Danielle van de Ven als kersverse klimaatburgemeester
Danielle van de Ven als kersverse klimaatburgemeester Foto: Wil Feijen

‘Klimaatburgemeester’ maakt vliegende start

Algemeen

Son en Breugel - Met de zoektocht in Son en Breugel naar een nieuwe burgemeester in volle gang, is de eerste klimaatburgemeester van ons dorp al uit de startblokken geschoten. Met zes scherpgeformuleerde challenges gaat deze dame de uitdaging aan om haar comfortzone te verlaten ten gunste van een leefomgeving in nood. Het officiële startschot hiervoor wordt binnenkort gegeven tijdens de Nationale Klimaatweek van 31 oktober tot 6 november.

Redacteur: Ivo van Hoek

Eerlijk is eerlijk, de titel klimaatburgemeester zal menig inwoner op het verkeerde been zetten, want er is hierbij geen inmenging door de gemeente. Het betreft een landelijk initiatief vanuit het ministerie van Economische zaken en Klimaat, waarbij medestanders worden opgeroepen om per gemeente de milieukar te trekken. Het doel hiervan is het lokaal ontstaan van een soort sneeuwbaleffect, waarbij we bewuster worden van onze keuzes en de impact ervan.

Steun en samenwerking
Danielle van de Ven benadrukt als kersverse klimaatburgemeester dat ze de steun en samenwerking zoekt met alle inwoners die net als zij gebrand zijn om in te spelen op de klimaatverandering. Zelf is ze, na wat omzwervingen in Zuid-Amerika en Amsterdam, alweer een aantal jaren terug op het Sonse nest waar ze geboren en getogen is. De 46-jarige ergotherapeut uit De Gentiaan koestert haar wens om samen met particulieren, bedrijven en de gemeente het milieu actief te helpen herstellen door de handen uit de mouwen te steken. 

“Sinds de geboorte van mijn dochter maak ik heel bewust keuzes om niet mijn eigen comfort voorop te stellen, maar juist de impact die het heeft op onze aarde. Met een mooi woord noemen we dit onze ecologische voetafdruk. Door ervan bewust te zijn dat niet consumeren, maar juist consu’minderen’ de sleutel is tot een leefbare wereld, wilde ik mezelf werkelijk gaan uitdagen. Een aantal weken geleden werd in deze krant de oproep gedaan om ambassadeurs (lees: klimaatburgemeesters) aan te stellen. Per gemeente kunnen deze kartrekkers op hun eigen manier een positieve bijdrage leveren aan het klimaat. Toen heb ik me spontaan aangemeld omdat ik in mijn zoektocht naar een meer duurzamere levensstijl graag mensen uit Son en Breugel meeneem”, aldus Danielle. 

Zes challenges
Met haar zes challenges wil Danielle tijdens de klimaatweek vooral insteken op twee speerpunten, te weten ‘Minder’ en ‘Hergebruik’ en beginnend in je eigen directe leefomgeving. Denk hierbij aan hele simpele dingen als de thermostaat op 17 graden, koud (en daarmee automatisch korter) douchen, 50% minder plastic verbruiken, 0% voedselverspilling, vegetarisch eten en de fiets pakken i.p.v. de auto. Hoewel verandering van gewoontes heel erg lastig is, barst het van de voordelen voor zowel de portemonnee als de gezondheid.

Danielle: “Laatst ontdekte ik spontaan tijdens een diner in een veganistisch restaurant dat eten zonder vlees naast verrassend ook verrukkelijk kan zijn! Ook ben ik afgelopen jaar in aanraking gekomen met koudwaterzwemmen en heb me aangesloten bij de Dommeldippers. Deze groep koudwaterzwemmers heeft me geleerd om te gaan met de invloed van koude en dat geeft me telkens die enorme adrenaline-rush: na iedere duik spat de energie van mijn lijf!”

Bewust kiezen
100% duurzaam leven is onmogelijk, maar alle kleine beetjes helpen, dus, kies je bijvoorbeeld bewust voor bioproducten, maar dan in plastic verpakt, of ga je liever voor een niet-biologisch product zonder plastic? Belangrijk is om bewust te kiezen en als biologisch te duur is, kies dan voor een goedkoper product zonder plastic verpakking.

“Cruciaal is om te blijven genieten, want perfectie nastreven in duurzaamheid blijft lastig en kan tot onnodige frustratie lijden. Zelf ben ik niet 100% vegetarisch omdat het heerlijk is om af en toe een lekker worstenbroodje te eten, en ondanks de koudetraining mag ik soms van mezelf genieten van die warme douche.

Mijn ambitie is zoveel mogelijk inwoners enthousiast te krijgen om aan één of meer van mijn challenges actief mee te doen tijdens de Nationale Klimaatweek. Ben je geïnteresseerd in deze challenges en wil je die ontvangen, stuur dan een mailtje naar klimaatburgemeestersonbreugel@gmail.com. Verder kun je dit e-mailadres gebruiken voor het delen van praktische tips of om je als bedrijf aan te sluiten en mee te denken bij de ondersteuning van deze challenges.

Alleen samen houden we onze planeet leefbaar; de komende tijd zal de MooiSonenBreugelKrant dit vuurtje warm houden door verder in te zoomen op het verloop van de challenges.