Logo mooisonenbreugel.nl
   | Fotonummer: 1f6014
Foto: Wil Feijen

Samen is leuker

  Human Interest

Son en Breugel - Het is een beetje vreemd om nu al met Kerstmis bezig te zijn, zeker als we nog net hebben kunnen genieten van de nazomer. Kerstmis heeft een speciale betekenis, of je kerst helemaal geweldig vindt of niet. Voor sommige mensen is het iets waar ze tegenop zien, omdat ze bij kerst denken aan gezelligheid en samenzijn met geliefden e.d. Als je die niet hebt op de een of andere manier, kan er een lading liggen op de feestdagen.

Door: Luc van de Wiel
Foto: Wil Feijen

Er is een initiatief dat mensen bij elkaar wil brengen met Kerstmis, met ingang van dit jaar ook bij ons in Son en Breugel. Het heet de EngelenTafel, het is begonnen in Vught, waar afgelopen kerst ruim 100 alleenstanden aan mochten schuiven bij 24 verschillende tafels. Ik sprak met Annelies Kok en Marian Janssen, die de EngelenTafel naar ons Mooie dorp willen brengen. Hoe zijn ze tot initiatief gekomen, vraag ik de dames?

'Mijn vriend heeft een klusbedrijf, dat klussen doet voor ouderen', vertelt Annelies. De bedoeling van het bedrijf van haar vriend is er voor te zorgen dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Thuis spraken Annelies en haar vriend veel over wat ze nog meer kunnen doen voor ouderen.

Ontmoeting en gezelligheid
Daarbij kwam eten als centraal thema naar voren, voor Annelies staat het gelijk aan ontmoeting en gezelligheid. Eerst ging ze met de gemeente praten, zo kwam ze in contact met Gerda Ural van Samen aan Tafel. Bij Samen aan Tafel komt een vast groepje alleenstaanden iedere twee weken samen om gezellig te eten. Een mooie bijvangst kan zijn dat de deelnemers er contacten aan over houden. Om deelnemers te vinden, is Annelies rond gaan kijken in haar eigen buurt naar mensen die wellicht behoefte hadden aan meer contact. 'Het kan de buurman of –vrouw zijn die alleen woont, ergens in de straat. Of iemand die elke ochtend (alleen) koffie drinkt bij de supermarkt of in het centrum'.

Annelies doet nog steeds mee aan Samen aan Tafel, het vormde de inspiratie om zoiets ook met kerst te doen. In het Brabants Dagblad las ze een artikel over de EngelenTafel in Vught, dat was precies waar ze naar op zoek was. Marian Janssen las hetzelfde artikel en wilde zich aanmelden voor de EngelenTafel, maar helaas dat was alleen voor mensen in Vught. In plaats daarvan heeft zij in 2017 op eerste kerstdag geholpen bij de thuis- en daklozenzorg in Eindhoven, maar de EngelenTafel bleef altijd in haar gedachte.

Op Facebook zag ze dat de EngelenTafel ook naar Son en Breugel zou komen, ze hoorde dat iemand op de WMO beurs zou staan die in Son en Breugel wilde beginnen. Dat was Annelies, zo zijn de dames met elkaar in contact gekomen.

De gemeente steunt het initaitief
Samen willen Annelies en Marian een andere invulling geven aan de kerstgedachte. De gemeente steunt het initaitief. 'Het gaat er om mensen bij elkaar te brengen. De warmte van kerst over te brengen en je hart open te stellen voor anderen met deze dagen. Enerzijds gaat het om mensen die ruimte hebben om andere mensen toe te laten, zowel in letterlijke als figuurlijke zin. Anderzijds gaat het ook om mensen die behoefte hebben aan samenzijn.' Al is lekker eten van belang, het is niet zozeer waar het om gaat, benadrukken Annelies en Marian.

'Samen eten heeft een positief effect op mensen, samen eten is zoveel gezelliger', aldus de dames van de EngelenTafel. Dat kan menigeen alleen maar beamen!
Het kan ook interessante contacten opleveren. 'De eerste keer dat je met nieuwe mensen aan tafel zit, is wel even wennen', zegt Annelies. 'Vinden ze het wel leuk? Vinden ze het eten wel lekker?', dat zijn vragen die door je hoofd schieten. Vooraf, want als het eenmaal begonnen is, loopt het vanzelf, is de ervaring van Annelies.

De een kijkt de kat uit de boom, de ander komt binnen en vraagt bij wijze van spreken of hij of zij de tafel alvast kan dekken. 'Je ziet veel verschil in hoe mensen reageren', vertelt Annelies. Het is een leuke uitdaging, het is een manier om nieuwe contacten te maken en je helpt mensen enorm, bevestigen Annelies en Marian.

Informatie-avond
Op 9 oktober staan Annelies en Marian op de informatie-avond in het HOi-Huis Taylorstraat 1a, vanaf 19.00 uur. 'We zouden het leuk vinden als mensen komen kijken wat de EngelenTafel te bieden heeft. Misschien voelen ze toch een (kleine) hapering een gasttafel te zijn met Kerst. Kom dan vooraf even kennis komen maken met ons', zeggen de dames. Op deze wijze, en door middel van dit artikel, willen ze aandacht vragen voor dit prachtige initiatief. Het verdient om een succes te worden!

Iedereen die het aanspreekt, wordt dan ook van harte uitgenodigd om zich aan te melden en een gasttafel te zijn met kerst. 'Mensen hebben daarin veel vrijheid, zowel als het gaat om hoeveel mensen ze uitnodigen als wanneer het gaat om wie ze uitnodigen', geven Annelies en Marian aan. De EngelenTafel kan een helpende hand bieden op verschillende vlakken: de deelnemers krijgen een uitnodigingskaart die ze kunnen sturen/geven aan hun gasten.
Ook bieden ze een helpende hand, als het moeilijk is om de tafel vol te krijgen

Eén tip willen Annelies en Marian graag al delen: maak van te voren al even kennis, voordat u samen aan tafel gaat zitten. Zo weet u wie er bij u aan tafel komt, of bij wie u aan tafel gaat. Het werkt drempelverlagend!

Bent u geïnteresseerd of wilt u meer informatie, dan kunt u kijken op www.sonenbreugelverbindt.nl/web/engelentafel of mail naar annelies@engelentafel.nl!

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>