Rijkje viert haar honderdste verjaardag op 2 juni
Rijkje viert haar honderdste verjaardag op 2 juni Foto: Wil Feijen

Rijkje Maters-Tanja viert honderdste verjaardag

Algemeen Jubileum

Son en Breugel - Rijkje Maters-Tanja wordt op 2 juni 100 jaar. Deze krasse dame gaat nog elke dag een stukje wandelen en gaat twee keer in de week sporten op Berkenstaete. Ondanks haar leeftijd wil Rijkje graag met haar voornaam aangesproken worden.

Redacteur: Corry van Asseldonk
Fotograaf: Wil Feijen


De eeuweling is honderd jaar geleden in het Friese dorpje Peins, ten oosten van Franeker, geboren. Haar moeder stierf toen ze vier jaar oud was. Ze had nog een zus, die 25 jaar geleden is overleden. “Ik weet nog, toen ik 18 jaar oud was, dat ik heel graag de wereld wilde verkennen, maar dat mocht niet van mijn vader. Volgens hem deden alleen hoeren dat”, begint ze te vertellen. Rijkje besloot toch te solliciteren naar een baan in Amsterdam en werd aangenomen in een hotel als manusje van alles.

Huwelijk
Destijds ging Rijkje met haar zus veel uit in Zandvoort en daar leerde ze Rob kennen waarmee ze bevriend raakte. Later kwamen Rijkje en Rob tijdens een wandeling op het strand Wim tegen. “Wim vroeg mij of ik met hem mee naar de film wilde gaan. Daarna was het ‘aan’”, lacht Rijkje. Rob had inmiddels ook iemand leren kennen en de twee stellen zijn op dezelfde dag in 1944 tijdens de oorlog getrouwd. Ze vervolgt: “In het begin van ons huwelijk zijn we tijdelijk bij mijn schoonouders ingetrokken en daarna zijn we verhuisd naar een eigen huisje in Baarn, waar onze drie kinderen geboren zijn.”

Verhuizing
In 1960 kreeg Wim een baan bij Phillips, waarna een verhuizing volgde naar Son en Breugel. “Ik woon al meer dan 60 jaar op deze mooie plek en ik wil hier echt niet weg”, zegt ze tevreden. Ze was 65 jaar getrouwd met Wim, die in 2010 is overleden. De familie werd uitgebreid met twee kleinkinderen en vier achterkleinkinderen, die regelmatig op bezoek komen. Het plotselinge overlijden van haar dochter is een zwarte bladzijde in het leven van Rijkje. “Ouders horen hun kinderen niet te overleven”, vertelt ze verdrietig.

Meehelpen
Rijkje hield vroeger het huishouden goed bij: “Ik poetste heel erg veel, totdat mijn zus zei: ‘Hou toch eens op met al dat gepoets, er zijn leukere dingen om te doen. Het huis blijft heus wel staan’. Daar had ze natuurlijk gelijk in.” Ze heeft op dit moment een fantastische hulp in het huishouden. Rijkje: “Als zij stofzuigt, dan help ik in de tussentijd mee met afstoffen.” De thuiszorg komt elke morgen kijken of alles goed is, maar die hoeft nog niks te doen bij Rijkje.

Energie
Ondanks haar hoge leeftijd gaat ze dagelijks nog een stukje wandelen en ze gaat twee keer per week naar Berkenstaete. Een keer per twee weken maakt ze gebruik van AutoMaatje, die haar naar ‘Gerda’s eettafel’ brengt. Verder leest ze nog graag, nog steeds zonder bril, maar ze kijkt weinig tv. “Daar kom ik gewoon niet aan toe, maar ik heb nog genoeg energie om iedere dag iets te ondernemen”, zegt ze tevreden.

Feest
Op 1 juni heeft ze samen met de burgemeester een boom geplant in park Vroonhoven. Ze heeft gekozen voor een rode beuk. Op 2 juni hebben de kinderen voor haar een feestje georganiseerd met alle klein- en achterkleinkinderen, vrienden en kennissen. De gouden tip om oud te worden is volgens Rijkje bezig blijven, niet in je stoel blijven zitten, en wensen houden. “Ik ben een paar jaar geleden met de kinderen, klein- en achterkleinkinderen en aanhang naar Zeeland geweest. Dat zou ik heel graag nog een keer over willen doen”, sluit ze af.