Scene uit De Schoonmaaksters
Scene uit De Schoonmaaksters Foto: Wil Feijen

De Schoonmaaksters: “Alles voor Anita!”

Algemeen

Zaterdagavond 5 november. Benieuwd naar een stuk vol vrouwen- en- een- beetje mannen-gedoe, stapt het publiek de voor velen nog nieuwe ‘Vestzakzaal’ binnen. Regisseur Willem Schouten heet het publiek welkom, waarna Betty Wrights Clean up Woman het swingend overneemt.

Redactie: Patricia van Baak

Heerlijke muziek om bij schoon te maken, zo blijkt. Anna, Loes en Nel, drie schoonmaaksters op hun eerste werkdag na een lange zomervakantie, tellen de maten zachtjes mee, voor het beste schoonmaakresultaat. 

Poetswerk
Het eenvoudige decor is de werkkamer van de schoonmaaksters, zich bevindend in een scholengemeenschap. Het poetswerk van middelbare scholieren vraagt kennelijk veel chloor, al dan niet met eucalyptusgeur, en pas-op-niet-vallen-dweilborden. De gevoelige, wat naïeve, maar naar later blijkt zeer daadkrachtige Anna, mooi gespeeld door Ans Merks, heeft taart meegenomen op de eerste werkdag na de zomervakantie. “Alsof dat iets is om te vieren!”, bitst Nel. 

En daarmee zet Anja Hebing direct op pakkende wijze de toon van Nel neer. Ze moppert, panikeert en zaait voortdurend onrust. Het publiek wordt van begin af aan door haar gegrepen. Dat kan ook niet anders, want de niet zo tactvolle Nel is voortdurend aanwezig. En óf er reden is tot stress en paniek… 

Collega Anita wordt dood op het toilet van de lerarenkamer gevonden! Hebben haar collega’s nu echt zonder te checken 6 weken geleden de deur achter zich dicht getrokken?
Collega Liesbeth maakt haar entree. Suus Laurey maakt van haar personage een recht-door-zee-vrouw met een klein hartje, die op niet na te volgen wijze taart eet.

Het publiek geniet!
Intussen gaat het gesprek onder de collega’s over Anita, die eigenlijk gewoon de minst leuke collega bleek te zijn.
Directeur ‘boemboemboem’ Theo, een kleine doch krachtige rol van Wan Merks, komt op quasi populaire wijze de schoonmaakruimte binnen. Het is duidelijk: Anita moet het schoolgebouw uit, maar zonder vuile handen voor de directie. Oplossingsgerichte, en net als Nel erg aanwezige Loes, charmant neergezet door Liesbeth Scheepens, weet wel hoe.

Op een voor de schoonmaaksters spanningsvol moment, komt Huib binnen en het publiek houdt direct van deze lieve, aardige, ietwat onbeholpen conciërge. Een krachtige en innemende rol van Maarten van Beek.
Het publiek wordt meegenomen in een spanning die komisch aanvoelt. De vondsten om tot een taakverdeling te komen zijn grappig bedacht en uitgevoerd.

Creatief
De emoties wisselen in rap tempo, wat een snel schakelen van de spelers vraagt, die in voortdurende dynamiek met elkaar het publiek weten te boeien.
Waar zijn we bang voor? Hoe hard is de realiteit? Hoe goed ken je elkaar eigenlijk als je al jaren samenwerkt? Maar ook: het werk moet door, en op up tempo ‘schoonmaakmuziek’ wordt het publiek vaak klappend de enerverende ochtend mee door genomen.

De scènes volgen elkaar op creatief bedachte wijze op en zijn veelal vrolijk. Knulligheid wordt heerlijk uitvergroot. Het lijkt alsof deze groep mensen al geruime tijd op een vlakke toneelvloer speelt, zo natuurlijk maken zij gebruik van de ruimte.

En dan, “Sorry hoor, maar het zat allemaal tegen”, voegt Anita zich bij haar collega’s.
Eindelijk geeft Machteld de Haan haar een gezicht.

Verwarring alom! Het nieuwsgierige publiek wordt op komische wijze meegenomen naar een einde met - hoe kan het ook anders - verrassende wending, waarna het met een grote glimlach de zaal verlaat. “Je wilt het niet weten.” Een zin die als rode draad door het stuk loopt. Maar dat wil je absoluut wel!

De Vestzakkomedie voert dit stuk nog driemaal uit: woensdag 9 november 13.30 uur, vrijdag 11 november 20.15 uur en zaterdag 12 november 20.15 uur. Zorg dat je erbij bent!

Scene uit De Schoonmaaksters
Scene uit De Schoonmaaksters
Scene uit De Schoonmaaksters
Scene uit De Schoonmaaksters
Scene uit De Schoonmaaksters
Scene uit De Schoonmaaksters
Scene uit De Schoonmaaksters
Scene uit De Schoonmaaksters
Scene uit De Schoonmaaksters
Scene uit De Schoonmaaksters
Scene uit De Schoonmaaksters
Scene uit De Schoonmaaksters
Afbeelding
Algemeen 13 uur geleden Kantoren in Son en Breugel maken werk van energie label A
Afbeelding
Ingezonden mededeling Zakelijk 2 feb, 17:15 Verse groenten en (h)eerlijke gerechten bij boerderij Vaderland
Afbeelding
Carnaval 2 feb, 12:06 Een buut schrijf je niet alleen
Afbeelding
Human Interest 2 feb, 09:00 'Vrijwilliger zijn bij Vluchtelingenwerk is een verrijking voor mezelf'
Afbeelding
Algemeen 1 feb, 17:07 7e editie Django Wagner Dinnershow groot succes
Afbeelding
Algemeen 1 feb, 12:02 Sijbers&Zo groots in een kleine zaal