Bea van Kol
Bea van Kol Foto: LEVgroep Son en Breugel

LEVgroep zoekt vrijwilligers voor buurtbemiddelingsproject

Human Interest

Son en Breugel - In navolging van Geldrop-Mierlo en Nuenen, zal binnenkort ook het Buurtbemiddelingsproject in Son en Breugel starten. De LEVgroep zoekt hiervoor vrijwilligers. Wil je weten wat het inhoudt om buurtbemiddelaar te zijn? Lees hieronder dan het interview met Bea van Kol die dit vrijwilligerswerk al een tijdje doet.

Overdag is Bea van Kol werkzaam als verzekeringsmedewerker, maar in haar vrije tijd struint zij de straten af als buurtbemiddelaar in de omgeving van Geldrop, Mierlo en Nuenen.

Hoe ben je tot deze bijzondere hobby gekomen?
Ik was in Veldhoven vrijwillig budgetcoach. Na mijn verhuizing naar Geldrop ben ik op zoek gegaan naar eenzelfde soort vrijwilligerswerk. Ik raakte bij de LEVGroep in Geldrop in gesprek met de coördinator van de buurtbemiddelaars. Ik heb me op zijn advies aangesloten bij de buurtbemiddelaars en daarvoor een opleiding gevolgd.”

Wat doet een buurtbemiddelaar precies?
We krijgen een melding van een burenconflict. Als team van twee gaan we dan samen naar de melder. We leggen uit dat we vrijwilligers zijn en dat we een melding hebben gehad. We vragen of ze willen uitleggen waarom ze een melding hebben gemaakt. De melder vertelt het probleem en wij luisteren alleen, zonder oordeel. We vragen dan wanneer ze eventueel in de gelegenheid zijn om in gesprek te gaan met de buren. Zonder vooraankondiging bellen we dan aan bij de buren die het betreft. We leggen uit dat we van buurtbemiddeling zijn en dat we een melding hebben gehad. Omdat elk verhaal twee kanten heeft, en dat we graag ook hun kant van het verhaal willen horen.

Als beide partijen willen, dan plannen we een afspraak. Wij houden de regie over het gesprek. We laten beide kanten hun verhaal doen zonder dat we onderbreken. We hebben geen dossiervorming zodat wat er gezegd wordt, later ook niet tegen elkaar gebruikt kan worden. Zo blijft het onpartijdig en zonder oordeel.”

Wat is hier zo leuk aan?
Het is erg leuk omdat je als vrijwilliger veel kunt betekenen voor beide partijen. Soms loopt een ruzie al jaren, of kennen de partijen elkaar eigenlijk gewoon niet goed. De mensen vinden het altijd fijn dat ze even hun verhaal kunnen doen tegen iemand die er zonder oordelen onpartijdig in staat. Vaak lucht alleen een gesprek met ons al een heel stuk op. De mensen zijn ons altijd dankbaar, zelfs wanneer de bemiddeling niet direct iets heeft opgeleverd. Gewoon met oprechte aandacht en respect luisteren maakt vaak al wat goed. Ikzelf krijg er ook altijd veel positieve energie van.

Ik heb ook vooral geleerd dat echt iedereen zijn eigen waarheid heeft en die is meestal anders dan die van de ander. Dat heeft me anders leren kijken naar situaties. Zelfs in mijn eigen relatie komt het van pas”.

Hoe begint zo’n buurtbemiddelingstraject?
Bewoners nemen contact op met de woningbouwvereniging, met de gemeente, met de politie of met de rechtsbijstandverzekeraar. Al deze instanties hebben als eis dat er eerst buurtbemiddeling ingeschakeld moet zijn. Wij hebben een app-groep waarin de coördinator een nieuwe casus meldt. De twee personen die tijd hebben, pakken het op en krijgen de casus in een online dossier met naam, adres en de melding “.

Heb je hiervoor een speciale opleiding nodig?
Nee hoor, alleen levenservaring en mensenkennis. Je wordt opgeleid tijdens een tweedaagse cursus. Tussendoor hebben we vaak avonden met intervisie. We hebben veel bijscholing, zoals een weerbaarheidstraining en ook cursussen om meer begrip en kennis te ontwikkelen over de verschillende culturen”.

Neem je wel eens een probleem mee naar huis?
Nee, ik neem niets mee naar huis. Het is nog niet voorgekomen dat ik ergens minder goed door heb geslapen. Wel ooit dat ik toch mijn bedenkingen had, maar toen heb ik dat teruggekoppeld en gevraagd of de wijkagent een keer langs wou gaan”.

Wat is je persoonlijke doel van deze hobby?
Mijn persoonlijke doel is eigenlijk heel simpel. Ik wil graag mensen helpen en ik ben een verbinder. Deze kwaliteiten kan ik heel goed inzetten. Ik wil met dit vrijwilligerswerk iets doen wat voor mijn gevoel echt bijdraagt aan de maatschappij. En dan ook nog… ik krijg zoveel complimenten dat het ook erg goed is voor mijn ego!”

Heb jij nog tips voor ons?
Heb je last, of ruzie met je buren... laat het niet te lang doorlopen. Probeer niet je gelijk te halen maar zoek samen de beste passende oplossing. Praat met elkaar!”

Mocht je ook graag aan de slag willen als buurtbemiddelaar, aarzel niet en neem contact met de buurtbemiddeling van de LEVGroep via bbdommelvallei@levgroep.nl of via de coördinator Hilde Hess op 06-41042264.