Nicolien die gewapend met grijpstok en zak de berm opruimt
Nicolien die gewapend met grijpstok en zak de berm opruimt Foto: Wil Feijen

Alle kleine beetjes helpen en zeker het opruimen van plasticafval

Algemeen

Son en Breugel - “Niet veel mensen geloven dat kleine beetjes helpen, maar in het geval van het opruimen van plasticafval sla je hiermee de spijker op zijn kop. Plastic verpakkingen of voorwerpen waar aardolie in verwerkt zit, en dat is tegenwoordig in zo’n beetje alles, vallen uiteen in minuscuul kleine stukjes. Eenmaal in het milieu achtergelaten vervuilen deze microplastics onze hele voedselketen, inclusief het drinkwater.” Aan het woord is de bevlogen vrijwilliger Nicolien Tournoij uit ‘t Zand. Ze is moeder van twee jonge kinderen en houdt zich graag bezig met milieuvraagstukken op het vlak van klimaat en een gezonder milieu. Recentelijk rondde ze de opleiding ‘Permacultuur’ af, die uitgaat van ethische principes, zorg voor mens en aarde en een eerlijke verdeling.

Redacteur: Ivo van Hoek
Fotograaf: Wil Feijen

“De hoeveelheid afval die we als samenleving iedere dag produceren en in ons milieu terechtkomt werkt enerzijds ontmoedigend, maar anderzijds is er gelukkig een grote groep dorpsgenoten die graag proactief de schouders zet onder het schoonhouden van hun leefomgeving; soms voor zichzelf, maar steeds vaker ook voor hun (klein)kinderen, en zodanig dat die generatie een reële kans maakt op een gezonde toekomst”, vervolgt de 39-jarige vrijwilligster.

Steentje bijdragen
Samen met 370 dorpsgenoten probeert ze haar steentje bij te dragen en Son en Breugel leefbaar te houden door regelmatig haar eigen wijk te zuiveren van zwerfafval. Gewapend met een zak en een afvalgrijper hamstert ze op straat en in de berm tot haar zak gevuld is. “Zojuist heb ik mijn kinderen te voet naar basisschool De Harlekijn gebracht en bij terugkomst thuis had ik al een complete zak gevuld met afval! De opbrengst varieert van plasticverpakkingen, lege blikjes, piepschuim, mondkapjes tot billendoekjes en sigarettenpeuken. Op deze bescheiden manier proberen we bij te dragen aan minder schadelijke stoffen in onze voedselketen. Wist je bijvoorbeeld dat er al plastics gevonden worden in placenta’s? Zolang bedrijven plastic blijven gebruiken als verpakkingsmateriaal hebben we als burger weinig keus. De tweede beste oplossing is ervoor zorgen dat het uit ons milieu blijft”, aldus deze vrijwilliger die samen met twintig anderen ’t Zand schoonhoudt.

Dertien wijken
In totaal bestaan er in dertien wijken binnen onze gemeente deze groepen, die vanuit de stichting ‘Son en Breugel Verbindt’ permanent hun woonomgeving leefbaar houden. Samen met Maurice Peters zet Jan Frans Brouwers zich via deze stichting al langer in voor uiteenlopende sociale thema’s binnen ons dorp. De gemeente wilde een bijdrage leveren aan deze enthousiaste vrijwilligers en stelt daarom sinds anderhalf jaar materialen zoals prikstokken, zakken, hesjes en handschoenen beschikbaar voor de fanatieke inwoners. Daarnaast zorgen de mannen van de wijkteams dat het opgeruimde zwerfafval in de groene zakken wordt opgehaald.

‘Nederland Schoon’

“Aanvankelijk betrof dit echter een landelijke actie van de stichting Nederland Schoon, waarbij slechts eenmaal per jaar de wijk een schoonmaakbeurt kreeg. Dan kwamen de bewoners, die zich als vrijwilliger graag sterk wilden maken voor een schone eigen wijk, samen in actie. U zult begrijpen dat een dergelijk lage frequentie in onze huidige wegwerpmaatschappij helaas weinig zoden aan de dijk zet. Lokaal zijn we inmiddels zover in ons dorp dat het schoonhouden regelmatig en gestructureerd plaatsvindt met een enorm aantal enthousiaste en betrokken burgers”, aldus Jan Frans.

Zwerfafval
Het gehele jaar de eigen wijk schoonhouden door zwerfafval op te ruimen, kent overigens meer voordelen: samen met het gezin de handen uit de mouwen steken maakt kinderen ervan bewust dat ze goed voor de natuur en elkaar moeten zorgen. Kinderen via een actieve bijdrage principes meegeven blijft een belangrijke eerste stap in hun opvoeding.

Gescheiden afvoeren
Ook het samen met medebuurtbewoners zorgen voor de eigen woonomgeving spreekt vrijwilligers enorm aan en draagt direct bij aan sociale contacten binnen de wijk. Last but not least, afval gescheiden afvoeren en überhaupt minder verpakkingsmateriaal in huis halen, betekent dat je open staat voor het verkleinen van jouw eigen ecologische voetafdruk in de wereld.

Landelijke Opschoondag
Zaterdag 19 maart wordt de Landelijke Opschoondag weer gehouden. Inmiddels zijn 370 fanatieke inwoners bezig om ons dorp nog schoner te maken. “We kunnen Son en Breugel alleen samen zwerfafvalvrij maken, en daarom slaan we de handen ineen met inwoners, scholen en verenigingen om ons in te zetten tegen zwerfafval. Doe jij ook mee?”, vraagt Jan Frans zich af.

Voor meer informatie, of om je op te geven als vrijwilliger in jouw wijk, surf naar de vernieuwde website www.sonenbreugelverbindt.nl.