Burgemeester Hans Gaillard ontbijt met leerlingen van De Stokland
Burgemeester Hans Gaillard ontbijt met leerlingen van De Stokland Foto: Wil Feijen

Burgemeester ontbijt met leerlingen van De Stokland

Algemeen

Son en Breugel - Het belang van een goed en gezond ontbijt staat meer dan ooit op de agenda. Er wordt zelfs door het kabinet overwogen om deze startmaaltijd op school aan te bieden. Om het belang van een gezond ontbijt te benadrukken, ontbeet burgemeester Hans Gaillard afgelopen vrijdag samen met kinderen van basisschool De Stokland.

Redacteur: Adrie Neervoort

Zo’n 200 gemeenten in heel Nederland namen deel aan het ‘burgemeestersontbijt’. Het ontbijt in Son en Breugel werd verzorgd door bakkerij De Vocht, met ook een vestiging in Son en Breugel. De burgemeester schoof samen met de leerlingen uit groep 8 van basisschool De Stokland aan tafel in de raadzaal. 

Vragen
Het werd een leerzame en gezellige ochtend; gezellig omdat alle kinderen met de burgemeester in de raadzaal gezamenlijk aan het ontbijt zaten, en leerzaam omdat de kinderen van de gelegenheid gebruik maakten om een aantal vragen aan de burgemeester te stellen. Zoals de vraag: “Waar bent u het meest trots op als het om ons dorp gaat?” De trots van de burgemeester bleek te zitten in het feit dat er heel veel samen werd gedaan door de inwoners, en dat is best wel uniek, en reden om trots op te zijn, aldus de burgemeester.

Op de vraag: “Als alle gebouwen weg moesten, en u mocht één gebouw kiezen om te laten staan, welk gebouw zou dat dan zijn?” bleef het even stil. Natuurlijk wilde hij niet kiezen, zo antwoordde hij, want alle gebouwen waren belangrijk genoeg om te blijven, maar als hij toch moest kiezen, dan voor het oude Raadhuisje, zo vertelde hij de kinderen.

”Minder doorgaand verkeer en dat de mensen wat vaker de fiets zouden nemen”, was zijn antwoord op de vraag wat hij graag wilde veranderen. Op de vraag wat hij nog graag wilde doen voordat hij straks stopt als burgemeester, vertelde hij dat er veel nieuwe medewerkers zijn in het gemeentehuis, en dat hij er graag voor wil zorgen dat deze mensen, voordat hij weggaat, goed zijn ingewerkt. 

Na tal van andere vragen aan hem, stelde hij een vraag aan de leerlingen: in de raadzaal is een bankje aanwezig, keurig ingebouwd in het interieur, maar waarvoor dient dat bankje, zo was zijn vraag. De antwoorden waren divers en creatief: “Om op te zitten, als je wat wilt vertellen” of “Daar kunt u op gaan liggen als u moe bent”. Nee, zei de burgemeester, dat bankje is voor het bruidspaar dat gaat trouwen, want de raadzaal is ook een trouwzaal”, legde hij uit. “Nou weet ik waar mijn ouders zijn getrouwd“, reageerde een leerling enthousiast, alsof hij een groot raadsel had opgelost.

Begin de dag goed
Ondanks de goede sfeer en gezelligheid beseften de leerlingen ook dat ontbijten misschien voor hen wel heel normaal is, maar niet voor iedere leerling. Zo vertelde Nicole dat zij wel iedere ochtend ontbeet, want dan begin je de dag goed, aldus de leerling, die blijkbaar geen ontbijtje overslaat. Ook de andere leerlingen in haar klas ontbijten iedere ochtend, volgens haar, maar dat dit niet overal zo is, beseft zij ook. “Als je het ontbijt overslaat, dan eet je niet genoeg, en ontbijt is denk ik het belangrijkste eten van de dag”, aldus Nicole. 

Volgens Viggo was het ontbijt lekker en goed verzorgd, en hij had extra veel gegeten, meer dan normaal, zo vertelde hij. “Kinderen eten geen ontbijt omdat ze in armoede leven, of omdat ze er geen tijd voor hebben”, aldus Viggo, “maar goed eten is belangrijk voor je gezondheid.“

Bakkerij De Vocht verzorgde het burgemeestersontbijt, iets waar Dirk de Vocht van bakkerij De Vocht trots op is, en niet alleen vandaag: “Elke ochtend ben ik trots als ik de inwoners van Son en Breugel blij kan maken met een gezond ontbijt met mijn eigengemaakte brood. Maar dat vandaag de burgemeester ook aanschuift voor een lekker ontbijtje, is toch wel extra bijzonder! Het burgemeestersontbijt is een mooie gelegenheid om ook aan onze jongste burgers mee te geven wat voor positief effect een ontbijt met volkorenbrood heeft op een goede start van je dag.”

Burgemeester Hans Gaillard ontbijt met leerlingen van De Stokland
Burgemeester Hans Gaillard ontbijt met leerlingen van De Stokland
Burgemeester Hans Gaillard ontbijt met leerlingen van De Stokland
Burgemeester Hans Gaillard ontbijt met leerlingen van De Stokland
Burgemeester Hans Gaillard ontbijt met leerlingen van De Stokland