersonbreugel@gmail.com. Voor het verloop van deze ludieke actie: surf naar de Facebook-groep ‘Klimaatchallenges Son en Breugel’ en word lid.