Afbeelding
Foto: Sonore

Muziekgezelschap Sonore geeft jubileumconcert ‘Van ABBA tot Strauss’

Algemeen

Son en Breugel - Muziekgezelschap Sonore in Son en Breugel bestaat 30 jaar en dat wordt gevierd met een jubileumconcert op zondagmiddag 30 oktober in café-restaurant De Zwaan in Son. Het orkest verzorgt zelf een deel van het concert en daarnaast treedt blaaskapel Brabant als gastorkest op.

Sonore speelt dan onder leiding vanTini van Dommelen uit Eindhoven een breed repertoire onder het motto ‘Van ABBA tot Strauss’. Het neemt de luisteraars mee op een muzikale reis: van klassiek (Strauss en Verdi) tot het populaire Halleluja van Leonard Cohen, en de overbekende melodieën van Vera Lynn tot aan lekkere meezingers van Nick Schilder (Rosanne), André Hazes sr. (Bloed, zweet en tranen) en het melancholieke ‘Het Dorp’ van Wim Sonneveld. Voor elk wat wils dus.

Blaaskapel Brabant onder leiding van Jos van de Rijt uit Deurne speelt voornamelijk Moravische, Böhmische en Egerländer muziek, maar evergreens, musicals, operettes en André Rieu-achtige klanken zijn het 19-koppige gezelschap ook niet vreemd. Het jubileumconcert zal worden afgesloten met een gezamenlijk optreden van beide orkesten.

Overal opgetreden
Sonore is op 1 september 1991 als onderdeel van het Sonse harmonieorkest Pro Honore et Virtute opgericht als een dagorkest voor senioren. In het Vestzaktheater in Son kwamen toen 12 muzikanten met een eigen of geleend instrument voor het eerst onder leiding van dirigent Harrie Scheutjes bijeen. Al redelijk snel groeide het gezelschap uit tot 25 muzikanten en toonde het ook een duidelijk gezicht naar cultureel Son. Het verwierf in de regio bekendheid met optredens in verzorgingshuizen, maar het deed ook mee aan festivals. Sonore was lange tijd het huisorkest op de Gagelhofdag van het Rode Kruis en verzorgde concerten in het Vestzaktheater, de Van Doornekiosk in Eindhoven, de jaarlijkse Senioren Expo in Veldhoven en de Carat Concerten in Helmond. Het trad zelfs op in de piste van Circus Renz. Ook maakte het buitenlandse muzikale trips naar Duitsland (Manderscheid aan de Moezel), Spanje (Lloret de Mar) en Tsjechië (Praag).
In 2000 is een Vriendenkring voor Sonore opgericht die nog steeds bestaat en financieel bijdraagt aan de aanschaf van kleding, instrumenten en bijzondere gebeurtenissen.

Sonore repeteert wekelijks in een van de zalen van café-restaurant De Zwaan en treedt tussen de 15 en 20 keer per jaar op. In januari 2019 heeft dirigent Harrie Scheutjes zich teruggetrokken en is opgevolgd door Tini van Dommelen. Door hem en de Muziekcommissie binnen het orkest is het repertoire van overwegend polka’s omgebogen naar hedendaagse muziek. Twee jaar geleden veranderde het orkest van naam: het voorvoegsel ‘Seniorenorkest’ werd vervangen door ‘Muziekgezelschap’, om hierdoor meer nieuwe en jongere muzikanten aan te trekken. Het orkest is inmiddels ook losgekoppeld van Pro Honore et Virtute.

Uit de wijde omtrek
Met 22 muzikanten heeft Sonore een volwaardige instrumentale bezetting met trompet, klarinet, basklarinet, dwarsfluit, saxofoon, trombone, besbas en slagwerk. De muzikanten komen uit de wijde omgeving van Eindhoven/Helmond; een aantal speelt ook nog bij andere orkesten. De personele samenstelling, van wie 7 vrouwelijke muzikanten, mag gerust ‘divers’ worden genoemd. Het orkest treedt veel op in verzorgingshuizen en op muziekfestivals en beraadt zich momenteel op het samenstellen en spelen van een educatief muziekprogramma voor basisscholen.
Vorig jaar kon het orkest het 30-jarig bestaansjubileum niet vieren vanwege de coronapandemie. Daarom wordt het dit jaar op 30 oktober, aanvang 14.00 uur, gevierd in café-restaurant De Zwaan in Son en Breugel. De entree is gratis.

Afbeelding